News

Tot mai multe persoane din Ungaria și Marea Britanie își abandonează animalele la adăposturi. Nu mai au bani să le întrețină

Situație incredibilă și totodată greu de acceptat pentru iubitorii animalelor de companie din Ungaria și Marea Britanie.
05.11.2022 | 14:26
Tot mai multe persoane din Ungaria si Marea Britanie isi abandoneaza animalele la adaposturi Nu mai au bani sa le intretina
Din ce în ce mai multe animale de companie ajung în adăposturile din Ungaria și Marea Britanie din cauza lipsei banilor. Foto: canva.com – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Din cauza creșterii costurilor de întreținere, din ce în ce mai multe persoane care au animale de companie în Ungaria și Marea Britanie sunt nevoite să recurgă la soluții disperate. Unele dintre ele își vând chiar și casele pentru a obține banii necesari pentru hrana câinilor și a pisicilor.

Situația devine dramatică în Ungaria și Marea Britanie

Jurnaliștii agenției de știri Reuters au realizat un reportaj la un adăpost de animale din Ungaria și au aflat că mulți stăpâni nu își mai permit facturile eliberate de veterinar. În plus, și hrana animalelor de companie s-a scumpit cu 30% din cauza războiului din Ucraina și a creșterii prețurilor la energie.

ADVERTISEMENT

În acest context, Chelsy, un câine cu ochi blânzi și cu o boală imunitară, a fost returnat recent la un adăpost de animale din Ungaria. S-a întâmplat la doi ani după ce a fost adoptat, deoarece stăpânii săi nu-și mai pot permite facturile pentru îngrijirea patrupedului. Ei au nevoiți să-și vândă propria casă pentru a găsi resursele necesare propria subzistență.

Chelsy, în vârstă de 4 ani, nu este singurul animal de companie aflat în această situație tristă. Oamenii se prezintă zilnic la ușa adăpostului de animale Noah’s Ark, spunând că nu pot avea grijă de animalele lor de companie din cauza creșterii costurilor de trai și a prețurilor la energie.

ADVERTISEMENT

Unii pleacă în străinătate pentru a munci. “Lista noastră de animale returnate este extrem de lungă“, a declarat Kinga Schneider, purtătoarea de cuvânt a adăpostului. În prim-plan este cel mai mare adăpost de animale din Ungaria. La Noah’s Ark (n.r. – Arca lui Noe) sunt îngrijite peste 1.200 de animale, de la câini salvați la pisici și păsări de curte.

Lipsa banilor îi obligă pe mulți să se despartă de animale

În actualul context socio-economic, și adăpostul are probleme cu prețurile crescute la energie și hrană. În același timp, donațiile – singura sursă de venit pentru Noah’s Ark – au scăzut considerabil. ”Acum trăim de pe o zi pe alta și trebuie să ne gândim foarte mult dacă putem găzdui un animal, dacă putem finanța vindecarea unui animal”, a mai spus Schneider.

ADVERTISEMENT

Situația este similară în toate adăposturile de animale din Ungaria, potrivit Alianței maghiare pentru protecția animalelor. Alte țări, inclusiv Marea Britanie, au raportat modele similare. Una dintre principalele probleme este reprezentată de prețurile la furaje, care au crescut cu 20%-30%.

Asta a declarat Zoltan Czibula, directorul general al AlphaZoo, unul dintre cele mai importante lanțuri de petshopuri din Ungaria. Câteva persoane care își plimbau câinii într-un parc din Budapesta au confirmat că au crescut costurile de întreținere a animalelor de companie.

ADVERTISEMENT

Este o creștere medie de 30% pentru toate aceste costuri. Și pentru că au crescut și toate celelalte costuri, îi afectează cel mai mult“, a declarat Andras Biro, care se juca cu spanielul său negru.

 

ADVERTISEMENT