Execuția bugetară a ministerelor arată ce sume plătesc acestea la finalul anului pentru sediile în care funcționează. În unele cazuri sumele sunt modice, ministerele funcționând în clădirile proprii sau ale protocolului de stat. Alte ministere care au refuzat clădirile puse la dispoziție de către RA-APPS (Ministerul Familiei) sau și-au închiriat sedii în clădiri noi (MIPE, Ministerul Energiei) plătesc sume uriașe, deși au un aparat de lucru redus. Totuși, facturile la utilități spun o altă poveste.
La începutul anului trecut, presa critica Ministerul Familiei, condus atunci de Gabriela Firea, pentru faptul că ar fi refuzat mai multe imobile puse la dispoziție de către RA-APPS, printre care și Casa Filipescu care a ajuns la Prefectura București. În final, ministrul a ales să stabilească sediul nou înființatului minister într-un etaj de la World Trade Center, clădirea aflată la Piața Presei, chiar dacă costurile lunare cu chiria depășeau 30.000 de euro, iar suma anuală era estimată la circa 500.000 lei.
Cifrele se regăsesc, parțial, în execuția bugetară a ministerului. Până la finalul lunii august a acestui an, ministerul – care are 280 de angajați – a plătit 1,6 milioane lei pentru chirii. Suma corespunde cu cheltuielile de pe anul trecut, atunci când, la finalul celor 12 luni, ministerul a plătit 2,06 milioane lei chirie, adică puțin peste 400.000 de euro. Pe de altă parte, facturile la utilități au fost relativ mici, cheltuielile înregistrate în 2023 la capitolul „încălzire, iluminat și forță motrică” fiind de 105.000 lei.
Un alt minister care-și are sediul într-o clădire modernă, chiar puțin mai sus de Piața Presei, este Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Suma anuală pe care ministerul cu aproape 2.000 de angajați o plătește pentru chirie este de 2,4 milioane lei, adică aproape jumătate de milion de euro. Cel puțin aceasta a fost suma plătită în anul 2023. Tot în același an, costurile cu utilitățile s-au ridicat la 374.000 lei.
Un alt minister care a făcut obiectul unui scandal este Ministerul Energiei. Încă din 2021, ministerul condus de liberalul Virgil Popescu a încheiat un contract de închiriere pentru un imobil din Piața Revoluției pentru o sumă de peste 50.000 de euro pe lună. Mai mult, presa a scris că imobilul aparține unui om de afaceri controversat, membru al Grupului Monaco, judecat pentru evaziune fiscală la acea dată, dar achitat recent.
La finalul anului trecut, suma pe care ministerul cu 345 de angajați a plătit-o pentru chirii a fost de 3,16 milioane lei. Factura pentru utilități a fost și ea semnificativă, 931.000 lei. Spre comparație, pentru anul 2022, chiria a fost de 3,13 milioane, iar costurile cu utilitățile ajungeau la 788.000 lei. Anul acesta, până la finalul lunii iulie, facturile la utilități însumaseră 488.000 lei.
Spre comparație, Ministerul Afacerilor Interne, care are sediul central în clădirea istorică a fostului Comitet Central din Piața Revoluției, deci chiar în fața Ministerului Energiei, are raportate costuri cu chiriile de 2,5 milioane lei pentru anul 2023. Pe de altă parte, costurile cu utilitățile sunt uriașe – nu mai puțin de 5,89 milioane lei.
Mai mult decât atât, dacă în cazul costurilor cu chiriile trendul ascendent nu este atât de accelerat, nu același lucru se poate spune despre evoluția costurilor cu utilitățile. Astfel, spre comparație, în anul 2020, MAI plătea pentru chirii 2,12 milioane lei, iar pentru încălzit, iluminat și forță motrică costurile erau de 3,56 milioane lei, aproape jumătate cât sunt în prezent.
Un raport similar vedem și la Ministerul Sănătății, minister cu sediul central într-o clădire chiar lângă sediul MAI. Astfel, în anul 2023, dacă costurile cu chiriile erau de 283.000 lei, cele cu utilitățile s-au ridicat la 570.000 lei.
O situație și mai disproporționată este la Ministerul Transporturilor, cel care deține clădirea din fața Gării de Nord. Anul trecut, ministerul a raportat costuri cu chiriile de 46.000 lei, însă cheltuielile cu utilitățile au fost de 1,62 milioane lei.
Ministerul Justiției, care are sediul central în Piața Constituției – chiar în fața Palatului Parlamentului, nici nu are raportate costuri de chiriile. În schimb, cheltuielile cu utilitățile pe anul 2023 au fost de 1,38 milioane lei.
De departe însă, ministerul care a raportat cele mai ridicate costuri cu utilitățile este Ministerul Finanțelor Publice, ministerul care are sediile, la fel ca Ministerul Justiției, în clădirile din jurul Palatului Parlamentului. Costurile cu chiriile pe anul 2023 au fost 422.000 lei, în schimb utilitățile au trecut de 8,68 milioane lei. Dacă adunăm aici și cheltuielile cu apa și salubritatea, costurile totale trec de 9 milioane lei.
Din nou, vorbim de aceeași dinamică în care, în ultimii ani, costurile utilităților au crescut vertiginos. Astfel, în anul 2020, chiriile pe care MFP le plătea erau de 119.000 lei, iar utilitățile 4,74 milioane – din nou, aproape jumătate din cât a plătit anul trecut. În acest an, până la finalul lunii august, costurile cu utilitățile ajunseseră deja la 7,9 milioane lei.