Tot în olandezi ne e nădejdea! Sau batem Estonia cu 5-0, după doar 4-0 în Andorra?!

Penultima etapă a preliminariilor CM 2014 a elucidat trei mari necunoscute. Prima veste a venit de la Erevan (Armenia – Bulgaria 2-1), a doua de la Amsterdam (Olanda – Ungaria 8-1), iar ultima...
12.10.2013 | 19:22
Tot in olandezi ne e nadejdea Sau batem Estonia cu 50 dupa doar 40 in Andorra

Penultima etapă a preliminariilor CM 2014 a elucidat trei mari necunoscute. Prima veste a venit de la Erevan (Armenia – Bulgaria 2-1), a doua de la Amsterdam (Olanda – Ungaria 8-1), iar ultima din Pirinei (Andorra – România 0-4).

1. Graţie catastrofei bulgare din Caucaz, am scăpat de incertitudinea privind accesul României la barajul de calificare, în cazul clasării pe locul 2 în Grupa D, cu 19 sau chiar 17 puncte (victorie sau egal cu Estonia). Eşecul Bulgariei ne-a oferit o primă asigurare: dacă prindem locul 2, sîntem la baraj. Detaliile acestei aritmetici speciale, ceva mai la vale.

2. Nici nu apucaseră bulgarii să-şi şteargă lacrimile, să-şi potolească nervii şi să-şi numere eliminaţii, că a venit şi a doua veste bună: Ungaria a fost ridiculizată de olandezi, pe „Amsterdam ArenA”. Nicio şansă pentru maghiari de a obţine un egal măcar, deşi aveau nevoie de victorie. La pauză, batavii conduceau deja cu 4-0! Din acel moment, Ungaria era scoasă din calcule, prăbuşindu-se de pe locul 2 pe 4. E imposibil ca marţi, în ultima etapă, să nu cîştige nici România (cu Estonia), nici Turcia (cu Olanda), ambele jucînd pe teren propriu.

3. România a ratat şansa de a deveni favorită să ocupe locul 2 la golaveraj, în cazul egalităţii de puncte cu Turcia. Golaverajul va deveni decisiv dacă şi noi, şi turcii vom cîştiga în ultima etapă. Pentru a nu sta la mîna olandezilor, ar fi fost nevoie să recuperăm avansul de şase goluri al turcilor. Luînd în calcul şi victoriile acestora din ultimele două etape (una deja obţinută, cealaltă posibilă), aveam nevoie să cîştigăm în Andorra la şase-şapte goluri diferenţă. Dar ne-am lămurit repede că pretindem prea mult echipei lui Piţurcă. Pur şi simplu, nu mai putem bate pe nimeni cu 7-0, cum o făceam pe vremea Generaţiei de Aur. Dar atunci jucau Hagi, Popescu şi Petrescu, nu Stancu, Torje şi Măţel.

Aseară, în Andorra, detaliul cel mai important a fost statistica din minutul 30: se scursese o treime din meci, tabela arăta 0-0, iar România nu-şi crease nici măcar o singură ocazie clară de gol! A fost nevoie să obosească amatorii din Pirinei, să respire tot mai greu şi să-şi pună mîinile în şold, pentru ca mingea să le ameninţe poarta şi, inevitabil, să pice şi golul. L-a înscris Keşeru, ca o palmă dată lui Piţurcă, după ce „francezul” a fost ignorat toată toamna.

Interesantă e şi cronologia golurilor marcate aseară, în prima repriză a meciurilor din Grupa D, disputate la aceeaşi oră: 1. Olanda (min. 16); 2. Turcia (min. 22); 3. Olanda (min. 25); 4. Olanda (min. 38); 5. România (min. 41); 6. Olanda (min. 44). De parcă olandezii aveau nevoie de golaveraj, nu noi! De remarcat şi faptul că turcii au înscris în Estonia mult mai repede decît românii în Andorra. Plus ordinea dezgheţării tabelei: 1. Olanda, 2. Turcia, 3. România. Tare mă tem că aşa va arăta şi clasamentul final…

Incredibilă impotenţa echipei lui Piţurcă din ultima jumătate de oră, în oglindă cu primele 30 de minute! Deşi după pauză scorul urcase rapid la 3-0 (minutele 53 şi 63), jucătorii români au fost muşcaţi subit de musca ţeţe. Era momentul în care chiar putea fi forţat un scor-fluviu, dat fiind că amatorii din Andorra suflau tot mai greu. În acel moment, socotelile golaverajului începeau să se lege. Turcia conducea cu 2-0, România cu 3-0, aşadar turcii mai aveau un avans de cinci goluri. Dacă mai dădeam vreo trei în ultima jumătate de oră, puteam aduce decalajul la două goluri, mult mai uşor de recuperat în ultima etapă, cînd e de presupus că vom învinge Estonia mult mai sever decît ar putea-o face turcii cu Olanda.

Aşa, oprindu-se la 4-0, ai noştri au păstrat handicapul de patru goluri, ceea ce înseamnă că dacă Turcia bate Olanda cu 1-0, România trebuie să învingă Estonia cu cel puţin 5-0! Teoretic e posibil, dat fiind că balticii au fost spulberaţi luna trecută, scor 1-5, chiar şi de modesta Ungarie, cea care aseară a suferit o ruşine istorică: 1-8 în Olanda! Practic, însă, e de aşteptat ca estonienii să se apere cu mare îndîrjire (stimulaţi, poate, şi de turci), la fel cum sperăm ca şi olandezii să ia jocul în serios la Istanbul.

Acum, cînd facem aceste calcule, să nu urli de furie pentru golul de 0-2, pe care ni l-au marcat turcii în minutul 90+5, la Bucureşti? Dacă pierdeam cu doar 0-1, astăzi aveam de recuperat două goluri, nu patru.
În fine, clasamentul special al echipelor de pe locul 2, în speranţa că vom prinde totuşi poziţia secundă. E un clasament care nu ne mai interesează, pentru simplul motiv că locul 2, cu victorie (sau chiar cu „remiză”!) în confruntarea cu Estonia, ne-ar duce automat la baraj. Cel puţin o altă echipă de pe poziţia secundă, cea din Grupa B (Bulgaria – Danemarca – Armenia – Cehia), va avea punctaj mai slab decît cel al României.

sdfdxf

Precizări

* Dintre cele 9 ocupante ale locului 2 în grupele preliminare, doar 8 vor juca „dublele” de baraj (cele patru învingătoare asigurîndu-şi calificarea la Mondialul brazilian). Echipa de pe locul 2 cu cea mai slabă linie de clasament va fi scoasă din joc, fără a mai ajunge la baraj.

* În clasamentul special al celor 9 echipe de pe locul 2, „zestrea” fiecăreia se calculează eliminînd rezultatele înregistrate în dubla confruntare cu formaţia de pe locul 6. Fiecare echipă va avea, aşadar, o linie de clasament bazată pe 8 meciuri, cele disputate contra ocupantelor 1, 3, 4 şi 5.

* În Grupa D, locul 6 a fost „confiscat” de Andorra, deci rezultatele obţinute contra echipei micuţului stat din Pirinei vor fi eliminate din clasamentul special.

 

Tags: