News

Topul județelor cu cei mai mulți asistați sociali. Zeci de milioane plătiți lunar de statul român

15.03.2021 | 11:24
Topul judetelor cu cei mai multi asistati sociali Zeci de milioane platiti lunar de statul roman
Trei județe sunt fruntașe la capitiolul asistați social. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK îți prezintă topul județelor cu cei mai mulți asistați sociali, dar și banii pe care îi cheltuie lunar statul român pentru persoanele în cauză. Astfel, suma totală plătită pentru luna ianuarie a anului 2021 pentru ajutorul social, adică venitul minim garantat s-a ridicat la 49.971.475 lei. 

Dacă ne raportăm la datele publicate chiar de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, în ianuarie 2021, au beneficiat de acest ajutor social 176.736 persoane, în creștere cu aproape șase mii de oameni față de aceeași perioadă a anului trecut.

ADVERTISEMENT

De departe, cei mai mulți  beneficiari erau înregistraţi în judeţele Dolj – 11.233 persoane, Bacău, 9.608 şi Buzău, 9.023 de oameni, acesta fiind clasamentul și pentru anul trecut, semn evident că prea multe lucruri nu s-au schimbat în bine.

Topul județelor din România cu cei mai mulți asistați sociali

Interesant este că la finalul lunii ianuarie, erau suspendaţi de la plată 11.997 beneficiari, cei mai mulţi din Buzău, 998 și Botoşani, 944 persoane.

ADVERTISEMENT

Cea mai mare valoare a sumei medii plătite, drepturi curente a fost înregistrată în judeţele Covasna, 317, 67 lei, Brașov, 317, 06 lei și Mureş – 314,89 lei. Vezi întreaga situație a ajutoarelor sociale AICI.

Sursa foto – facebook

Vă reamintim că venitul minim garantat reprezintă unul dintre cele mai importante programe de promovare a incluziunii sociale şi de combatere a sărăciei.

ADVERTISEMENT

Actul normativ care reglementează acest program este Legea nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu completările şi modificările ulterioare.

Județele care au primit cei mai mulți bani pentru asistați social

Concret, județul Dolj a încasat în luna ianuarie a anului curent nu mai puțin de 3.025.185 lei. La Bacău, statul român a trimis 2.624.292 lei, în timp ce Buzău a primit 2.271.173 lei. Interesant este că Bucureștiul e la ani lumină de restul țării.

ADVERTISEMENT

Astfel, la o populație calculată la ultimul recensământ de 1.832.883, în luna ianuarie figurau ca înregistrați pentru ajutor social numai 240 de oameni. Mai mult de atât, alte 18 persoane au fost suspendate de la acest drept la sfârșit de lună.

Sursa foto – facebook

Potrivit legii, venitul minim garantat se asigură prin acordarea unui ajutor social lunar, care se calculează ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.

Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat a fost modificată în luna iulie 2018 prin Legea nr.192/2018, în principal cu scopul de a facilita integrarea pe piaţa forţei de muncă a membrilor de familie beneficiari ai ajutorului social.

Cine beneficiază de ajutor social

În condițiile Legii nr. 416/2001, familiile și persoanele singure au dreptul să primească un venit minim garantat ca formă de asistenţă socială. Interesant este că că cei care beneficiază de o formă de ajutor social sau mai multe persoane apte de muncă din familia beneficiară au obligația de a presta lunar, la solicitarea primarului, diverse acțiuni sau lucrări locale.

Cererea de acordare a ajutorului social şi declaraţia pe propria răspundere se înregistrează la primarul localităţii în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa titularul, potrivit legii.

Concret, valoarea ajutorului social pe care îl poate primi o persoană sau membrii aceleiași familii sunt:

  • pentru o persoana singura – 142 lei lunar;
  • familia formata din doua persoane primeste un ajutor social lunar de 255 lei;
  • in cazul familiilor formate din trei persoane, suma lunara ajunge la 357 lei;
  • pentru o familie alcatuita din patru membri, suma este de 442 lei lunar;
  • primesc 527 lei lunar familiile formate din cinci persoane;
  • pentru fiecare alta persoana dintr-o familie cu mai mult de cinci membri, statul plateste in plus 37 lei lunar, care se adauga la suma de 527 lei.

Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a lua ajutor social

Pentru a primi ajutorul social, familiile sau persoanele singure cu vârsta de peste 18 ani trebuie să îndeplinească o serie de condiții în ceea ce privește averea personală, dar și bunurile deținute . Astfel, ajutorul social se acordă persoanelor care:

  • nu detin alte proprietati, cu exceptia locuintei proprii;
  • nu au in proprietate terenuri, iar curtea locuintei nu depaseste 1.000 de metri patrati, in mediul urban, si 2.000 de metri patrati, in zona rurala;
  • nu au in proprietate un autoturism sau mai multe, cu o vechime mai mica de 10 ani, cu exceptia celor adaptate pentru persoanele cu handicap sau destinate transportului acestora;
  • nu detin utilaje agricole sau de prelucrat lemnul;
  • nu sunt in situatia de a detine depozite bancare cu valoare mai mare de 3.000 de lei;
  • nu au suprafete de teren, animale si/sau pasari a caror valoare neta de productie anuala depaseste suma de 1.000 de euro pentru persoana singura, respectiv 2.500 de euro pentru o familie, indiferent de numarul membrilor acesteia;
  • nu detin alte bunuri (bijuterii etc.) ce nu sunt considerate de stricta necesitate.

Când încetează dreptul de ajutor social

Atenție! Fără doar și poate, în situaţia în care beneficiarii de ajutor social refuză un loc de muncă sau participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, dreptul la ajutorul social încetează.

În cazul refuzului unui loc de muncă, se poate solicita un alt drept doar după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului.

Sursa foto – facebook

A fost prevăzută de asemenea obligaţia primarului de a întocmi planul de activităţi sezoniere pe baza solicitărilor primite de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale care au nevoie de forţă de muncă precum şi stabilirea condiţiilor de efectuare a activităţilor sezoniere de către beneficiarii de ajutor social, inclusiv remunerarea acestor activităţi sezoniere.

În situaţia în care beneficiarii de ajutor social refuză de două ori participarea la aceste activităţi sezoniere, dreptul la ajutorul social încetează, urmând să poată fi solicitat un nou drept doar la un interval de 12 luni, ca şi în cazul refuzului unui loc de muncă.

ADVERTISEMENT
Tags: