News

TORJE: “Nu-i mare şmecherie să-l DRIBLEZI pe Ronaldo”

Gabriel Torje a devenit, uşor-uşor, titular la Espanyol Barcelona, fiind unul dintre puţinii stranieri români care se poate lăuda cu o asemenea reuşită. Timişoreanul a avut trei întîlniri...
02.02.2014 | 00:13
TORJE Nui mare smecherie sal DRIBLEZI pe Ronaldo

Gabriel Torje a devenit, uşor-uşor, titular la Espanyol Barcelona, fiind unul dintre puţinii stranieri români care se poate lăuda cu o asemenea reuşită. Timişoreanul a avut trei întîlniri în cîteva zile cu Cristiano Ronaldo, Di Maria, Benzema şi toate celelalte staruri de la Real Madrid. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru FANATIK, Torje a vorbit despre dezamăgirea ratării calificării naţionalei la Mondialul din Brazilia, despre criza interminabilă de la Dinamo, despre revenirile lui Mutu şi Zicu în Liga 1 şi multe alte subiecte fierbinţi.

Gabi, anul ăsta a început mai bine. Anul trecut…

– Anul trecut a fost foarte greu. De fapt, pot spune că a fost cel mai greu an pentru mine. Nu am jucat foarte mult la echipa de club şi am ratat calificarea la Mondial după doi ani de muncă grea. După tragerea la sorţi ne-am bucurat cu toţii că am picat cu Grecia, speram să îi învingem şi să reuşim o calificare istorică. Ne-am făcut iluzii mari şi am avut deziluzii şi mai mari.

„Mai bine ziceam că avem şanse mai mici decît Grecia!”

Suporterii naţionalei v-au criticat extrem de dur. Şi s-a părut că aţi fost trataţi prea aspru?

– Nu. Lumea se aştepta să ne calificăm. Şi noi am crezut în calificare. Era normal ca dezamăgirea să fie mare, îţi dai seama cum era să mergem în Brazilia. Noi am pierdut calificarea şi, normal, lumea ne-a condamnat. Cred că am greşit şi noi, jucătorii, dar şi voi, ziariştii, cînd am zis că avem şanse foarte mari să îi scoatem pe greci. Poate că era mai bine dacă ziceam că avem şanse mai mici. Dar deja vorbim despre trecut şi eu vreau să mă gîndesc la viitor şi la turneele la care ne putem califica. Sînt convins că actuala naţională îi poate face fericiţi pe români. Eu, cel puţin, mereu mă gîndesc la asta cînd sînt convocat.

„Cei de la Real nu sînt de speriat. Sînt buni pe fază ofensivă, dar defensiv nu sînt grozavi. Nu e aşa dificil să îi driblezi pe Ronaldo sau pe Bale”

Ce s-a schimbat de ai ajuns titular la Espanyol?

– E simplu. Antrenorul are acum mai multă încredere în mine. Am început să joc, să am minute, să mă simt mai bine pe teren. Asta se vede şi în starea mea generală, sînt mai relaxat şi mai încrezător în forţele mele. E bine totuşi că am fost sănătos anul trecut şi nu am avut accidentări. Acum e şansa mea să arăt ce pot şi sînt convins că nu o voi rata.

„Nu e dificil să îl driblezi pe Ronaldo”

Cum e să ai trei meciuri cu Real Madrid în cîteva zile?

– E plăcut, îţi dai seama. Pentru astfel de partide te faci fotbalist, la ele visezi cînd eşti copil. Am făcut trei meciuri bune, am încercat să jucăm de la egal la egal cu ei, dar nu am avut rezultate. Era fantastic să avem şi rezultate favorabile nouă, nu doar să arătăm un joc frumos. Dar uneori nu ies lucrurile cum ne dorim şi trebuie să mergem mai departe şi să rămînem concentraţi la restul sezonului.

Marcelo – Di Maria – Cristiano Ronaldo. Aceştia au fost adversarii de pe partea ta. Cum e să joci împotriva lor?

– Sînt fotbalişti super valoroşi, dar nu e atît de greu să evoluezi contra lor pe cît pare la televizor. Nu sînt de speriat. Sînt buni pe faza ofensivă, dar defensiv nu sînt grozavi aşa că poţi şi tu să ieşi în evidenţă. Nu e aşa dificil să îi driblezi, indiferent că se numesc Marcelo, Di Maria, Ronaldo sau Bale. Nu-i mare şmecherie.

tifetz -rk-13156gol-2-torje

„Ca să reuşeşti în străinătate, ai nevoie de un antrenor care să te forţeze”

Crezi că fotbaliştii români pot face faţă la cel mai înalt nivel?

– Normal, dar nu e vorba doar de valoare. Eu cred că trebuie să ai un antrenor care să te susţină, să te forţeze cum se spune. Uite, Chiricheş e foarte valoros, dar are un antrenor care îi dă încredere şi asta se vede în prestaţiile lui excelente. Şi Rusescu e un exemplu în acest sens. A plecat de la Sevilla şi acum arată cît e de bun la Braga, pentru că primeşte şanse. Sau cum a fost forţat Cristiano Ronaldo de Alex Ferguson în primul an la United şi apoi a ajuns Balonul de Aur. Nu poţi fi un fotbalist bun dacă nu ţi se dă şansa să joci.

Apropo de Balonul de Aur. A cîştigat Ronaldo. E mai bun decît Messi?

– Eu am zis de la început că, per total, luat individual, a fost anul lui Cristiano Ronaldo, mai ales că a lăsat o impresie puternică pe finalul sezonului. Dar Ribery cred că merita cel mai mult să cîştige pentru că a luat cele mai multe trofee cu echipa şi a fost determinant pentru Bayern. Comparaţia lui Ronaldo cu Messi nu ar trebui făcută. Amîndoi sînt extraordinari, cifrele lor vorbesc singure. Cîte goluri au dat, cîte pase de gol şi cîte meciuri extraordinare au făcut… E greu să mai faci comparaţii.

„Dinamo vinde tot şi cumpără cît mai puţin şi cît mai ieftin! Pe vremuri, la Dinamo era altfel. Acum, toţi jucătorii care au salarii mari, care sînt bine plătiţi, pleacă de la Dinamo pentru că e reconstrucţie”

„Dinamo vinde tot şi cumpără puţin”

Despre Liga 1 ce mai ştii? Te mai interesează ce se petrece aici?

– Ştiu tot despre Liga 1. Urmăresc tot ce ce se întîmplă în ţară. Sînt la curent, nu am cum să mă dezlipesc sau să uit că am plecat din România. Citesc toate ştirile care apar şi urmăresc ce transferuri se fac.

De Dinamo ce părere ai?

– Dinamo (rîde uşor încurcat)… Dinamo vinde tot şi cumpără cît mai puţin şi cît mai ieftin! Pe vremuri, la Dinamo era altfel. Acum, toţi jucătorii care au salarii mari, care sînt bine plătiţi, pleacă de la Dinamo pentru că e reconstrucţie. Să vedem ce va fi peste un an, doi, trei, cinci… Poate atunci Dinamo va fi iar ce a fost.

Crezi că Dinamo poate reintra în lupta pentru titlu în sezoanele viitoare cu această strategie?

– E greu de spus. Poate dacă vor păstra jucătorii tineri de valoare de acum şi nu îi vor vinde la prima ofertă… Aceştia vor creşte şi atunci vor fi foarte puternici. Dar probabil că vor vrea şi salarii mai mari şi atunci… Trage tu concluzia…

Te-ai gîndit vreo clipă să revii la Dinamo în perioada cînd nu jucai la Espanyol?

– Nu, nu m-am gîndit să revin în ţară. Visul meu a fost să joc în străinătate şi nu puteam să renunţ aşa uşor la el. Acum mai sînt împrumutat pînă în vară la Espanyol, apoi revin la Udinese, unde mai am trei ani de contract. Am suficient timp la dispoziţie să îmi arăt valoarea.

„Zicu şi Mutu vor fi decisivi mereu”

Despre întoarcerile lui Mutu şi Zicu în România ce părere ai?

– E foarte bine că vin fotbalişti importanţi în Liga 1. Petrolul s-a întărit foarte mult. Adi este periculos pentru toate echipele. A jucat la cel mai înalt nivel, e cel mai bun marcator pentru naţionala României alături de Hagi, nu cred că mai are nevoie de prezentare. Ianis a mai fost în ţară şi a jucat excelent. Este foarte oportunist în faţa porţii şi va marca goluri importante. Oricum, şi dacă nu vor marca meci de meci, ei vor fi decisivi mereu. Am jucat alături de amîndoi şi am remarcat că ştiu să îşi ajute echipa şi prin culoarele pe care le fac, prin spaţiile pe care le eliberează. Stelei nu îi va fi uşor să ia titlul anul acesta, mai ales că şi Astra a făcut achiziţii importante.

„Steaua are 60 la sută şanse la finală”

Te-a mirat că Mutu nu s-a întors la Dinamo?

– Nu. El a ales ce e mai bine pentru el, iar financiar nu cred că se plia pe plafonul salarial al lui Dinamo. Cred însă că Mutu ar fi fost acum „cîine” dacă mai era Cristi Borcea acolo.

Am păstrat pentru final întrebarea despre semifinala Cupei dintre Dinamo şi Steaua. La ultimul meci din Cupă tu…

– Eu am plîns. E o amintire neplăcută, la care nu vreau să mă mai gîndesc. Am pierdut o finală importantă pentru noi, pentru mine… Acum, Steaua este favorită. Are cei mai valoroşi fotbalişti din ţară. Steaua are 60 la sută şanse să meargă în finală. Dinamo poate să surprindă cu entuziasmul fotbaliştilor tineri. În aceste partide valorile se uniformizează şi orice e posibil.

I-a văzut în „Groapă” încă de anul trecut

Gabriel Torje era circumspect în legătură cu şansele lui Dinamo de a se lupta la titlu în sezonul 2013-2014 încă din luna iunie a anului trecut. Atunci, el vorbea într-un interviu acordat tot pentru FANATIK despre faptul că nu se pot emite pretenţii la campionat fără investiţii masive în transferuri de jucători şi în salariile acestora. „Nu cred că se pune problema desfiinţării. Domnul Negoiţă a salvat clubul într-un moment greu, a adus banii necesari să fie o oarecare linişte. Dar nu cred că Dinamo se va bate la titlu. Îmi pare rău să o spun, am o strîngere de inimă, dar nu cred că are şanse. E greu să te lupţi să iei campionatul cînd nu abordezi jucători cu pretenţii, obişnuiţi să aibă obiective importante. Steliştii au jucători foarte valoroşi, care fac diferenţa, şi fără transferuri de calitate nu vor putea fi ajunşi din urmă”, declara atunci Torje.

3 cluburi din străinătate, Udinese, Granada şi Espanyol, a bifat Torje după ce a plecat de la Dinamo în 2011

33 de selecţii are Torje la echipa naţională a României, pentru care a marcat 10 goluri

„Am plîns la finala de Cupă cu Steaua. E o amintire neplăcută, la care nu mai vreau să mă gîndesc. Acum, Steaua e favorită în semifinala cu Dinamo, are 60 la sută şanse”

tifetz _405744-torje

 

Tags: