Sporturi

Totul despre turneul de tenis de la Roland Garros

22.05.2018 | 12:15
Totul despre turneul de tenis de la Roland Garros
Simona Halep este considerată favorită la câștigarea turneului de la Roland Garros în această ediție

Totul despre turneul de tenis de la Roland Garros. A rămas mai puțin de o săptămână până la startul celui de-al doilea turneu de Mare Șlem al sezonului, turneu la care Simona Halep a fost atât de aproape de marele trofeu de două ori, în 2014, și anul trecut, când a fost învinsă în finală de Jelena Ostapenko. Pe lângă Simona, vom avea alți șase jucători prezenți pe tablourile de simplu.

Totul despre turneul de tenis de la Roland Garros. French Open 2018 este un turneu crucial pentru cariera Simonei Halep. După trei finale pierdute de Grand Slam, presiunea criticilor este din ce în ce mai mare. Considerată un lider de carton, sau o jucătoare care clachează în meciurile mari, Simona are ocazia, mulți spun obligația, să demonstreze contrariul.

Sigur, șanse vor mai fi. Dar dacă nici acum, la Paris, nu vine mult visatul titlu, este greu de spus dacă românca va avea forța să digere un nou eșec. Mai ales că nu a uitat, cu siguranță, nici coșmarul din 2017. Când avea toate cărțile în mână, set și break în fața unei adversare căzute, dar a cedat în fața unui bluf pentru istorie jucat de Ostapenko. Letona a lovit fără să mai țină cont de nimic, cu ochii închiși parcă, dar a simțit de fiecare dată linile.

Totul despre turneul de tenis de la Roland Garros

Iar Simona s-a speriat și a lăsat-o să defileze spre un titlu pe care probabil că Penko nici nu îl visa. În 2018, Simona este favorită. Dar această postură nu pare să îi prindă prea bine. Mai ales că în spatele ei sunt și nume grele, ca Serena Williams și Maria Șarapova, dar și jucătoare aflate în mare formă, în frunte cu Petra Kvitova și Karolina Pliskova. Va fi infernal! Dar o eventuală victorie ar fi cu atât mai dulce, dacă ținem cont cât de mult s-a lăsat așteptată.

La băieți, lucrurile par mai simple. Federer lipsește, iar Nadal pare atât de greu de detronat la Paris. Sigur, a făcut-o Thiem, chiar la Madrid, dar să nu uităm un aspect. Se joacă trei din cinci. Iar Nadal va defila, asta este senzația generală. Oricât ar încerca “lupii tineri”, Zverev și Thiem, să demonstreze contrariul.

Specialiștii se așteaptă ca, la fel cum s-a întâmplat și la Australian Open, competiția feminină să fie mult mai interesantă. La masculin, am vorbit despre absența lui Federer. Dar nu va fi nici Murray. În plus, Djokovic și, mai ales Wawrinka, par foarte departe de cea mai bună formă a carierei. Rămân prea puțini grei să-i facă față lui Rafa.

Istoria turneului de tenis de la Roland Garros

Prima ediție a turneului a avut loc la 1891, iar ediția din acest an este a 122-a. Au fost câțiva ani în care nu s-a jucat, în timpul celor două războaie mondiale. 2018 va fi un turneu festiv la Paris. Asta deoarece se comemorează 100 de ani de la decesul lui Roland Garros, celebrul pilot francez care a luptat în Primul Război Mondial, după care a fost denumit singurul turneu de Grand Slam disputat pe zgură.

De altfel, organizatorii anunță mai multe activități în memoria lui Roland Garros. Cel mai important jucător din istoria turneului, Rafael Nadal, pornește ca mare favorit pentru al 11-lea său titlu. La feminin, Chris Evert este cea care s-a impus de cele mai multe ori, cu șapte titluri.

Totul despre turneul de tenis de la Roland Garros
Roland Garros, faimosul aviator francez care a dat numele turneului.

Suprafaţa de joc de la Roland Garros

Totul despre turneul de tenis de la Roland Garros. Celebra zgură roșie de la Madrid este o suprafață care parcă a fost creată pentru Rafa Nadal, învingător de zece ori la Paris. Ibericul este favorizat pentru celebrul său top spin, în vreme ce jucătorii cu lovituri plate au de suferit. În plus, apar adesea raliuri foarte lungi, ceea ce nu este pe placul jucătorilor foarte înalți, care au probleme cu deplasarea în teren.

Roger Federer, marele absent și din acest an, nu este nici el favorizat. Tactica sa favorită, serviciu – voleu, este imposibil de pus în practică, deoarece loviturile sunt încetinite de suprafața de joc. Simona Halep este și ea favorizată de această zgură, pe care diferența față de adversarele mai puternice se nivelează. În plus, deplasarea ei în teren, superioară față de rivale, este adesea decisivă.

Totul despre turneul de tenis de la Roland Garros
Suprafața de la Roland Garros este una unică în tenisul profesionist.

Români la Roland Garros

Pentru jucătorii români, Roland Garros a fost mereu o fascinație. Iar Parisul îl va iubi mereu pe Ilie Năstase, cel care a câștigat titlul în 1973 și a pierdut o finală doi ani mai târziu. În 1978 venea rândul Virginiei Ruzici să se impună în capitala Franței. Simona Halep a disputat două finale la Roland Garros, în 2014 și 2017, ambele pierdute.

S-ar putea impune în această ediție, la 40 de ani după ce o făcea Virginia Ruzici. În afara Simonei Halep, vom avea alte cinci jucătoare pe tabloul principal feminin, pe Mihaela Buzărnescu, Irina Begu, Sorana Cîrstea, Monica Niculescu și Ana Bogdan. Avem un reprezentant și pe tabloul masculin, este vorba despre Marius Copil.

Totul despre turneul de tenis de la Roland Garros
Sorana Cîrstea este una dintre cele șase românce care vor participa la actuala ediție a Roland Garros.

Roland Garros – campioni actuali

Totul despre turneul de tenis de la Roland Garros. Jelena Ostapenko și Rafa Nadal sunt oamenii care vor încerca să își apere titlurile obținute în 2017. În privința ibericului, nici nu mai este nevoie să vorbim despre părerea specialiștilor. Ar fi o mare surpriză ca Nadal să nu se impună la Paris, mai ales în condițiile în care lipsesc Federer și Murray, iar Djokovic și Wawrinka sunt departe de cea mai bună formă. În privința lui Penko, lucrurile sunt ceva mai complicate. Nu a fost în cea mai bună formă în 2018 și, deși este o jucătoare redutabilă pe zgură, performanța din 2017 de la Paris pare genul de lovitură pe care o dai o dată în carieră. Un nou succes ar fi uriaș pentru letonă, dar și o mare lovitură pentru numele grele din circuitul WTA, în frunte cu Simona Halep.

Totul despre turneul de tenis de la Roland Garros
Rafa Nadal s-a impus de 10 ori la Roland Garros.

Turneul de tenis de la Roland Garros 2018 French Open

Totul despre turneul de tenis de la Roland Garros. Poate nimic nu este mai elocvent în ceea ce privește dominația lui Nadal la Roland Garros decât cota pe care ibericul o are pentru a se impune la ediția din acest an. 1,40! Aceasta este o cotă pentru ca Nadal să câștige 7 meciuri la French Open 2018. Dominic Thiem, cel care l-a învins pe Rafa la Madrid, are cotă 9,00, iar Zverev, învingătorul din Spania, are cotă 14, la fel ca Novak Djokovic.

Simona Halep este favorită la feminin, cu o cotă de 5,50. A variat în funcție de evoluțiile slabe ale Simonei, dar și de retragerile Serenei și partidele neconvingătoare ale rivalelor ei. A doua favorită este Elina Svitolina, cotă 9,00. Pliskova și Muguruza au 10,00, iar Serena Williams 11,00. Kvitova are 14,00 probabil şi din cauza problemelor fizice avute după Madrid.