Sunt lucruri pe care șoferii din România poate nu le cunosc. Vorbim despre o lege care deși a intrat în vigoare de ceva timp, puțini au auzit de ea și mai mult de atât, puțini știu că se pot alege cu o amendă de până la 495 de lei.
Codul Rutier a tot suferit modificări de-a lungul timpului. Astfel, sunt șanse mari ca unii șoferi să nu fie conștienți de unele schimbări. Iar în cel mai negru scenariu se poate ajunge la amenzi usturătoare.
Printre altele, în codul rutier se vorbește și despre obligația de a avea pornite luminile de întâlnire, sau cele diurne. Șoferii trebuie să le folosească atât ziua, cât și noaptea. Mai mult de atât, dacă acest lucru era anterior valabil doar pentru drumurile europene, acum toate categoriile de drumuri sunt incluse.
Cu alte cuvinte, șoferii trebuie să aibă luminile de întâlnire pornite inclusiv în interiorul localităților. Iar pentru că în această perioadă, polițiștii efectuează controale de amploare, acest detaliu este foarte important.
Menționăm faptul că luminile trebuie pornite inclusiv în Capitală. Totodată, nu contează că vorbim despre un alt sat, ori un alt oraș. Obligația este aceeași pentru toți participanții la trafic.
Ce pățesc șoferii care nu respectă legea? Un subcomisar de poliție a dezvăluit că polițiștii rutieri pot da amenzi de până la 495 de lei, dar și două puncte de penalizare într-o astfel de situație.
„Nerespectarea obligației de a folosi și pe timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă pe toate categoriile de drum public se sancționează cu amendă cuprinsă între 330 și 495 de lei”, a spus
Andra Arsintescu, subcomisar de poliție, conform stirileprotv.ro.
Unii șoferi nici nu cunosc regula și nici măcar nu o înțeleg. Sunt persoane care nu pot accepta o astfel de modificare la Codul Rutier și nu văd rostul ei. Pe de altă parte, specialiștii spun că aceasta este extrem de utilă.
Titi Aur, spre exemplu, spune că în momentul în care o mașină are faza scurtă pornită, poate fi observată din timp, de la distanțe mari. Și de altfel această regulă e valabilă într-o mulțime de țări deja.
„O mașină cu faruri aprinse se observă cu 3 secunde înaintea unei mașini fără faruri aprinse, de aceea în țările Nordice și Țările Baltice, dar și în alte țări, este obligatoriu acest lucru”, a spus pilotul Titi Aur.