News

Toți contribuabilii care nu au depus declarațiile fiscale vor primi notificări de la ANAF

15.06.2020 | 20:16
Toti contribuabilii care nu au depus declaratiile fiscale vor primi notificari de la ANAF
ADVERTISEMENT

ANAF transmite notificări tuturor contribuabililor care nu au depus declarațiile fiscale la timp și, pe deasupra, nu au solicitat regim derogatoriu.

Contribuabilii vor primi notificările astfel încât să fie evitată declararea stării de inactivitate a acestora, conform reprezentanților ANAF.

ADVERTISEMENT

Notificările vor fi primite după ce vor 30 de zile de la data expirării situației de urgență, în 25 iunie 2020.

ANAF va trimite notificări tuturor contribuabililor care nu au depus declarații fiscale

„ANAF va transmite notificări tuturor contribuabililor care nu au depus declaraţiile fiscale şi care nu au solicitat regim derogatoriu, astfel încât să fie evitată declararea stării de inactivitate a acestora. Potrivit prevederilor art.92 alin.(1) lit.a) din Codul de procedură fiscală, contribuabilii/plătitorii care nu îşi îndeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligaţie declarativă prevăzută de lege sunt declaraţi inactivi fiscal şi le sunt aplicabile prevederile din Codul fiscal privind efectele inactivităţii fiscale”, au transmis cei de la ANAF într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Contribuabilii declarați inactivi trebuie să știe că li se va anula, potrivit legii, din oficiu, înregistrarea în scopuri de TVA, iar inactivitatea se va înscrie în cazierul fiscal al contribuabilului și al reprezentanților legali.

Mai apoi, pentru reactivare, contribuabilul trebuie să-și îndeplinească toate obligațiile declarative prevăzute de lege și să nu aibă restanțe , conform News.ro.

ADVERTISEMENT

Potrivit Ordinului președintelui ANAF nr. 934/2020 s-a stabilit că, pentru declarațiile fiscale al căror termen s-a împlinit pe durata stării de urgență, notificările de nedepunere se vor emite în 30 de zile de la data încetării stării de urgență.

După ce va expira termenul legal de depunere a declarațiilor în 25 iunie 2020, contribuabilii care îndeplinesc condiția pentru declararea inactiviății fiscale vor fi identificați potrivit art.92 alin.(1) lit.a) din Codul de procedură fiscală.

ADVERTISEMENT

Menţionăm că, potrivit reglementărilor în vigoare, contribuabilii au obligaţia depunerii declaraţiilor fiscale, la termenele prevăzute de lege, iar această obligatie se menţine şi dacă a fost efectuată plata obligaţiei fiscale respective, precum şi în cazul în care, în perioada de raportare nu rezultă sume de plată, dar există obligaţia declarativă prevăzută de lege. În acest sens, pentru a preveni declararea ca inactivi fiscal, acei contribuabili care îşi suspendă activitatea şi înregistrează menţiunea privind inactivitatea temporară în Registrul comerţului sau la entitatea care i-a autorizat, pot beneficia, la cerere, de regimul derogatoriu de declarare a impozitelor şi taxelor”, explică ANAF.

Cererile privind acordarea regimului derogatoriu se va depune la organul fiscal competent, excepție fac acei contribuabili cărora li se aprobă aplicarea regimului de declarare derogatoriu, deci nu vor mai fi nevoiți să depună declarațiile fiscale.

Mai mult, acei contribuabili care nu desfășoară activitate și nu vor beneficia de regim derogatoriu de declararare, vor avea obligația depunerii declarației fiscale, la termenele prevăzute de lege, conform sursei citate.

Acești contribuabili vor fi nevoiți să înscrie zero la obligația fiscală pentru a evita, în acest fel, înscrierea în registrul contribuabililor inactivi.

ADVERTISEMENT