Ce clasament? Clasamentul alcătuit în funcție de cel mai important indicator pentru nivelul de trai. Interesant. anul 2025 se anunță a fi unul destul de complicat și sunt mulți români care par să aibă probleme și se plâng de nivelul de trai, însă în realitate românii o duc mai bine ca multe țări din Europa.
Așadar, aflăm din topul alcătuit în funcție de Produsul Intern Brut (PIB) per capita, sau pe cap de locuitor, considerat cel mai important indicator pentru nivelul de trai într-o țară, că România o duce relativ bine. De altfel, creșterea economică a României nu putea fi posibilă fără fondurile europene și fără apartenența la Uniunea Europeană, arată specialiștii.
Indicatorul este, așa cum arată Ziarul Financiar, PIB-ul raportat la numărul de locuitori. Este, de fapt, producția medie de valoare adăugată unui locuitor dintr-o țară oarecare. Țările depășite de România sunt Polonia, Ungaria, Croația, Slovacia, Letonia, Grecia și Bulgaria.
”Dacă ne uităm la Produsul Intern Brut și la recuperarea decalajelor față de celelalte state membre ale Uniunii Europene, putem să constatăm din Eurostat, statisticile oficiale ale Uniunii Europene, că România a lăsat deja în urmă șapte state membre care au Produsul Intern Brut per capita mai mic decât cel din România și suntem foarte aproape de Estonia și suntem pe urcare.
Este un lucru important, pentru că sunt în urma noastră Polonia, Ungaria, Croația, Slovacia, Letonia, Grecia, Bulgaria, țări cu economii solide. Putem afirma, fără doar și poate, că România se poate baza pe o creștere economică solidă, pe o economie aflată în ascensiune, în dezvoltare”, a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
Barna a explicat că ascensiunea României la acest capitol e făcută de evoluțiile din economie, cum ar fi creșterea productivității, datorită investițiilor din țara noastră. ”Putem constata că am lăsat în urmă plutonul din Europa Centrală și de Est și, din acest punct de vedere, România se situează, iarăși, în fruntea acestui pluton, format din Bulgaria, Cehia, chiar Slovacia, Slovenia, Croația, Ungaria, Polonia. Deci, în ceea ce privește productivitatea muncii, semnele sunt încurajatoare.
Evoluțiile structurale din ultimii 10 ani arată, de asemenea, o reducere treptată a persoanelor angajate în agricultură și o creștere a persoanelor aflate în domeniul serviciilor de piață și în industrie. Acest lucru este, iarăși, unul benefic pentru economie. Crește foarte mult productivitatea în agricultură, în primul și în primul rând, datorită investițiilor”, a explicat ministrul, potrivit sursei citate.
Perspectivele sunt îmbucurătoare pentru țara noastră, fiind anticipată o creștere economică de 2,5% în 2025. Profesorul Ionuț Dumitru, de la Academia de Studii Economice București a comentat această situație. ”România a depăşit Polonia la PIB per capita la paritatea puterii de cumpărare la ultimele date, din 2023.
Creşterea economică mai mare a fost în ţările europene care au adoptat cota unică de impozitare. Din cele 14 țări care au avut scăderi de PIB per capita faţă de media UE, toate au avut cotă de impozitare progresivă”, a explicat Ionuț Dumitru. În 2015, România era la 56% din media UE ca și putere de cumpărare, în timp ce Ungaria și Polonia se aflau la 70%.