Anual, pe data de 8 noiembrie, românii îi prăznuiesc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Ei semnifică una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox, de dinainte de începerea postului Crăciunului. Este notată cu cruce roșie, adică trebuie să ții neapărat cont de ea.
În biserici se fac slujbe de pomenire a celor decedați de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, dar se poate spune și ”La mulți ani!” celor care poartă nume derivate din cei doi voievozi. Încă din secolul al V-lea datează această sărbătoare mare.
La început, Arhanghelii Mihail și Gavriil reprezentau doar o simplă aniversare a sfințirii unei biserici a Sfântului Mihail, care era ridicată la termele lui Arcadius din Constantinopol. Odată cu trecerea anilor, praznicul s-a adresat și Sfântului Gavriil, ca mai apoi să devină o sărbătoare dublă.
Potrivit credinței ortodoxe, cei doi sfinți voievozi sunt purtători de sabie ca un simbol al biruinței și sunt conducătorii cetelor de îngeri, dar și călăuze pentru sufletele celor decedați, în drumul lor către Rai. De altfel, Sfântul Gavriil (Gabriel) i-a vestit Fecioarei Maria zămislirea lui Iisus Hristos.
De cealaltă parte, Sfântul Mihail este protectorul direct al călugărilor, al armatelor creștine, al voievozilor care aveau cu ei pe câmpul de luptă icoana Marelui Arhanghel. I se mai spune și ”Apărătorul Credinței” și este cel mai invocat dintre sfinți la o slujbă pentru a ne păzi de războaie.
Numele de Mihail s-ar traduce prin ”Acela care este ca Dumnezeu”. Încă de la naștere și până la moartea cuiva, Sfinții Arhangheli ar fi păzitori, iar Mihail ar sta la căpătâiul omului muribund pentru a-i apăra sufletul de Satana.
Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, de Sfinții Mihail și Gavriil nu ar trebui să faci treabă prin casă, dar nici prin gospodărie. Este necesar să te abții de la sarcinile agricole sau de la construcții, de exemplu. Cei care nu respectă acestea atrag răul în familie.
Potrivit unor superstiții, de 8 noiembrie nu este deloc indicat să te cerți cu o persoană, fie ea apropiată sau străină. Nu este bine nici să bârfești, să blestemi sau să urăști. Cei care vor încerca să te ducă în ispită trebuie evitați în mod cert.
Tot pe 8 noiembrie, femeile însărcinate trebuie să facă fapte de milostenie, pentru a avea copii cât mai veseli și ageri la minte. De altfel, dacă vor lucra, se spune că bebelușul va fi unul extrem de leneș și de delăsător, fără o motivație în viață.