News

Tradiții de Sâmbăta Mare. E mare păcat să faci acest lucru înainte de Paşte

26.04.2019 | 21:51
Traditii de Sambata Mare E mare pacat sa faci acest lucru inainte de Paste

Sâmbăta Mare aduce cu ea tradiții importante pe care creștinii le repectă cu strictețe. Această zi importantă vine cu o listă de obiceiuri la purtător, pe lângă bucuriile și lumina din suflete care o însoțește. Românii au interzis la anumite lucruri în ziua de dinainte de Paște. Ce trebuie să nu faci?

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Mare

Românii respecttă întocmai datinile din perioada de dinainte de Paște pentru a avea sufletul mai limpede și pentru ca păcatele să li se ierte. Ziua de sâmbătă marchează sfârșitul Săptămânii Patimilor care este cunoscut și ca un cuiclu al moții și sacrificiului. Românii trebuie să aibă gnduri curate și inima deschisă și să se ducă să ia lumina sfântă.

„În mormânt cu trupul, în iad cu sufletul ca un Dumnezeu, în rai cu tâlharul și pe tron împreună cu Tatăl și cu Duhul ai fost, toate umpându-le, Acela ce ești necuprins Hristoase, Dumnezeule!”– Taina Sâmbetei Mari.

 Tradiții ce trebuie respectate de credincioși în Sâmbăta Mare
Tradiții ce trebuie respectate de credincioși în Sâmbăta Mare. De ce obiceiuri trebuie să țină aceștia cont?

Obiceiuri în Sâmbăta Mare

Datinile spun că nu este bine să dormi ziua, pe parcursul Sâmbetei Mari. Atunci Domnul poate vedea înăuntrul ființelor, dorințele pe care le pui se vor îndeplini. Dacă te împiedici în drum spre slujba de Înviere, se zice că vei avea un an greu și plin de evenimente și încercări. Trasiția spune că trebuie să porți ceva nou, acestea având un rol purificator.

Seara, femeile trebuie să aibă un coș cu mâncare la biserică, pentru a putea fi sfințit. În coș ele trebuie să aibă: un prosop curat, o lumânare albă, ouă roşii, cozonac, pască, drob, zahăr, fâină, ulei, câţiva câţei de usturoi şi o ramură de busuioc.  ”Îndură-Te, Doamne, şi de cei vii şi de cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfinţilor Tăi, către care zic şi eu, nevrednicul: O, fericiţi servitori ai lui Dumnezeu! Nu încetaţi a vă ruga Lui, ziua şi noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greşim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociţi pentru noi Darul şi ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu ştim a-l cere după cuviinţă”, arată rugăcunea ce trebuie spusă în Sâmbăta Mare.