News

Tot mai multe țări din Europa vor petrece sărbătorile de iarnă în carantină

15.12.2020 | 23:09
Tot mai multe tari din Europa vor petrece sarbatorile de iarna in carantina
ADVERTISEMENT

Mai multe state europene vor fi în carantină după creșteri semnificative ale numărului de noi cazuri de infecție cu virusul care produce COVID-19.

Măsurile vin după ce, în anticiparea sărbătorilor de iarnă, oamenii par să nu mai țină cont de nicio măsură de prevenție sanitară și umplu magazinele.

ADVERTISEMENT

Nu doar în Europa sunt impuse restricții mai stricte. Coreea de Sud închide școlile și mobilizează armata, ca urmare a înmulțirii semnificative a îmbolnăvirilor de COVID.

Ce țări vor petrece sărbătorile în carantină

Germania, Olanda, zone din Marea Britanie și cel mai probabil Italia sunt doar câteva dintre statele europene care vor fi în carantină strictă de sărbători.

ADVERTISEMENT

Germania intră miercuri în carantină pentru șase săptămâni după o creștere semnificativă a numărului de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2.

Guvernul german a cerut cetățenilor să renunțe la cumpărăturile de Crăciun în următoarele două zile pentru a opri cifrele să crească în continuare.

ADVERTISEMENT

„Îmi doresc și sper că oamenii vor cumpăra doar ceea ce au cu adevărat nevoie, cum ar fi alimente. Cu cât controlăm mai repede aceste infecții, cu atât este mai bine pentru toată lumea”, a declarat ministrul Economiei, Peter Altmaier.

Începând de marți și până cel puțin pe 19 ianuarie, Olanda se va afla în carantină strictă. Câteva sute de olandezi au protestat sub ferestrele biroului din Haga în care premierul Mark Rutte își făcea anunțul.

ADVERTISEMENT

„Nu avem de-a face cu o gripă simplă, așa cum cred oamenii care fac acum gălăgie afară. Trebuie să înghițim această pilulă amară înainte să ne fie mai bine. În jur de 30.000 de mii de olandezi sunt spitalizați în acest moment cu COVID, iar 6.000 dintre ei sunt la terapie intensivă. Dintre cei 6.000, grupul celor mai tineri de 50 de ani e de doua ori și jumătate mai numeros decât al octogenarilor”, a spus Mark Rutte, citat de stirileprotv.ro.

Au fost închise magazinele neesențiale, școlile, muzeele, sălile de spectacol și de sport din Olanda. Olandezilor li s-a cerut să lucreze de acasă.

Imediat după miezul nopții, în Londra, capitala Marii Britanii se vor aplica cele mai dure restricții. Barurile şi restaurantele vor fi închise, iar interacțiunile sociale vor fi limitate şi mai mult. Localnicii nu vor putea primi mai mult de 2 musafiri deodată.

„Știu că nu asta voiau să audă localnicii. Spulberă planurile multor oameni și lovește dur afacerile. Dar, experiența trecută ne-a arătat că este cel mai bine să acționezi rapid, să nu lași virusul să se extindă și mai mult”, a declarat Matt Hancock, ministrul britanic al Sănătăţii.

În sud estul Regatului Unit a fost semnalată o “variantă nouă” a virusului SARS-COV-2, extrem de contagioasă.

„Trebuie să subliniez că momentan nu există nimic care să sugereze că această variantă prezintă un risc crescut de a provoca o afecţiune gravă, dar ultimele date clinice arată că este foarte puţin probabil că această mutaţie să nu răspundă la un vaccin”, a precizat Matt Hancock.

Guvernul Italiei se pregătește de asemenea de înăsprirea restricțiilor pe perioada sărbătorilor “pentru a evita un al treilea val devastator al pandemiei”, potrivit premierului Giuseppe Conte.

Nu doar în Europa se vorbește de înăsprirea restricțiilor. Multă vreme a fost un model în gestionarea crizei sanitare, Coreea de Sud a decis închiderea școlilor și mobilizare armatei, după ce îmbolnăvirile de COVID s-au înmulțit semnificativ.

ADVERTISEMENT