News

Toți românii care vor să iasă din țară cu copiii trebuie să țină cont de asta. Documentul fără de care nu pot trece granița

Toți românii care doresc să iasă din țară cu copilul trebuie să știe că au de respectat niște reguli clare, pentru a nu se trezi că minorul e blocat la graniță.
16.06.2024 | 14:47
Toti romanii care vor sa iasa din tara cu copiii trebuie sa tina cont de asta Documentul fara de care nu pot trece granita
Toți românii care vor să iasă din țară cu copiii trebuie să țină cont de asta. Documentul fără de care nu pot trece granița. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Așadar, Poliția de Frontieră din România a anunțat că există mai multe condiții importante atunci când minorii călătoresc în străinătate. Vacanța de vară e tot mai aproape, astfel că părinții acestora vor fi cu siguranță interesați de aceste reguli. Trebuie menționat că cei care nu respectă regula nu pot să părăsească țara.

Toți românii care vor să iasă din țară cu copiii trebuie să țină cont de asta

În acest sens, Poliția de Frontieră amintește că doar în ultima perioadă peste 150 de minori nu au putut să părăsească țara pentru că părinții sau însoțitorii lor nu dețineau documentele necesare pentru a călători în afara țării în condiții legale. Subiectul este sensibil în condițiile în care legea trebuie să-i protejeze cu orice preț pe minori, pentru a nu fi răpiți sau victima altor infracțiuni.

ADVERTISEMENT

Așadar, conform Agerpres, care citează Legea 248/2005, care privește regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare, ”cetăţenii români minori pot ieşi din ţară numai în baza unui document de călătorie valabil – paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani)”.

Așadar, autoritățile menționează că certificatul de naștere nu reprezintă document de călătorie. Chiar și așa, minorii pot călători în străinătate doar însoțiți sau cu acordul părinților sau reprezentanților legali. Reprezentant legal este acea persoană care e desemnată conform legii să exercite drepturile și să îndeplinească obligațiile părintești față de minor.

ADVERTISEMENT

Vestea bună e că țara noastră a intrat în spațiul Schengen aerian, astfel că românii alături de copiii lor minori nu vor mai efectua controlul de frontieră și vor merge direct spre poarta de îmbarcare. Problema e că polițiștii de frontieră din alte țări au dreptul legal să efectueze controale la întâmplare, dacă li se pare ceva suspect în orice moment.

Documentele necesare atunci când vrem să ieșim din țară cu un minor

În funcție de situație, documentele necesare pentru ieșirea din țară a minorului pot fi documentul de călătorie valabil, dar și acordul celuilalt părinte dacă este însoțit doar de unul dintre părinți. Acest acord se obține la notar! Totodată e necesar acordul ambilor părinți dacă minorul călătorește cu o altă persoană, până la vârsta de 16 ani.

ADVERTISEMENT

După 16 ani, minorul are nevoie de document de călătorie valabil, acord din partea ambilor părinți și, dacă situația o cere, un document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reşedinţei în ţara în care călătoreşte. Potrivit sursei citate, dacă minorul este însoțit de orice alt reprezentant legal exclusiv părinții, acesta nu mai trebuie să prezinte cazierul.

Important de reținut, polițiștii vor studia cazierul electronic, iar dacă persoana respectivă are probleme cu legea, polițiștii de frontieră pot bloca accesul minorului în altă țară. Așadar, aviz celor care au comis infracțiuni precum cele de omor, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale, infracţiuni privitoare la traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile, lipsire de libertate în mod ilegal, infracţiuni privind traficul de droguri sau precursor, trafic de ţesuturi sau organe umane sau infracţiuni de terorism.

ADVERTISEMENT

În 2024, polițiștii de frontieră au oprit la graniță peste 800 de cetățeni români minori pentru că însoțitorii sau părinții lor nu aveau documentele necesare pentru a călători împreună cu aceștia. Aceste situații sunt tot mai dese în perioada în care încep vacanțele de vară, când familia pleacă în străinătate în concediu.

ADVERTISEMENT
Tags: