News

Tot ce trebuie să ştii despre fraudele prin telefon, sms şi e-mail. Uite cum să te fereşti de hoţi!

Poliţia de Investigare a Fraudelor atenţioneză despre tentativele unor persoane rău intenţionate care săvârşesc o serie de infracţiuni prin diverse tehnici de comunicare – telefonie, sms,...
10.08.2015 | 09:35
Tot ce trebuie sa stii despre fraudele prin telefon sms si email Uite cum sa te feresti de hoti

Poliţia de Investigare a Fraudelor atenţioneză despre tentativele unor persoane rău intenţionate care săvârşesc o serie de infracţiuni prin diverse tehnici de comunicare – telefonie, sms, poştă electronică etc. Astfel, dacă o persoană străină te contactează pentru a-ţi cere bani din diverse motive, ai grijă că s-ar putea să fii una dintre victimele care cad pradă acestor infractori.

Pentru a preîntâmpina comiterea unor asemenea fapte, iată mai jos ofertele frauduloase folosite frecvent de infractori.

Trimiterea de SMS-uri

– Trimiterea de mesaje de tip text (SMS), în cadrul reţelelor mobile. Destinatarul este anunţat că a câştigat un autoturism, fiindu-i oferit şi un cod unic de înregistrare. Potenţiala victimă este invitată să sune la un anumit număr unde trebuie să comunice numărul unic pentru a fi validat ca şi câştigător, însă trebuie să achite şi o taxă de curierat în valoare de 150 de euro;

– Trimiterea de mesaje de tip text (sms) în cadrul reţelelor mobile cu promisiunea făcută potenţialei victime că va primi un premiu de 3.000 euro dacă va cumpăra cartele preplătite de telefonie mobilă Orange în valoare de 30 de euro şi va comunica seriile şi numerele de cod ale cartelelor.

Trimiterea de email-uri

– Trimiterea de emailuri la diferite persoane, prin care potenţialele victime sunt informate că pot câştiga suma de 1.000.000 lei. Adresa de email conţine o listă de 5 persoane cu adresele complete, precum şi un set de instrcuţiuni pentru a intra în posesia premiului. Pentru a-l câştiga, trebuie să trimiţi pe adresa primei persoane din cele cinci un plic sigilat cu suma de 10 lei.

Apeluri telefonice în reţeaua mobilă

– Primirea de apeluri telefonice de la persoane necunoscute prin care potenţiala victimă este anunţată că a câştigat un concurs cu produse electronice sau electrocasnice. Câştigul este însă condiţionat de trimiterea a 10 coduri de cartele Orange a 10 dolari fiecare.

Pentru prevenirea acestor tipuri de fraude, Poliţia de Investigare a Fraudelor recomandă să:

– Nu luaţi în considerare eventualele mesaje în care sunteţi desemnat câştigător, fără temei, al vreunui concurs sau sondaj organizat de o firmă de renume şi cu o puternică reputaţie;

– Nu trimiteţi date personale sau copii după cartea de identitate, buletin, cărţi de credit sau debit, pe email sau fax;

– Nu acceptaţi în nici un caz să trimiteţi persoanelor necunoscute bani în avans pentru aducerea unui autoturism sau alt bun, la care aţi fost anunţat câştigător.

– Nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi. Niciodată o societate nu va solicita aşa ceva, garantat este o tentativă de fraudare!

Sursă: www.click.ro