Life

Toți românii care au peste 50 de ani trebuie să facă aceste analize. Anunțul medicilor

Ce analize trebuie să facă românii care au peste 50 de ani? Medicii vin cu o serie de clarificări astfel încât aceștia să fie în siguranță.
15.06.2024 | 07:00
Toti romanii care au peste 50 de ani trebuie sa faca aceste analize Anuntul medicilor
Toți românii care au peste 50 de ani trebuie să facă aceste analize. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ce analize trebuie să facă românii care au peste 50 de ani? Odată cu înaintarea în vârstă, e nevoie să acordăm o atenție sporită organismului nostru. Sunt cazuri în care anumite investigații sau analize ne pot salva viața.

Ce analize trebuie să facă românii care au peste 50 de ani

Este bine să ne ascultăm organismul odată cu înaintarea în vârstă. Și chiar dacă la prima vedere pare că ne simți bine, sunt momente în care unele investigații efectuate la momentul potrivit pot fi decisive.

ADVERTISEMENT

Ce analize trebuie să facă românii care au peste 50 de ani? Medicii au o listă clară pentru persoanele care au această vârstă. În primul rând trebuie făcută hemoleucogramă completă, VSH, glicemie, AST/TGO, ALT/TGP, LDL Col, HDL Col, trigliceride, uree, creatinină, Ca ionic, Fe, examen sumar urină, colesterol total, determinare profil lipidic, dar și urocultura.

Conform medicilor, profilul lipidic este esențial. Vorbim despre o analiză de rutină care determină conținutul de colesterol din sânge, dar și cel de lipide-proteine. Totodată, sunt recomandate și ecografiile abdominale.

ADVERTISEMENT

Conform medicilor, acestea permit evaluarea stării de sănătate a organelor interne. Totodată, sunt analizate și vasele de sânge, dar și țesuturile, iar specialistul poate recomanda mai departe și alte investigații dacă e cazul.

Recomandările medicilor

Ce alte analize trebuie să facă românii care au peste 50 de ani? O vizită la medicul oftalmolog e recomandată. Odată cu înaintarea în vârstă crește riscul de apariție atât a cataractei, cât și a glaucomului.

ADVERTISEMENT

Totodată, vizitele ma ORL sunt de asemenea recomandate. Auzul se poate deteriora progresiv. Iar un control realizat de la această vârstă ar putea să ajute aceste persoane astfel încât lucrurile să nu devină mai grave.

Consultul endocrinolog este de asemenea important. Glanda tiroidă în special trebuie examinată, în special în cazul femeilor. Iar un alt control este cel cardiologic. Tensiunea arterială trebuie verificată în primul rând pentru a fi feriți de alte boli mai grave.

ADVERTISEMENT

Alte recomandări țin de mamografie la femei, astfel încât să fie depistat în timp util apariția cancerului la sân. Totodată, o consultație pneumologică anuală trebuie trecută pe lista de priorități.

În cazul bărbaților, medicii recomandă și efectuarea unui screening pentru depistarea cancerului de prostată și a altor afecțiuni. Există de asemenea și anumite analize de sânge care pot ajuta la un diagnostic corect în acest context.

ADVERTISEMENT