News

Toți salariații trebuie să știe asta! Reguli noi pentru contractele de muncă

15.07.2019 | 08:41
Toti salariatii trebuie sa stie asta Reguli noi pentru contractele de munca

Toți salariații trebuie să știe asta! O decizie importantă a venit de la Curtea Supremă atât pentru cei aflați în câmpul muncii, cât și pentru angajatori. Astfel, magistrații au hotărât ca în contractele de muncă să nu poată fi introduse daune fixe pentru nerespectarea de către angajați a clauzelor. Practic, din acest moment, angajatorii nu pot să decidă anticipat valoarea prejudiciului creat dacă un salariat demisionează și nu vrea să respecte perioada de preaviz, spre exemplu.

Toți salariații trebuie să știe asta!

Decizia a fost publicată deja în Monitorul Oficial și a devenit obligatorie pentru toţi cei aflaţi în această situaţie. Vă readucem aminte că problema despăgubirilor din contractele de muncă a ajuns în dezbaterea instanței supreme după ce un bărbat a contestat o clauză din contractul său. Acesta era obligat practic prin contract să îi achite angajatorului cel puțin 1.500 de euro, dacă nu respecta preavizul la demisie.

Magistrații au analizat atent problema și au decis că fiecare greșeală în dauna angajatorului trebuie analizată separat, iar eventualele despăgubiri evaluate de la caz la caz. Angajatorul trebuie să facă dovada îndeplinirii condițiilor angajării răspunderii angajatului, inclusiv a existenței și valorii pagubei suferite prin greșeala salariatului său, iar stabilirea cuantumului despăgubirii este în competența exclusivă a instanței de judecată, se arată în decizia ICCJ.
Toți salariații trebuie să știe asta! Salariați
Angajatorii nu mai pot fixa daune pentru nerespectarea clauzelor din contractul de muncă. Sursa foto – facebook

Reguli noi pentru contractele de muncă

Mai mult de atât, trebuie știut că Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit și că, începând de la publicarea în Monitorul Oficial, decizia ca angajatorul să stabilească în avans daunele pentru nerespectarea clauzelor din contractul de muncă, devine nulă dacă salariatul o contestă în justiție. „Stipularea unei astfel de clauze în contractul individual de muncă este un mijloc de presiune asupra salariatului care, sub amenințarea cu plata unei sume ridicate, este determinat să renunțe la alte drepturi fundamentale ale sale, cum sunt dreptul la alegerea locului de muncă, dreptul la negocieri ulterioare etc.”, arată ICCJ în decizia sa.

Este bine de știut că în Codul Muncii este prevăzută și o procedură amiabilă pentru stabilirea pagubelor, însă în limita a cinci salarii minime brute, adică puțin peste 10 mii de lei.

 

Tags: