Torţionarul Vişinescu, audiat de Parchetul General. Află de ce

Fostul comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat in perioada 1956 - 1963, Alexandru Visinescu, s-a prezentat marti la Parchetul General pentru a fi audiat in legatura cu denuntul formulat impotriva...
03.09.2013 | 11:59
Tortionarul Visinescu audiat de Parchetul General Afla de ce
Fostul comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat in perioada 1956 – 1963, Alexandru Visinescu, s-a prezentat marti la Parchetul General pentru a fi audiat in legatura cu denuntul formulat impotriva lui de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, anunta Agerpres.
La intrarea in sediul Parchetului, Visinescu nu a declarat nimic, el fiind “protejat” de doua persoane, care le-au reprosat jurnalistilor ca “si-au batut joc de el trei saptamani pe posturile de televiziune”. Cei doi le-au distribuit ziaristilor o copie a talonului de pensie al lui Visinescu, conform careia acesta are o pensie de ‘doar’ 3.296 lei, si nu de peste 6.000 de lei, cum s-a vehiculat in mass media.
UPDATE: Alexandru Visinescu a fost pus oficial sub acuzare pentru genocid.Alexandru Visinescu este unul dintre cei 35 de tortionari identificati de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Impotriva sa a fost depusa o sesizare penala pentru omor deosebit de grav, el fiind descris de fostii detinuti politici drept “un individ extrem de crud”.

Visinescu a negat orice vina pe care ar fi putut sa o aiba, acuzand sistemul comunist si conducerea de la acea vreme.

In urma investigatiilor desfasurate, IICCMER a identificat o serie de probe care indica faptul ca, in perioada in care lt. col. (r) Alexandru Visinescu a indeplinit functia de comandant al penitenciarului Ramnicu Sarat, 1956-1963, detinutii politici au fost supusi unui regim de detentie extrem de dur.

Potrivit IICCMER, acesta poate fi calificat drept unul de exterminare, prin raportare la conditiile inumane de detentie, care au dus in final la decesul unor detinuti politici aflati in executarea pedepselor privative de libertate in aceasta inchisoare.

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a preluat la inceputul lunii august cauza privindu-l pe Alexandru Visinescu de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, in vederea efectuarii urmaririi penale de catre procurori din cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica.

“In temeiul dispozitiilor art. 209 alin. 41 din Codul de procedura penala, s-a dispus, azi, 9 august, preluarea cauzei privind pe Visinescu Alexandru, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in vederea efectuarii urmaririi penale de catre procurori din cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica. Motivele care au stat la baza deciziei de preluare vizeaza complexitatea cauzei, volumul mare de activitati procesuale si procedurale ce urmeaza a fi efectuate in vederea solutionarii cu celeritate a acesteia”, se arata intr-un comunicat al Parchetului Inaltei Curti.

Parchetul General a solicitat Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti dosarul avand ca obiect denuntul formulat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc impotriva lui Alexandru Visinescu. Pe 7 august, Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a dispus declinarea competentei de solutionare a cauzei in favoarea Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti. “In ceea ce priveste incadrarea juridica a faptelor si eventuala incidenta a normelor privind prescriptia, acestea pot fi analizate numai dupa efectuarea de cercetari in cauza”, sustinea Parchetul General.

Alexandru Visinescu are 88 de ani si traieste in Bucuresti, chiar in apropierea sediului IICCMER.

In penitenciarul de la Ramnicu Sarat au fost inchisi liderii taranisti Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu, precum si alte personalitatii politice.

Sursa: HotNews