News

Tornadă puternică în Cehia. Localități distruse, morți și răniți. ANM: Frontul atmosferic vine spre România. Video 

O tornadă puternică a lovit Cehia, joi seara, lăsând în urmă localități distruse, morți și răniți. ANM anunță că frontul atmosferic vine spre România. 
25.06.2021 | 07:34
Tornada puternica in Cehia Localitati distruse morti si raniti ANM Frontul atmosferic vine spre Romania Video
ADVERTISEMENT

Vremea extremă face ravagii în Europa. O tornadă rar întâlnită pe continentul nostru a lovit puternic mai multe localități din sud-estul Cehiei.

Aproximativ 300 de persoane au fost rănite în urma fenomenului. Serviciul de ambulanță a declarat că sunt și persoane decedate, dar numărul lor nu este cunoscut.

ADVERTISEMENT

Sute de case au fost de asemenea avariate în regiunea Moravia de Sud, potrivit presei locale. Imaginile seamănă cu unele venite după un război în zonă.

O tornadă puternică a devastat mai multe localități din Cehia. Localități distruse, morți și răniți

Tornada puternică semnalată joi în partea de sud-est a Republicii Cehe a provocat decese (numărul lor fiind necunoscut) și circa 300 de răniți, a raportat televiziunea cehă citând Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne, scrie The Guardian.

ADVERTISEMENT

Din primele informații, tornada a devastat 7 sate și orașul Hodonin, nu departe de granița cu Austria și Slovacia. Într-o primă fază, autoritățile nu au raportat decese și aproximativ 150 de persoane rănite. Ulterior, bilanțul a crescut.

”Furtuna din regiunea Moraviei de Sud a luat cel puțin o viață”, a declarat șeful unui spital din zona Hodonin. ”Este un iad viu”, a declarat joi guvernatorul regional al Moraviei de Sud, Jan Grolich, după ce a vizitat zona lovită de tornadă.

ADVERTISEMENT

Agenția de știri cehă CTK l-a citat pe primarul din Hrusky spunând că jumătate din satul său a fost pus la pământ.

O purtătoare de cuvânt a serviciilor de urgență locale, Hedvika Kropackova, a declarat că au existat decese și că oamenii sunt încă prinși sub dărâmături.

ADVERTISEMENT

Kropackova a spus că se așteptau la zeci de răniți. Până în prezent, numai spitalul din orașul Hodonin de la granița ceh-slovacă a declarat că a tratat până la 200 de persoane rănite.

Tornada și grindina de dimensiuni uriașe au lovit orașul de frontieră Hodonin, distrugând un azil de bătrâni și grădina zoologică locală.

Situația arăta ca un câmp de luptă, a declarat Antonin Tesarik, directorul spitalului Hodonin.

”A fost o apocalipsă. Era sânge peste tot și oameni neajutorați în lacrimi. Și-au salvat viața și și-au pierdut acoperișurile deasupra capului”, a spus el agenția de știri CTK.

Operațiunile de căutare și salvare sunt în desfășurare, cu militari cehi, precum și medicii și pompierii cehi, austrieci și slovaci implicați în aceasta.

ANM: Frontul atmosferic vine spre România

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că frontul de instabilitate care afectează acum zone din centrul Europei se îndreaptă către est, inclusiv spre România.

”Europa Centrală este traversată acum de un fond atmosferic rece care se îndreaptă către noi și care va afecta țara noastră noaptea viitoare. Acest front se vede că s-a format la confluența a două mase de aer cu caracteristici foarte diferite, apreciind cel puțin din imaginile pe care le vedem.

O astfel de tornadă cu astfel de urmări nu poate fi decât manifestarea unei instabilități extreme și, din nefericire, vedem tot mai adesea asemenea fenomene și avem consecințele lor și la noi în țară. Sigur, nu putem spune acum, urmărind aceste imagini, că se va întâmpla și la noi la fel, în niciun caz.

Tornadele sunt fenomene care apar în extrem, în Europa ele au o viață scurtă pentru că relieful variat al continentului le împiedică să aibă dezvoltări și traiectorii foarte extinse”, a spus Florinela Georgescu, directorul ANM, la Antena 3.

Aceasta a mai avertizat că, după episodul de caniculă de acum, trebuie să ne așteptăm că instabilitatea atmosferică va fi destul de puternică în România.

ADVERTISEMENT
Tags: