News

Tornadă pe orizontală, la Baia Mare. Explicația fenomenului

29.05.2019 | 19:18
Tornada pe orizontala la Baia Mare Explicatia fenomenului
Tornadă pe orizontală la Baia Mare. Imaginea care i-a speriat pe locuitori. Sursa foto: Libertatea.ro/ Facebook

Un fenomen meteorologic neobișnuit s-a produs la Baia Mare. Este vorba despre o tornadă pe orizontală care s-a format deasupra orașului și surprinsă de un fotograf pasionat. Imaginea a devenit virală pe Facebook, unde a fost văzută de 2.000 de persoane dintr-un foc. Oamenii s-au crucit și au scris că așa ceva nu au văzut niciodată.

Tornadă pe orizontală la Baia Mare

Tornada e orizontală este posibil să se producă la fel ca tornadele clasice. Acestea sunt la fel de periculoase și pot face ravagii în doare câteva minute. ”Nu m-am gândit niciodată că va ajunge așa de distribuită, fiind o fotografie banală făcută cu telefonul”, a scris fotograful după ce a văzut comentariile apărute la fotografia postată.

”Bine că nu a început să se învârtă norul …nu e atâta umiditate…că se transforma în tornadă” , „Ferească Sfântul!!! Așa ceva nu am mai văzut!” , sunt câteva dintre comentariile apărute la imaginea respectivă. Fenomenele meteo cu aspect tornadic au devenit o normalitate în România.

Tornada de la Drajna a fost cea mai puternică din acest sezon. Sursa foto: Youtube

Primăvara fenomenelor meteo extreme în România

Numai primăvara aceasta s-au produs două tornade, iar una dintre ele a produs pagube și răniți. Meteorologii avertizează că din cauza schimbărilor climatice, tornadele se vor produce tot mai des oriunde în România, iar celelalte fenomene meteo vor deveni mai agresive. Iernile vor fi mult mai reci și verile vor fi însoțite de instabilități atmosferice accentuate.

Cele două tornade care au speriat România:

  • 24 mai 2019: O tornadă de mici dimensiuni se formează în localitatea Bărăganu din județul Ialomița. Imaginile cu tornada de acum 5 zile au apărut pe Internet și s-au viralizat. Din fericire, această tornadă nu a produs pagube sau victime.
  • 30 aprilie 2019: O tornadă uriașă se formează în localitatea Drajna din județul Călărași. Această tornadă este una agresivă și smulge acoperișurile caselor din mai multe localități din județ. Vârtejul a răsturnat un autobuz în după-amiaza zilei de 30 aprilie.