News

Toți bucureștenii ar putea rămâne fără căldură în această iarnă. Ce a găsit Corpul de Control la ELCEN

Un raport al Corpului de Control la ELCEN, cel mai mare producător de căldură din România, scoate la iveală informații îngrijorătoare în legătură cu situația companiei.
21.11.2022 | 14:16
Toti bucurestenii ar putea ramane fara caldura in aceasta iarna Ce a gasit Corpul de Control la ELCEN
ELCEN nu a scăpat de pericolul falimentului, deși a plătit din datorii, susține Corpul de Control al Prim Ministrului / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Elcen.ro
ADVERTISEMENT

Bucureștenii ar putea rămâne fără căldură în această iarnă, în situația în care compania Electrocentrale București SA (ELCEN SA) ar intra în faliment, arată un raport recent al Corpului de Control al Prim-Ministrului, care a verificat activitatea societății din 2016 și până astăzi.

Falimentul ELCEN ar lăsa bucureștenii fără căldură și ar afecta Sistemul Energetic Național

Scenariul în care ELCEN intră în procedură de faliment în această iarnă nu este exclus, potrivit raportului. Cauza principală care a dus la această situație este faptul că ELCEN SA nu mai poate accesa schema de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficiență din data de 1 aprilie 2022, deoarece nu a ieșit din procedura insolvenței la data de 31 martie 2022, așa cum se anticipa.

ADVERTISEMENT

”Această situație ar putea conduce la intrarea în procedura de faliment, fiind identificate următoarele riscuri:

–       Imposibilitatea asigurării furnizării de energie termică în Municipiul București în sezonul de termoficare 2022 – 2023

ADVERTISEMENT

–       Debranșarea consumatorilor, care va compromite existența și funcționarea SACET București, cu consecințe economice grave și impact major asupra mediului înconjurător

–       Afectarea Sistemului Energetic Național, întrucât ELCEN SA furnizează și servicii de sistem, putând răspunde cerințelor de reglaj terțiar pentru echilibrarea Sistemului Energetic Național

ADVERTISEMENT

–       Falimentul ELCEN SA ar influența negativ cei aproximativ 1.800 de salariați, existând riscul pierderii specialiștilor care asigură funcționarea centralelor”, se arată în concluziile raportului Corpului de Control, consultate de FANATIK.

ELCEN și-a plătit datoriile către creditori, însă nu poate ieși din insovență până în februarie

ELCEN SA se află în procedură de insolvență încă din anul 2016, însă în martie 2022, compania a reușit să achite toate creanțele din Tabloul Definitiv al Creanțelor. Administratorul judiciar al companiei a solicitat instanței să dispună închiderea procedurii de insolvență și reinserția în activitatea de afaceri.

ADVERTISEMENT

Pe 19 mai 2022, Tribunalul București a respins cererea de închidere a procedurii de insolvență ca neîntemeiată din cauza litigiilor în care este implicată compania. În aceste condiții, ELCEN poate ieși din această procedură abia în februarie 2023, atunci când a fost stabilit următorul termen. Doar că, între timp, compania este lăsată fără resurse, datorită faptului că nu poate atrage finanțări, rambursabile sau nerambursabile, în perioada de insolvență.

O altă problemă, arată specialiștii Corpului de Control este că ELCEN SA nu a dispus de fonduri necesare implementării Programului de investiții (aproximativ 562 de milioane de euro), în condițiile în care capacitățile energetice ale companiei sunt învechite și sunt autorizate să funcționeze doar până în 2023, din punct de vedere al legislației de mediu.

ELCEN asigură 40% din energia termică la nivel național

Electrocentrale București SA este o companie deținută de statul român (98%) și Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SA (2%), care în 2021 a avut o cifră de afaceri de 2,6 miliarde lei și un profit net de 412,9 milioane lei. La data depunerii ultimului bilanț, societatea înregistra datorii de peste 2 miliarde lei.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din România, care asigură producția națională în proporție de 40% și din București (90%).

Începând cu anul 2018, Primăria Municipiului București și-a arătat intenția de a prelua activele companiei în vederea construirii unui sistem de alimentare centralizat de energie termică (SACET). Transferul nu s-a materializat, lucru care a dus la modificarea Planului de reorganizare al societății și la prelungirea stării de insolvență.

Cum a ajuns ELCEN în această situație: concluziile raportului Corpului de Control

Printre neregulile semnalate de raportul Corpul de Control al Prim-Ministrului se mai numără: nerespectarea de către PMB a obligației de a vira la 15 zile subvenția către furnizorul de energie termică, lipsa unor proiecte de modificare a actelor normative ce reglementează acordarea subvenției (până la data publicării raportului), creanțe și obligații de plată ”de valori considerabile” la nivelul operatorilor economici care asigură serviciul de alimentare cu energie la nivelul municipiului București.

De asemenea, implementarea parțială a măsurilor din memorandumul care reglementa activarea unui sistem energetic integrat la nivelul capitalei, elaborat în 2013, a dus la ”nerezolvarea problemelor financiare dintre ELCEN și RADET, nerealizarea unui SACET integrat și lipsa posibilității unor investiții în acest sistem integrat”.

ADVERTISEMENT