Sport

Topul „giganţilor” din fotbalul european cu cele mai mari datorii! Care sunt singurele patru echipe „pe zero”

Cele mai mari cluburi europene încasează venituri uriașe, dar au și datorii pe măsură, care, în mod normal, ar falimenta o echipă oarecare. FANATIK îți prezintă top 10 al formațiilor cu cele mai mari creanțe.
27.07.2022 | 13:38
Topul gigantilor din fotbalul european cu cele mai mari datorii Care sunt singurele patru echipe pe zero
Topul „giganţilor” din fotbalul european cu cele mai mari datorii! Care sunt singurele patru echipe „pe zero”. FOTO: Fanatik
ADVERTISEMENT

Mai mulți „giganți” din Europa s-au aflat într-o situație financiară precară în ultima vreme, aceste probleme fiind accentuate în ultimii doi ani și de pandemia COVID-19, care a redus o sursă importantă de venit, cea din ticketing. Echipa de consultanță financiară Deloitte a anunțat raportul anual privind cluburile cu cele mai multe datorii, iar FC Barcelone este lider.

Barcelona, lider în top 10 al cluburilor cu cele mai mari datorii în 2022

Barcelona e clubul care are cele mai mari datorii în 2022, iar lipsa performanțelor îi poate îngropa şi mai adânc pe „extratereștri”. Echipa lui Xavi a înregistrat pierderi de 451 de milioane de euro și are datorii de 1,35 miliarde de euro.

ADVERTISEMENT

Din aceste datorii, 617 milioane sunt către bănci și 389 de milioane către fotbaliști, restul sumei fiind distribuită către drepturi de televiziune primite în avans și litigii. În 2021, gruparea blaugrana a înregistrat venituri cu 224 de milioane de euro mai mici decât în sezonul 2019-2020.

Președintele Joan Laporta a anunțat că 181 de milioane de euro s-au pierdut din cauza imposibilității de a deschide stadionul pe perioada pandemiei COVID-19, atunci când și mai multe activități comerciale ale clubului au fost întrerupte.

ADVERTISEMENT

Manchester United, datorii mai mici decât perioada de dinaintea pandemiei COVID-19

În urmă cu doi ani, cu puțin timp înainte de startul pandemiei COVID-19, această ierarhie era condusă de Manchester United. „Diavolii roșii” aveau datorii de 568 de milioane de euro. Acum, noua echipă a lui Erik ten Hag ocupă abia locul 9, cu o datorie de 420 de milioane de euro.

Gruparea de pe Old Trafford a ratat însă calificarea în următorul sezon de UEFA Champions League, ceea ce ar însemna că datoria s-ar putea mări considerabil în 2023, mai ales că englezii anunță o vară activă pe piața transferurilor.

ADVERTISEMENT

În sezonul 2022-2023, „diavolii roșii” vor evolua în grupele UEFA Europa League, acolo unde participarea este remunerată cu doar 3,63 milioane de euro.

Top 10 al cluburilor cu cele mai mari datorii în 2022

  1. Barcelona – 1,35 miliarde de euro
  2. Juventus – 900 de milioane de euro
  3. Tottenham – 826 de milioane de euro
  4. Inter Milano – 702 milioane de euro
  5. AC Milan – 666 de milioane de euro
  6. Real Madrid – 662 de milioane de euro
  7. Arsenal – 625 de milioane de euro
  8. Atletico Madrid – 523 de milioane de euro
  9. Manchester United – 420 de milioane de euro
  10. Liverpool – 386 de milioane de euro
ADVERTISEMENT

Patru echipe din Europa nu au nicio datorie

Deși pare imposibil, conform analizei Deloitte, există și formații fără nicio datorie în principalele cinci campionate din Europa. Este vorba despre Manchester City, Leicester City și Chelsea, toate din Premier League, și Paris Saint-Germain, din Ligue 1.

Chelsea este „pe zero”, după ce gruparea de pe Stamford Bridge a fost vândută de Roman Abramovici către consorţiul condus de miliardarul american Todd Boehly. Tranzacția a costat aproximativ 5 miliarde de euro și astfel au fost stinse și creanțele clubului.

  • 4 echipe din Europa n-au nicio datorie: Manchester City, Chelsea, Leicester și PSG
ADVERTISEMENT