Pariuri sportive

Tot ce trebuie să știi despre Cupa Mondială de Rugby

20.09.2019 | 10:24
Tot ce trebuie sa stii despre Cupa Mondiala de Rugby

Cupa Mondială de Rugby, una dintre cele mai incitante competiții din lume, pornește în 20 septembrie la drum cu partida Japonia – Rusia (ora 13:45). Competiția va avea loc în Țara Soarelui Răsare și va fi un adevărat maraton, având în vedere că se desfășoară până în 2 noiembrie. Turneul se întinde pe durata a 46 de zile, finala fiind programată la Yokohama, pe 2 noiembrie. România a ratat în premieră calificarea la Cupa Mondială, fiind practic exclusă de World Rugby, dar acest aspect nu știrbește cu nimic din frumusețea acestei întreceri. Înregistrează-te pe Superbet.ro și pariază pe sportul preferat.

Formatul, grupele și cotele

În timp ce alte federații internaționale, precum cele de fotbal, baschet, handbal și volei au mărit numărul de participante la Cupa Mondială, la rugby oamenii sunt mai conservatori și au păstrat formatul cu 20 de națiuni la start, intrat în vigoare încă de la ediția din 1999, găzduită de Țara Galilor. Reprezentativele sunt împărțite în patru grupe, iar primele două clasate se califică în sferturile de finală.

  • Grupa A: Irlanda, Scoția, Japonia, Rusia, Samoa

Superbet oferă cota 17.00 pentru ca Japonia să treacă de grupă (să ocupe unul dintre primele 2 locuri, pentru care favorite sunt Irlanda și Scoția; dar niponii sunt gazde și au reușit la mondialul trecut o victorie uluitoare împotriva Africii de Sud). Vezi toată oferta pe meciurile de rugby si de pariuri speciale pentru Cupa Mondiala de rugby la cote mărite pe Superbet.ro!

  • Grupa B :Noua Zeelandă, Africa de Sud, Italia, Namibia, Canada

All Blacks sunt principalii favoriți la câștigarea Mondialului. Superbet oferă o cotă foarte bună, 2.20 pentru al treilea succes consecutiv al Noii Zeelande, care ar deveni prima echipă ce câștigă de 3 ori la rând Cupa Mondială de rugby, un sport în care e văzut drept națiunea etalon.

  • Grupa C – „Grupa Morții”: Anglia, Franța, Argentina, SUA, Tonga

Aproape absolut toți specialiștii au căzut de acord că Grupa C, din care fac parte Anglia, Franța și Argentina este și cea mai tare, denumită sugestiv ”Group of Death”. Una dintre aceste trei națiuni va rata calificarea în sferturile de finală. La ediția precedentă, ”Pumele” au ajuns până în semifinale, „careul de ași” fiind alcătuit în întregime din reprezentative provenite din Emisfera Sudică, națiunile care joacă de regulă în Rugby Championship (Noua Zeelandă, Australia, Africa de Sud, Argentina). Acum, Superbet oferă cotă 6.00 pentru ca argentinienii să treacă de grupă și să elimine una dintre SuperPuterile: Anglia și Franța. Instalează aplicația de pariuri sportive Superbet și fii mereu informat cu avancronici complete si exclusive inaintea meciurilor!

  • Grupa D: Australia, Țara Galilor, Fiji, Georgia, Uruguay

Deși e echipa din eșalonul 2 european care a făcut cele mai mari progrese în ultimul deceniu și a devenit un adversar pe care România nu mai reușește să-l învingă (un singur succes în ultimele 10 meciuri directe), Georgia are cotă 250 să câștige grupa.

Tablou sferturi de finală:

  • Câștigătoare Grupa C vs Locul 2 Grupa D
  • Câștigătoare Grupa B vs Locul 2 Grupa A
  • Câștigătoare Grupa D vs Locul 2 Grupa C
  • Câștigătoare Grupa A vs Locul 2 Grupa B

Învingătoarele din primele două jocuri se vor întâlni în prima semifinală, iar celelalte în a doua semifinală. 

Cum s-au calificat cele 20 de națiuni la Cupa Mondială

12 națiuni s-au calificat automat pe baza rezultatului la ediția din 2015, adică s-au clasat între primele trei în grupă: Noua Zeelandă, Australia, Africa de Sud, Argentina, Țara Galilor, Scoția, Irlanda, Franța, Anglia, Georgia, Japonia și Italia.

Rusia a obținut prezența din postura de ”națiunea cel mai bine clasată în Europa” (Georgia a obținut calificarea directă): România, Spania și Belgia au fost sancționate după ce au folosit jucători neeligibili. Fiji și Tonga s-au calificat după de au ocupat primele două locuri în Cupa Națiunilor Pacificului. Samoa, locul 3 în Cupa Națiunilor Pacificului, a învins Germania într-un play-off.  SUA au bătut Canada într-un play-off de două meciuri. Uruguay a fost selecționata cel mai bine clasată în America de Sud (Argentina s-a calificat direct) și a învins Canada într-o dublă manșă. Namibia a câștigat Rugby Africa Championship. Canada a prins ultimul loc după un turneu de recalificări.

Cine sunt favoritele pentru titlul mondial

Noua Zeelandă a fost detronată de Irlanda din poziția de lider în ierarhia mondială, a terminat doar pe locul 3 în Rugby Championship după Africa de Sud și Australia în 2019, a pierdut chiar cu 26-47 cu selecționata Wallabies, dar rămâne principala favorită pentru a câștiga titlul mondial. All Blacks s-au impus și la ultimele două ediții desfășurate pe teren propriu (2011) și Anglia (2015).

Anglia și Africa de Sud, câștigătoarea Rugby Championship 2019, sunt văzute de specialiști următoarele două favorite la Cupa Mondială. Superbet oferă cota 5.00 pentru Anglia și cota 5.50 pentru Africa de Sud. Apoi, lista este continuată de Irlanda, cota 8.00 și Țara Galilor, câștigătoarea Six Nations în acest an, cota 10. Dublă campioană mondială, Australia este cotată doar cu a șasea șansă, 13.00. Franța, Scoția și Argentina fac parte din grupul outsiderilor, în timp ce restul națiunilor nu primesc nicio șansă reală la trofeu.

Unde se joacă meciurile

Pentru Cupa Mondială, Japonia găzduiește meciurile pe nouă arene din Tokyo, Sapporo, Yokohama, Osaka, Saitama, Toyota, Fukuoka, Kobe și Kamaishi. Cea mai mare arenă – International Stadium din Yokohama – are o capacitate de 72.327 de locuri și va găzdui inclusiv semifinalele și finala mare. Două sferturi de finală se vor desfășura la Oita și alte două la Tokyo, la fel ca și finala mică.

Cum s-au ”mișcat” marile favorite înaintea Cupei Mondiale

  • Anglia: 33-19 și 6-13 cu Țara Galilor, 57-15 cu Irlanda, 37-0 cu Italia
  • Irlanda: 29-10 cu Italia, 15-57 cu Anglia, 22-17 și 19-10 cu Țara Galilor
  • Australia: 0-36 cu Noua Zeelandă, 34-15 cu Samoa
  • Franța: 32-3 și 14-17 cu Scoția, 47-19 cu Italia
  • Noua Zeelandă: 36-0 cu Australia și 92-7 cu Tonga
  • Africa de Sud: 24-18 cu Argentina și 31-7 cu Japonia

Cum arată istoria

Patru națiuni și-au trecut până acum în cont cel puțin un titlu. Noua Zeelandă deține recordul all-time cu trei titluri, fiind urmată de Australia și Africa de Sud – câte 2 titluri. Anglia este singura reprezentativă din Europa care s-a impus, la ediția din 2003 desfășurată în Australia.