Sport

Tot mai puţine handbaliste din România îşi găsesc locul la echipele din campionat! Raportul îngrijorător ajuns pe masa FRH: “1120 de sportive pierdute din sistem!”. Exclusiv

Handbalul românesc trece printr-o criză, iar una dintre cele mai mari probleme este numărul tot mai mic de jucători care reuşesc să facă pasul la seniorat. FANATIK a intrat în posesia unui raport, ajuns pe masa FRH.
22.04.2022 | 11:04
Tot mai putine handbaliste din Romania isi gasesc locul la echipele din campionat Raportul ingrijorator ajuns pe masa FRH 1120 de sportive pierdute din sistem Exclusiv
Fază de joc din meciul Ştiinţa Bucureşti - Dunărea Brăila. Sursa: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Handbalul românesc se pregăteşte de alegeri. Sunt patru candidaţi pentru postul de preşedinte al FRH, iar cel ales va avea multe probleme de rezolvat în ceea ce priveşte situaţia handbalului din ţara noastră.

Tot mai puţine handbaliste din România îşi găsesc locul la echipele din campionat! Raport îngrijorător ajuns pe masa FRH

Una dintre ele este numărul tot mai mic de jucători care fac pasul la seniorat. Iar în acest sens, pe masa FRH a ajuns un raport îngrijorător întocmit de câţiva membrii din Comisia Tehnică privind promovarea handbaliştilor autohtoni:

ADVERTISEMENT

“Importul de jucătoare și jucători s-a mărit exagerat de mult, mai ales în ultimii 5-6 ani. A ajuns România să fie cel mai căutat campionat din lume, pentru salariile mari care se dau, este o presupunere, pentru că nu prea sunt la vedere aceste remunerări, dar și pentru faptul că antrenamentele sunt pe slow, dicționarul îmi permite să spun așa, pretențiile nu sunt deloc pe măsura cardului, iar realizările sunt, uneori, ridicole. Liga Florilor este Edenul handbalului mondial, dar numai pentru sportivele care vin din afara granițelor. 

“Federația își freacă mâinile de bucurie, pentru că aceste transferuri internaționale costă”

Situația este dramatică, mai ales în Liga Florilor, unde handbalistele din România își găsesc cu greu un loc pe semicerc. Până și la echipele din subsolul clasamentului, Deva și Știința București, găsim câte trei străine, în ciuda faptului că zestrea de puncte tinde spre zero. 

ADVERTISEMENT

Federația își freacă mâinile de bucurie, pentru că aceste transferuri internaționale costă, taxele fiind aprobate de chiar Federația Europeană. Astfel, pentru primii doi străini se plătește câte 1000 de euro fiecare transfer; la al treilea străin cotizația este de 2000 de euro; la al patrulea, taxa este de 3000 de euro și tot așa. Da, Federația s-a pricopsit, pentru că Rapidul a plătit 7000 €, Vâlcea 10000 €, CSM 12000 €, Dunărea 11000 € și lista este lungă”, se arată în raportul supus dezbaterii în Consiliul de Administraţie.

Cum au dispărut peste 50 de echipe de juniori

Iar statisticile în ceea ce priveşte dispariţia tinerilor jucători din circuitul handbalului sunt îngrijorătoare, mai ales după ce FRH a hotărât ca în stagiunea trecută campionatele să se desfăşoare sub formă de turnee:

ADVERTISEMENT

“Pentru insistența cu care FRH a susținut ca sezonul să se dispute sub formă de turnee, în ciuda faptului că echipele au anunțat că finanțatorii, adică primăriile și Ministerul Educației și Cercetării, nu le pot da bugete chiar în prima lună a anului și n-au bani cu ce să meargă la turnee, ba chiar nici nu se pot înscrie, în primele zile ale anului 2021. Neavând banii necesari, iată ce s-a întâmplat la fiecare categorie:

Junioare I
S-au înscris în toamna lui 2020, 39 de echipe, iar la începutul lui ianuarie 2021 au mai confirmat participarea doar 22! Avem, așadar, 17 grupări absente…

ADVERTISEMENT

Junioare II
Din totalul de 67 de echipe dornice să joace, dorință exprimată în septembrie, doar 48 și-au mai păstrat opțiunile, restul de 19 rămânând pe dinafară…

Junioare III
La această categorie au fost cele mai multe solicitări de înscriere – în toamnă au fost 77 de echipe care se și vedeau pe semicerc, dar anul 2021 a venit cu vești proaste, pentru 20 dintre grupări, care au privit competiția la televizor, cum se spune.

“1120 de sportive pierdute din sistem. Și asta nu este tot – pe lângă handbaliste, au rămas fără serviciu și 60 sau 70 de antrenori”

Și facem un calcul simplu: 17 echipe de JI + 19 echipe de JII + 20 de echipe de JIII = 56 de echipe de JI, JII, JIII. Și dacă aproximăm că la fiecare echipă erau cel puțin 20 de handbaliste, 56 x 20 = 1120 de sportive pierdute din sistem.

Și asta nu este tot – pe lângă handbaliste, au rămas fără serviciu și 60 sau 70 de antrenori principali și secunzi, și nu știu câți maseuri sau organizatori de competiții. Și pierderile se referă doar la junioare, dar au fost și alte ”decese” și la juniori, cam de aceleași proporții…”, se arată în raport.

Care sunt propunerile: “Federația, în calitatea sa de organizator al competițiilor, poate limita numărul de străini în teren”

Printre propunerile de stopare a acestui fenomen de abandon handbalistic se află limitarea numărului de jucători străini pe teren: “Trebuie să schimbăm politica ligilor noastre naționale.

Nu vom stopa numărul transferurilor, dar Federația, în calitatea sa de organizator al competițiilor, poate limita numărul de străini în teren, în același timp – CSM București, de exemplu, poate avea în continuare 12 handbaliste străine, dar pe semicerc, în același timp, nu poate introduce decât trei. Se va întoarce roata și jucătoarele românce vor fi la mai mare căutare. Este un punct de vedere care poate fi dezbătut și sigur împreună vom găsi rezolvarea!”, se arată în raportul obţinut de FANATIK.

Îngrijorările oamenilor de handbal sunt amplificate de rezultatele tot mai slabe ale echipelor naţionale. La masculin, România nu a mai participat de 11 ani la un turneu final, în timp ce la feminin calificările se obţin tot mai greu pentru o echipă care nu cu mult timp în urmă se lupta pentru medalii la Europene şi Mondiale.

  • 1000 de handbaliste s-au pierdut din sistem în ultimii ani, conform raportului publicat de FANATIK
  • 2011 este ultimul an în care naţionala masculină a jucat la un turneu final

 

ADVERTISEMENT