Asta, pentru că tot mai multe țări din Uniunea Europeană au decis să-și închidă granițele de teama teroriștilor și a migrației ilegale. Ultima pe listă, Olanda, sau Țările de Jos. Victoria lui Donald Trump în SUA împotriva extremismului de stânga pare că i-a ambiționat și pe unii lideri europeni, care anunță că țările din Europa trebuie să fie mai puternice.
Așadar, Guvernul olandez a anunțat că noile controale la frontieră sunt menite să abordeze ”migrația neregulată și traficul de persoane” și vor începe pe 9 decembrie. Marechaussee va efectua aceste controale pe o perioadă de șase luni, a confirmat luni ministrul Azilului, Marjolein Faber.
Cel mai probabil acestea se vor prelungi și după această perioadă. În ciuda faptului că cifrele oficiale privind cererile de azil au scăzut dramatic în ultimele luni, olandezii susțin acum că un aflux de solicitanți de azil a determinat Guvernul să adopte măsura.
Conform regulilor Uniunii Europene, statele membre pot reintroduce controale temporare la frontieră doar în situații urgente sau neprevăzute, conform NLtimes.nl. Mai devreme, Ministerul Azilului și Migrației a declarat că 700 de persoane au cerut azil în Țările de Jos în săptămâna care se încheie duminică.
În aceeași săptămână din 2023, totalul a fost de aproximativ 1.200. În ansamblu, cifrele privind azilul au scăzut cu 5% comparativ cu cele din ultimii doi ani. Marjolein Faber, ministra olandeză a migrației, care face parte din partidul de extremă dreapta PVV, al lui Geert Wilders, a spus că noua politică intenționează să limiteze libera circulație a persoanelor.
Același lucru e valabil despre mărfurilor care tranzitează granițele europene, deși va avea ca scop reducerea la minimum a perturbărilor traficului economic și navetiștilor. Faber a indicat că Guvernul nu va disloca personal pentru a sprijini aceste eforturi la frontieră.
Marechaussee efectuează în prezent inspecții la fața locului, limitate de-a lungul granițelor, dar această inițiativă se aliniază cu controalele sporite din alte țări ale UE, inclusiv Germania și Franța, care vizează combaterea terorismului și a imigrației ilegale.
Marechaussee este ramura armatei olandeze care e însărcinată cu poliția la granițele țării. Faber a notificat deja Bruxelles-ul și alte state membre ale UE cu privire la decizia de a respecta perioada de preaviz necesară de patru săptămâni înainte de implementarea controalelor la frontieră.
Inspecțiile aeroportuare vor viza doar zborurile cu risc ridicat pentru a limita impactul asupra călătoriilor și a comerțului de rutină. Trendul la nivel European, potrivit presei din Olanda, este de a imita aceste decizii luate de olandezi. Europa este momentan sufocată de migrația ilegală și tot mai mulți cetățeni se plâng de această stare de fapt.