Sport

Tot răul spre bine. Suspendat la singura Supercupă din carieră, Marius Șumudică a luat trofeul și a avut un parcurs fulminant în Europa

Marius Șumudică va participa doar pentru a doua oară într-o finală de Supercupa României. Noul antrenor al lui CFR Cluj a câștigat trofeul în 2016, cu Astra, iar apoi a ajuns până în primăvara Europa League
10.07.2021 | 12:15
Tot raul spre bine Suspendat la singura Supercupa din cariera Marius Sumudica a luat trofeul si a avut un parcurs fulminant in Europa
ADVERTISEMENT

Deși nu a stat pe banca lui CFR Cluj decât la un singur meci oficial până acum, Marius Șumudică este deja trup și suflet pentru CFR Cluj. FANATIK a asistat la meciul tur cu Borac Banja Luka, din preliminariile Ligii Campionilor, și a dezvăluit cum a trăit partida antrenorul campioanei României.

Sâmbătă, 10 iulie, pe Național Arena, antrenorul în vârstă de 50 de ani are ocazia să aducă și un trofeu în vitrina clubului din Gruia. CFR Cluj și U Craiova deschid sezonul 2021-2022 cu finala Supercupei României, trofeul pe care ardelenii l-au mai câștigat de patru ori, iar oltenii niciodată.

ADVERTISEMENT

Supercupa României, talisman pentru Marius Șumudică. Ce s-a întâmplat când antrenorul lui CFR Cluj a luat trofeul

O Supercupă a României are în palmares și Marius Șumudică, pe care a câștigat-o în 2016, cu Astra, în condiții speciale. La aceea vreme, „Șumi” lua loc pe banca giurgiuvenilor doar teoretic, pentru că, practic, era suspendat din cauza faptului că a fost prins jucând la pariuri.

Astra, campioana sezonului 2015-2016, o înfrunta în finală  pe CFR Cluj, deținătoarea Cupei României și actuala echipă a tehnicianului. Confruntarea a avut loc într-o zi ploioasă de 16 iulie, pe Cluj Arena, aceasta fiind tranșată în minutul 86, atunci când William De Amorim a înscris singurul gol al meciului.

ADVERTISEMENT

Dintre fotbaliștii pe care Șumudică i-a întâlnit atunci ca adversar, în lotul lui CFR Cluj au rămas doar doi supraviețuitori, internaționalii români Alexandru Păun și Mario Camora.

A doua victorie cu West Ham United și calificare în primăvara Europa League

Singura Supercupă din CV-ul lui Marius Șumudică a reprezentat începutul unui parcurs excelent în cupele europene. Eliminată de FC Copenhaga în preliminariile Ligii Campionilor, Astra lui Șumudică a arătat o altă față în Europa League, competiție în care a reușit rezultate miraculoase.

ADVERTISEMENT

Ajunși în play-off-ul celei de-a doua competiții intercluburi, giurgiuvenii au dat peste West Ham United, formație de care trecuseră cu brio și cu un an înainte și pentru care au devenit un coșmar. Setea de răzbunare a „ciocănarilor” n-a fost suficient de mare, pentru că Șumudică a fost din nou mai bun decât Slaven Bilic și s-a calificat în grupe după 1-1 la Giurgiu și 1-0 la Londra.

Sorții n-au fost deloc blânzi cu Astra, care a picat într-o grupă din care au mai făcut parte AS Roma, Viktoria Plzen și Austria Viena. Deși a început competiția cu două înfrângeri, echipa lui „Șumi” a reușit totuși să termine pe locul 2 și să se califice în primăvara europeană.

ADVERTISEMENT

Astra a strâns atunci opt puncte, cu patru mai puține decât liderul AS Roma, după ce a câștigat cu 2-1, atât la Viena, cât și la Plzen, a făcut 0-0 pe Olimpico și 1-1 la Giurgiu, cu Viktoria. Aventura europeană s-a oprit însă în 16-imi, acolo unde giurgiuvenii au fost eliminați de de Genk, belgienii câștigând dubla manșă cu scorul general de 3-2.

Șumudică, palmares pozitiv cu Universitatea Craiova

Despre Marius Șumudică s-a spus în mai multe rânduri că este un antrenor pe care Mihai Rotaru, patronul Universității Craiova, și ll-a dorit Bănie. Un lucru este însă cert, oltenii nu au motive să își dorească să îl întâlnească din postura de adversari.

„Șumi” are palmares pozitiv în confruntările directe pe care le-a avut cu „leii din Bănie”. Antrenorul campioanei en-titre a pierdut un singur meci, scor 1-2, în 2016, atunci când o pregătea pe Astra. Tot însă cu giurgiuvenii, Șumudică a câștigat patru partide împotriva Craiovei și a înregistrat un rezultat de egalitate.

Tehnicianul în vârstă de 50 de ani i-a pus piedică „Științei” și în calitate de antrenor al Concordiei Chiajna, într-un meci jucat în 2014, în deplasare, și încheiat cu scorul de 1-1.

  • 2 trofee are Marius Șumudică în cariera de antrenor, campionatul și Supercupa României, ambele cu Astra, în 2016
  • 4 victorii, 1 egal și 1 înfrângere, este palmaresul tehnicianului lui CFR Cluj în duelurile cu Universitatea Craiova
ADVERTISEMENT