News

Topul rău-platnicilor de la ANAF. Statul român, pe primul loc. Ce alte companii sunt cap de listă

Agenția Națională de Administrare Fiscală a întocmit topul rău-platnicilor, iar informațiile arată că printre cele 50 de poziții sunt și mai multe companiile deținute de stat.
28.01.2022 | 13:27
Topul rauplatnicilor de la ANAF Statul roman pe primul loc Ce alte companii sunt cap de lista
ADVERTISEMENT

Statul are cele mai mari datorii la ANAF, arată ultimele date, companiile acestuia fiind cele mai îndatorate firme, cu sume de aproape 12 miliarde de lei.

Companiile de stat, cele mai rele privind plățile la ANAF. Cine ocupă primul loc

Această sumă este circa jumătate din cât trebuie să plătească la ANAF primii 50 dintre rău-platnicii țării.

ADVERTISEMENT

Datele arată că, în mare parte, companiile care fac parte din topul negativ al ANAF sunt aceleași ca și în anul 2020, arată datele de la confidas.ro, conform profit.ro.

Astfel, cea mai îndatorată companie din țara noastră este Compania Națională a Huilei SA (CNH), care are datorii de circa 5,2 miliarde de lei, ea fiind și în stare de insolvență.

ADVERTISEMENT

Apoi, pe locul al doilea în topul rău-platnicilor la ANAF este Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă “CFR-Marfă” SA.

Ce au în comun aceste două companii? Ambele au ca acționar majoritar statul român.

CFR Marfă, de la datorii de milioane, la miliarde într-un an

În ceea ce privește CFR Marfă, informațiile arată că această companie a reușit un record negativ, acela de a datorii de ordinul milioanelor, la cel al miliardelor, din 2020 și până la la finalul trimestrului III din 2021, o creștere de 99%.

ADVERTISEMENT

Pentru a explica mai succint, compania nici măcar nu exista în acest top în anul 2020, dar iată că în 2021 ea a preluat locul al doilea din topul rău-platnicilor la ANAF, creșterea fiind una colosală de 99%.

Înainte, pe locul al doilea în acest top se afla Societatea Complexului Energetic Hunedoara SA.

Datorii ANAF
Topul rău-platnicilor de la ANAF. Foto: profit.ro

CFR Marfă a oferit și o explicație referitoare la motivele pentru care a ajuns în această situație îngrijorătoare:

ADVERTISEMENT

“În vederea privatizării, toate datoriile cumulate de societate până la acel moment au fost stinse prin conversie în acțiuni.

Principalele datorii au fost înregistrate către bugetul de stat și către CN CFR SA.

Ca urmare a eșuării procesului de privatizare, respectiv finalizării în cursul anului 2020 a investigației Comisiei Europene, care a stabilit faptul că, în lipsa privatizării societății, conversia în acțiuni a datoriilor acesteia a constituit ajutor de stat ilegal, sumele respective au fost repuse în balanța CFR Marfă ca datorii către ANAF și CN CFR SA”, a declarat societății CFR Marfă, conform sursei citate anterior.

Pe lângă companiile menționate deja, statul român are încă patru companii în topul 50, anume: Societatea Națională a Cărbunelui SA, Moldomin SA, Societatea Comercială pentru Închiderea-Conservarea Minelor SA și Societatea Națională a Căilor Ferate Române SA.

ADVERTISEMENT
Tags: