News

Tot mai mulți tineri bolnavi de COVID ajung la Terapie Intensivă: „Virusul le atacă plămânii”

29.10.2020 | 08:13
Tot mai multi tineri bolnavi de COVID ajung la Terapie Intensiva Virusul le ataca plamanii
ADVERTISEMENT

Deși nu suferă de boli asociate, tot mai mulți tineri se confruntă cu forme grave ale virusului SARS-COV-2 și ajung în secțiile de Terapie Intensivă, unde erau internați până acum doar persoanele vârstnice cu diabet zaharat, obezitate și afecțiuni cardiovasculare sau pulmonare.

În aceste condiții, paturile destinate pacienților care au nevoie de ventilație mecanică se dovedesc, din păcate, a fi insuficiente. La nivelul județului Iași, spre exemplu, 44 din totalul celor 47 de locuri disponibile sunt deja ocupate.

ADVERTISEMENT

Speranțele medicilor sunt legate acum de secția ATI a Spitalului Mobil din Lețcani, doar că deschiderea se lasă așteptată din cauza unor iregularități constatate de Direcția de Sănătate Publică (DSP). „Sperăm ca până marți să putem deschide secția”, anunță directorul instituției.

Crește alarmant numărul tinerilor infectați cu COVID care ajung în secțiile ATI

Au început să intre în secția de Terapie Intensivă și pacienți tineri, sub 40 de ani. Deși nu suferă de alte comorbidități, virusul le atacă extrem de tare plămânii, motiv pentru care au nevoie de îngrijire în ATI.

ADVERTISEMENT

Sunt astfel de cazuri la Iași, dar nu numai. Din ceea ce știu de la medicii din secția de Terapie Intensivă din alte orașe, și la ei sunt internați tineri.

Am discutat la Botoșani, unde un pacient de 42 de ani a intrat în această secție deși nu suferea de alte comorbidități. La Suceava este un caz similar, unde un pacient de 38 de ani a fost transferat în ATI după ce starea lui s-a agravat în timp ce era internat în spital.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește spitalul mobil din Lețcani, am primit un răspuns de la Linde Gaz, care au spus că vor veni cu buteliile de gaz în ziua de luni. Sperăm că până luni seara angajații vor reuși să le monteze, iar marți să putem deschide secția.

Cele 48 de butelii de oxigen trebuie conectate la bypass-ul stației. Din ceea ce am înțeles de la medicii de ATI care au verificat funcționalitatea aparatelor, ventilatoarele merg, stația funcționează.

ADVERTISEMENT

Buteliile de oxigen sunt o soluție de back-up care va intra în funcționare în momentul în care, dintr-un anume motiv, stația nu mai funcționează”, a declarat Vasile Cepoi, directorul DSP Iași, pentru bzi.ro.

De la începutul pandemiei de COVID-19, la nivelul județului Iași s-au raportat 9.959 de infectări cu noul tip de virus și 214 decese. În ceea ce privește numărul de paturi ocupate din spitalele suport COVID-19 din județ, miercuri, 28 octombrie erau raportate 498, dintre care 44 destinate pacienților din secțiile de Terapie Intensivă.

ADVERTISEMENT