Sporturi

Totul despre turneul de tenis de la Wimbledon 2018

01.07.2018 | 10:27
Totul despre turneul de tenis de la Wimbledon 2018

Turneul de tenis de la Wimbledon 2018. Wimbledon 2018 este pe cale să înceapă, iar românii de pe tablourile de joc sunt în număr foarte mare! La a 132-a ediție a turneului, Wimbledon promite să asigure spectacolul în următoarele două săptămâni la All England Club.

Turneul de tenis de la Wimbledon 2018. La aproape o lună de la triumful istoric de la Roland Garros 2018, toate privirile sunt aţintite asupra Simonei Halep, care porneşte cu destul de puţine şanse la cel de-al treilea turneu de Grand Slam al sezonului, Wimbledon, în opinia specialiştilor, însă ştim bine cât de mult îi place Simonei să surprindă plăcut exact când ne aşteptăm mai puţin. Cea mai bună tenismenă a lumii îşi va începe aventura pe iarba londoneză împotriva niponei Kurumi Nara, pe care a mai întâlnit-o o singură dată în carieră, în 2014, şi pe care a învins-o în minimul de seturi.

Japoneza, în vârstă de 26 de ani, a pierdut toate meciurile de pe tablourile principale pe care a acces. Pe suprafaţa verde, Nara a adunat 2 victorii şi 3 înfrângeri şi este greu de crezut că o poate surprinde în vreun fel pe Simona Halep, care, cel mai probabil, va avea nevoie de câteva game-uri doar pentru a se obişnui cu suprafaţa de joc. În turul secund, Simona, cap de serie numărul 1, va da tot peste o asiatică şi va evolua cu învingătoarea meciului dintre chinezoaicele Saisai Zheng, locul 125 WTA, şi Qiang Wang, locul 69 WTA. Prima favorită pe care o poate întâlni Simona Halep la Wimbledon este rusoaica Anastasia Pavlyuchenkova, locul 29 WTA şi cap de serie numărul 4, în turul al treilea. Cum arată traseul virtual al Simonei până în finala de la Wimbledon 2018.

Suprafaţa de joc la Wimbledon

Turneul de tenis de la Wimbledon 2018 este cel mai vechi și mai prestigios dintre cele 4 turnee de Grand Slam din calendarul competiţional, fiind singurul dintre cele patru care se desfășoară pe aceeași suprafață ca la început, iarba. Este găzduit de All England Lawn Tennis and Croquet Club din Londra, în Marea Britanie şi este al treilea ca ordine pe parcursul anului, dupa Australian Open și Roland Garros. Prima ediție a avut loc în 1877.

Wimbledon-ul este singurul turneu care a sfidat progresul tehnologic şi care a păstrat cu sfinţenie conservatorismul. Cu suprafața acoperită cu gazon, menținută în mod riguros la o înălțime de 8 mm, turneul englezilor meticuloşi reprezintă singurul eveniment de Grand Slam pe iarbă. Este dificil să redăm atmosfera de la All England Club, însă îl putem asculta pe Rafael Nadal, care a încercat să surprindă ce înseamnă, de fapt, Wimbledon-ul: “Tăcerea, asta te lovește. Iarba tăiată, istoria bogată, jucătorii îmbrăcați în alb, mulțimile condescendente, venerabila tradiție – nu un panou publicitar la vedere – toate se combină pentru a vă închide și captura din lumea exterioară”.

Români la Wimbledon

Românii au îndrăznit să scrie istorie şi la Wimbledon de-a lungul timpului. Ilie Năstase avea să ajungă până în finala turneului de două ori, în 1972, disputând finala împotriva lui Stan Smith și în 1976 împotriva lui Björn Borg. La dublu, Nasty a ridicat marele trofeu deasupra capului în 1973, când l-a avut partener pe americanul Jimmy Connors. De asemenea, Horia Tecău a câştigat finala turneului de la Wimbledon alături de olandezul Jean-Julien Rojer în 2015, într-o finală disputată cu Jamie Murray şi John Peers. Înainte să se impună în 2015, Horia Tecău a jucat trei finale consecutive alături de Robert Lindstedt, la dublu (2010, 2011, 2012), însă le-a pierdut pe toate.

În 1977, Mariana Simionescu a fost prima româncă ajunsă până în optimi, iar apoi, Virginia Ruzici şi Irina Spîrlea au atins şi ele faza optimilor de finală la All England Club. În 2014, Simona Halep reuşea să ajungă până în semifinală, când s-a accidentat în primele game-uri și a pierdut meciul cu Bouchard. În 2017, Monica Niculescu a disputat prima sa finală de Grand Slam a carierei, la dublu, alături de Hao-Ching Chan, însă nu au reuşit să le ia Ekaterinei Makarova şi Elenei Vesnina nici măcar un game.

De asemenea, trebuie să menţionăm faptul că România va avea în premieră opt jucătoare pe un tabloul principal de simplu al unui turneu de Grand Slam, la Wimbledon, după ce Alexandra Dulgheru şi Elena-Gabriela Ruse au obţinut calificarea joi, prin victoriile obţinute în ultimul tur al calificărilor. România le avea deja pe cele şase jucătoare aflate în top 100 direct acceptate pe tabloul de simplu graţie clasamentului, Simona Halep, principala favorită, Mihaela Buzărnescu, desemnată cap de serie numărul 29, Irina Begu, Sorana Cîrstea, Monica Niculescu şi Ana Bogdan. Alexandra Dulgheru, fost număr 26 mondial, a trecut, joi, de slovena Tamara Zidansek, principala favorită a fazei preliminare, cu 5-7, 7-6 (4), 6-0. Elena-Gabriela Ruse se va afla pentru prima oară pe tabloul principal al unui turneu de Mare Şlem, după ce a dispus de austriaca Barbara Haas (22 ani, 215 WTA), cu 6-0, 7-5. Când vor intra româncele prezente pe tablou în concurs la Wimbledon.

Wimbledon – Campioni actuali

Garbine Muguruza, numărul 15 WTA la acea vreme, se impunea în 2017 în finala turneului feminin de tenis de la Wimbledon, al treilea Grand Slam al anului, după ce o învingea fără drept de apel pe americanca Venus Williams cu 7-5, 6-0. Muguruza, 24 ani, învingătoare la Roland-Garros în 2016, primea o replică puternică de la Venus Williams în primul set, pe care-l câştiga cu dificultate, însă în cel de-al doilea set, iberica a defilat pur şi simplu spre marele trofeu. Muguruza a mai disputat o finală la Wimbledon, în 2015, cu Serena Williams, însă americanca a triumfat la acea vreme.

Roger Federer devenea în 2017 singurul jucător din istorie cu 8 trofee pe iarba de la Wimbledon, acolo unde era la egalitate cu Pete Sampras. Elvețianul în vârstă de 36 de ani s-a impus în finala din 2017 împotriva croatului Marin Cilic, 6-3, 6-1, 6-4. Roger Federer ajunsese la al optulea trofeu la Wimbledon, record absolut, în a 11-a finală la turneul londonez. Elveţianul a reuşit anul trecut să egaleze performanța lui Bjorn Borg, de a câștiga Wimbledon-ul fără să piardă un set. Borg a reușit această performanță în urmă cu 41 de ani, în 1976.