News

Tot mai mulți angajatori din țările dezvoltate impun obligativitatea vaccinării contra Covid. Ce pățesc angajații care refuză

Tot mai mulți angajatori din state dezvoltate impun angajaților obligativitatea vaccinării contra Covid-19. Refuzul imunizării duce la pierderea locului de muncă.
04.11.2021 | 13:34
Tot mai multi angajatori din tarile dezvoltate impun obligativitatea vaccinarii contra Covid Ce patesc angajatii care refuza
ADVERTISEMENT

Ford va impune imunizarea pentru cei 32.000 de angajați cu salariu din SUA (americanii pot fi angajați cu salariu lunar sau la plata cu ora n.r.), a declarat miercuri un purtător de cuvânt al companiei. Dispozițiile sunt deja în vigoare pentru angajații din Canada.

De altfel, în Canada, tot mai mulți angajatori concediază sau trimit în concediu fără plată mii de angajați care au refuzat să se vaccineze împotriva Covid-19.

ADVERTISEMENT

Ford impune obligativitatea vaccinării contra Covid

Angajații Ford au până pe 8 decembrie să fie vaccinați complet. Cei care refuză să facă acest lucru și nu au o scutire religioasă sau medicală aprobată vor fi trimiși în concediu plătit pentru maximum 30 de zile. După acest timp, protecția locului de muncă le expiră, a mai precizat purtătorul de cuvânt al companiei.

Ford este primul dintre cei trei mari producători auto din SUA care a impus vaccinarea pentru angajații săi din SUA. Politica anterioară a companiei a fost să încurajeze vaccinurile în rândul celor 88.000 de angajați din SUA, dar fără să le facă obligatorii.

ADVERTISEMENT

Ford, General Motors și Stellantis solicită deja angajaților lor din Canada să fie complet vaccinați.

Dar restul angajaților Ford, reprezentați de sindicate, nu vor intra imediat sub acest mandat din cauza cerințelor federale și ale negocierilor colective, a spus purtătorul de cuvânt al companiei.

ADVERTISEMENT

Aproximativ 56.000 de membri ai sindicatului United Auto Workers care lucrează pentru Ford nu vor fi supuși acestui nou mandat al companiei, a declarat Brian Rothenberg, purtător de cuvânt al UAW.

Dar o reglementare de urgență a Administrației pentru Securitate și Sănătate Ocupațională, care va fi anunțată de Departamentul Muncii în zilele următoare, ar putea schimba acest lucru.

ADVERTISEMENT

Ar fi necesar ca întreprinderile private cu 100 sau mai mulți angajați să îi oblige să se vaccineze sau să se testeze săptămânal.

Președintele american Joe Biden impune, de asemenea, ca toți lucrătorii federali să fie vaccinați până pe 22 noiembrie și toți contractanții federali să fie vaccinați complet până pe 8 decembrie.

Angajatorii canadieni renunță la muncitori nevaccinați

Angajatorii canadieni concediază sau trimit în concediu fără plată mii de lucrători care au refuzat să se vaccineze împotriva Covid-19, creând premizele unei crize pe o piață a muncii deja deficitară.

Premierul Justin Trudeau a promis obligativitatea vaccinării ca parte centrală a campaniei sale de succes în urma căreia a fost reales în septembrie, creând un precedent care s-a răspândit de la sectorul public la cel privat.

Obligativitatea pentru lucrătorii federali este una dintre cele mai stricte din lume, iar guvernul a extins aplicabilitatea la spațiile reglementate la nivel federal, care includ aeroporturi, și la călătorii aerieni și feroviari.

În toată Canada, spitalele, băncile, asigurătorii, consiliile școlare, poliția și unele administrații provinciale implementează acum politici similare pentru angajările actuale și viitoare.

Lucrătorii nevaccinați ale căror mijloace de existență sunt în joc – într-o țară în care peste 83% din populația eligibilă de peste 12 ani și-a făcut vaccinul – inundă avocații specializați în dreptul muncii cu plângeri.

Numai companiile aeriene Air Canada și WestJet, unde peste 90% din personal este vaccinat  suspendă sute de persoane care nu sunt imunizate și cer ca noii angajați să fie vaccinați. De asemenea, agențiile de tranzit din Toronto trimit sute de angajați în concediu fără plată și reduc unele servicii.

Spitalul Ottawa, cel mai mare din capitală și unde peste 99% din personal este complet vaccinat, a trimis în concediu fără plată 186 de persoane care nu au demonstrat că au primit vaccinul.

În timp ce cei nevaccinați au unele speranțe să încaseze indemnizație de concediere sau asigurare de angajare, sfatul juridic pe care mulți îl primesc este că pur și simplu refuzul de a fi vaccinat nu este motiv pentru un proces.

Doar scutirile religioase sau medicale sunt acceptate de majoritatea angajatorilor, care au dreptul de a impune conditii de sanatate si securitate la locul de munca.

Excepții la nivel local

Cu toate acestea, pentru a evita pierderea a mii de asistente și alți lucrători medicali și să fie forțat să reducă serviciile, guvernul provincial din Quebec a renunțat miercuri la obligativitatea de vaccinare anunțată anterior pentru lucrătorii din domeniul sănătății, iar Ontario a declarat că nu va introduce una.

Aproximativ 64% dintre firme declară că se confruntă cu o penurie mai intensă de forță de muncă decât acum un an, ceea ce împiedică mai multe companii să răspundă cererii în creștere, a declarat Bank of Canada luna trecută.

Piața muncii se va confrunta cu presiuni suplimentare începând cu 15 noiembrie, când 20.000 de muncitori federali nevaccinați – din aproximativ 300.000 – urmează să fie trimiși în concediu fără plată.

Sindicatele ar putea avea un oarecare succes în a contesta obligația de vaccinare pentru persoanele care lucrează de acasă și nu interacționează cu alții.

Lucrătorii au, de asemenea, un argument legal pentru indemnizația de concediere sau pentru asigurarea de șomaj, susțin avocații.

Ministrul Ocupării Forței de Muncă, Carla Qualtrough, a susținut că cei care își pierd locul de muncă pentru că refuză să se vaccineze nu ar trebui să beneficieze de asigurări de șomaj.

Anglia face vaccinurile obligatorii pentru personalul din sănătate din aprilie

Vaccinarea obligatorie va fi introdusă pentru cei 1,2 milioane de angajați cu normă întreagă din NHS (Serviciul Național de Sănătate) Anglia începând cu anul viitor

Vaccinarea împotriva Covid-19 va deveni obligatorie pentru cei 1,45 milioane de angajați ai NHS din Anglia, în ciuda criticilor că forțarea personalului din prima linie să fie imunizat îi va determina pe unii să renunțe.

Cu toate acestea, noua abordare dură nu va intra în vigoare până în aprilie, după ce ministrul sănătății, Sajid Javid, a ascultat avertismentele potrivit cărora introducerea acesteia prea curând ar putea duce la un exod de personal în timpul iernii, perioada cea mai aglomerată a serviciilor de sănătate.

Javid pare să fi fost influențat de furnizorii NHS și de Confederația NHS, cele două organizații care reprezintă trusturile NHS în Anglia, sfătuindu-l cu fermitate să amâne punerea în aplicare a mișcării până anul viitor, susține The Guardian.

Luni, Chris Hopson, directorul executiv al NHS Providers, a declarat că, în timp ce majoritatea șefilor de spitale susțin obligativitatea vaccinării, mai mult de 90% dintre ei s-au temut că ar putea exacerba lipsa de personal care este deja endemică în cadrul serviciului.

ADVERTISEMENT