Life

Totul despre Înălțarea Domnului! Tradiții și superstiții în ziua marii sărbători creștine

Înălțarea Domnului, Ispasul sau Paștele Cailor, este una dintre cele mai mari sărbători creștinești.
09.06.2021 | 15:25
Totul despre Inaltarea Domnului Traditii si superstitii in ziua marii sarbatori crestine
Totul despre Inaltarea Domnului si ce traditii si superstitii au romanii
ADVERTISEMENT

Preotul Gabriel Cazacu a explicat, în exclusivitate pentru FANATIK, ce înseamnă, de fapt, pentru creștinătate, Înălțarea Domnului și ce tradiții și superstiții sunt legate de această zi.

Ce este, de fapt, Înălțarea Domnului?

Preotul Gabriel Cazacu a explicat, pentru FANATIK, care este motivul pentru care această sărbătoare, Înălțarea Domnului, este atât de importantă pentru creștinătate.

ADVERTISEMENT

”Înălțarea Domnului reprezintă, de fapt, Sărbătoarea care marchează mutarea Domnului și a firii omenești a Mântuitorului Iisus Hristos de-a dreapta lui Dumnezeu”, explică preotul Gabriel Cazacu.

Mai mult, spune preotul consultat de FANATIK, această sărbătoare are și o importanță cu totul și cu totul deosebită când vine vorba de misiunea lui Iisus Hristos pe pământ.

ADVERTISEMENT

”Iisus Hristos și-a îndeplinit misiunea de mântuire a omenirii și s-a înălțat la Ceruri din mijlocul apostolilor săi”, spune preotul Gabriel Cazacu despre sărbătoarea Înălțări Domnului.

Înălțarea Domnului, sărbătorită anual în date diferite

Înălțarea Domnului, la fel ca și Paștele, este o sărbătoare care nu are o dată fixă în calendar, având loc, în fiecare an, la 40 de zile de la Înviere.

ADVERTISEMENT

”Înălțarea Domnului cade, întotdeauna, într-o zi de joi, la 40 de zile de la Înviere. I se spune și Ispas, dar și Paștele Cailor”, a mai spus preotul Gabriel Cazacu.

În altă ordine de idei, este una dintre cele mai importante sărbători creștinești, iar cei credincioși trebuie să respecte anumite cutume.

ADVERTISEMENT

”Dacă până la Înălțare creștinii se salută între ei cu Hristos a Înviat, după Înălțare și până la Rusalii se spune Hristos s-a Înălțat. Se înroșesc ouă, iar comportamentul nostru, al creștinilor, trebuie să fie ca cel pe care îl avem în ziua de Paști”, a mai spus, pentru FANATIK, preotul Gabriel Cazacu.

Ce tradiții sunt de Înălțarea Domnului?

Preotul Gabriel Cazacu ne-a spus și ce tradiții se practică în România cu ocazia sărbătorii de Înălțare a Domnului.

”Aici, în Sud, este obiceiul frunzelor de nuc, se pun la brâu. Așa se spune că vom fi sănătoși tot anul”, a explicat preotul Gabriel Cazacu, pentru FANATIK.

Gabriel Cazacu
Preotul Gabriel Cazacu a explicat tainele sarbatorii crestinesti Inaltarea Domnului

În zona de Vest a țării, în Banat și Țara Hațegului, de Înălțarea Domnului sunt organizate, după liturghie și după sfințirea recoltelor, așa numitele ”rugi”, momente în care oamenii din sat și rudele lor se întâlnesc și petrec împreună și se bucură de momentele petrecute împreună.

De asemenea, tradiția spune că gospodinele trebuie să facă curat și să gătească în ajunul sărbătorii, iar apoi să împodobească casa. Astfel, la porți și la ferestre se atârnă leuștean ca să le fie apărată gospodăria.

În plus, tradiția spune că de Înălțarea Domnului se fac pomeni şi se împarte pentru cei plecați dintre cei vii, iar pe masă, în memoria lor, se pune brânză, ceapă verde, pâine şi rachiu și este și ultima zi când se mai pot mânca ouă roşii.

În altă ordine de idei, se spune că cei care mor de Ispas vor ajunge direct în Rai.

Superstiții de Înălțarea Domnului! Ce nu ai voie să faci

Superstițiile legate de Înălțarea Domnului sunt destul de multe și variază în funcție de zona geografică. Cu toate acestea, câteva sunt comune.

Astfel, de Înălțarea Domnului nu se spală, nu se coase, nu se calcă și nu se face curățenie. De asemenea, nu este bine să te cerți, nu se dau împrumut bani și nici nu înstrăinează obiecte din casă.

În plus, de Înălțarea Domnului nu este voie să aprinzi focul în casă – ca să nu ai probleme în gospodărie în restul anului – și nici nu este voie să dai sarea din casă pentru că, se spune, vacine nu vor avea smântână.

De asemenea, superstițiile spun că orice semănare după Înălțarea Domnului nu va avea rod.

Înălțarea Domnului este, în România, și Ziua Eroilor Neamului

Ziua în care se sărbătorește Înălțarea Domnului este, conform Bisericii Ortodoxe Române, și ziua în care se sărbătoresc Eroii Neamului.

”Au loc manifestații, se trag clopotele, este o zi în care se comemorează toți eroii neamului și se face un parastas pentru toți eroii, din toate timpurile”, ne-a explicat preotul Gabriel Cazacu.

ADVERTISEMENT