News

Tornadă în județul Iași. Mai multe case distruse. Există și persoane rănite. FOTO

06.07.2019 | 15:41
Tornadă puternică în Iași. Sursa foto: observator.tv

O tornadă puternică a avut loc în județul Iași, în localitatea Miroslovești aflată în apropiere de Pașcani. Furtuna cu aspect tornadic a distrus mai multe locuințe și două persoane au rezultat rănite, transmite Antena 3. Cei doi localnici erau pe ulița satului când furtuna a luat pe sus acoperișurile și gardurile.

Tornadă în Iași: 2 răniți, case distruse în localitatea Miroslovești

În imaginile surprinse de locuitorii din Miroslovești se poate observa că furtuna a produs pagube imense. Oamenii au fost panicați în momentul în care au văzut forța cu care a lovit această tornadă. Autoritățile le transmit localnicilor să își păstreze calmul în astfel de situații, pentru că din cauza agitației se pot răni sau, mai grav, pot muri.

Nu este prima tornadă care face ravagii în România. Aceste fenomene meteo sunt tot mai dese în țara noastră. Amintim aici tornadele cele  mai mari care s-au produs în luna mai în județele Ialomița și Călărași, unde în anumite comune au produs distrugeri, iar furtuna a luat chiar și un autocar cu călători pe sus, rănind mai multe persoane.

Unul dintre acoperișurile distruse din comuna Miroslovești. Sursa foto: Antena 3

„A luat pe sus acoperișul a trei case, a pus la pământ copaci din rădăcină, garduri din temelie, stâlpi de electricitate, stocuri de furaje, tot ce a fost în cale a fost spulberat, o casă a fost distrusă în proporție de 80%”, a declarat un localnic la cele văzute, scrie româniatv.net.

Ce trebuie să facem în caz de tornadă. Recomandările ISU

Astfel de furtuni extreme nu mai sunt o noutate pentru țara noastră și ele se produc în special în zonele de câmpie. Tornada apare atunci când există o diferență de temperatură foarte mare între două fronturi atmosferice diferite. Motivul pentru care astfel de fenomene au loc tot mai des este încălzirea globală.

Iată și câteva recomandări ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență în caz de tornadă: „Asigurați-vă casa deconectând aparatele electronice și electrocasnice și întrerupând curentul electric și apa curentă direct de la surse. Dacă timpul va permite și locuiți într-o zonă ce prezintă un risc ridicat de inundații, mutați mobilă la un nivel cât mai înalt”.

„Dacă tensiunea curentului electric scade, închideți majoritatea aparatelor electrice, pentru a economisi cât mai multă energie, utilă pentru ceea ce e absolut necesar. Stați înăuntru, departe de ferestre și de ușile din sticlă”, sunt alte recomandări oficiale de la ISU.

Tags: