Life

Tradiții de Sfântul Ilie. Ce trebuie să faci la noapte pentru îndeplinirea dorințelor

19.07.2020 | 18:17
Traditii de Sfantul Ilie Ce trebuie sa faci la noapte pentru indeplinirea dorintelor
Tradiții de Sfântul Ilie. Ce trebuie să faci la noapte pentru îndeplinirea dorințelor. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Sfântul Ilie Tesviteanul este unul dintre cei mai importanți proroci din Vechiul Testament fiind pomenit de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe data de 20 iulie. Potrivit unei vechi tradiții populare acesta este celebrat ca un mare făcător de minuni și aducător de ploi în vreme de secetă.

Credincioșii din lumea întreagă păstrează pentru această mare sărbătoare de peste an câteva tradițiiși obiceiuri pe care le păstrează cu sfințenie, în special cu o noapte înainte de a fi cinstit acest sfânt în Biserică.

ADVERTISEMENT

Concert, se spune că în noaptea de dinaintea Sfântului Ilie Cerurile se deschid și toate dorințele pe care oamenii și le pun ajung să se îndeplinească. Pentru asta oamenii trebuie să țină un anumit ritual și să închine o rugăciune către Sfântul Ilie.

Tradițiile de urmat în noaptea de dinainte de Sfântul Ilie

Printre tradițiile pe care oamenii le urmează întocmai în această noapte, cu ocazia sărbătoririi Sfântului Ilie Tesviteanul, se numără următoarele:

ADVERTISEMENT
  • gunoiul nu se scoate afară cu o noapte înainte de cinstirea Sfântului Ilie
  • gospodina casei trebuie să mimeze că dă cu mătura și scoate gunoiul la miezul nopții din casă spre afară și invers
  • o tradiție străveche spune că femeia trebuie să rostească câteva cuvinte, apoi trebuie să spună o rugăciune
  • „Nu dau gunoiul afară, dar sărăcia, necazul, boala, ura, gândul rău, pizmășia și toate cele necurate”, spune gospodina casei. Vorbele se repetă de 3 ori
  • de asemenea, se mătură de 3 ori din casă spre afară și de 3 ori în sens invers
  • în ajunul sărbătorii fetele se duc pe ogoarele semănate cu cânepă, se dezbracă și se tăvălesc prin cultură, iar apoi se îmbracă și se întorc acasă
  • dacă fetele visează cânepă verde atunci înseamnă că se vor mărita cu flăcări tineri și frumoși, în schimb dacă cânepa este uscată soții vor fi bătrâni
  • o altă tradiție spune că nu se consumă mere până pe 20 iulie când este cinstit Sfântul Ilie, fiind considerate fructele acestuia
  • un obicei păstrat până în ziua de azi spune că merele nu trebuie să se bată unul de altul pentru a nu cădea grindina.

Rugăciunea rostită după ritualul din noaptea de Sfântul Ilie

„Ne rugăm ție, Sfânt Ilie, cel care ai fost ridicat la cer într-un car de foc, învrednicindu-te a vorbi cu Dumnezeu pe Muntele Taborului în timpul Schimbării Lui la Față, acum sălășluind în lăcașurile Raiului și stând în fața tronului Împăratului ceresc, auzi-ne pe noi, păcătoșii și nevrednicii, care în ceasul acesta stăm în fața sfintei tale icoane și cu umilință alergăm către mijlocirea ta.

ADVERTISEMENT

Roagă-te pentru noi lui Dumnezeu, Iubitorul de oameni, ne dea nouă duhul pocăinței, al izbăvirii de păcate, și cu Atotputernica bunăvoință ne ajute ne îndepărtam din calea păcatului, îndrumându-ne spre lucrul bun.

mijlocești pentru noi Sfinte Ilie fim sănătoși, noi, copiii și părinții noștri. ne ajuți fim de folos aproapelui nostru când acesta este la ceas de boală, de cumpănă sufletească și sufocat de datorii.

ADVERTISEMENT

Ne rugam ție, Prorocule Făcător de Minuni, -i îndepărtezi din calea noastră și a familiei noastre, pe cei care nu țin seama de rânduielile Sfintei Biserici și de poruncile Domnului. Amin!”.

 

ADVERTISEMENT