Life

Tradiții din bătrâni de Ajunul Crăciunului. Bunăstarea familiei depinde de aceste obiceiuri

Mai multe tradiții din bătrâni îți garantează bunăstare dacă le respecți. Ce să faci în Ajunul Crăciunului pentru a avea parte de noroc în anul care vine.
24.12.2022 | 09:30
Traditii din batrani de Ajunul Craciunului Bunastarea familiei depinde de aceste obiceiuri
Tradiții de respectat în Ajunul Crăciunului. Foto: Inquam Photos / Oana Pavelescu / Pexels
ADVERTISEMENT

Poate printre cele mai iubite sărbători creștine, Crăciunul este învăluit în magie. Aduce cu sine liniște, familii adunate în jurul mesei după ce tot anul au muncit pentru un trai și un viitor mai bun, dar și tradiții ce fac zilele mai frumoase. Ce-i drept, la sate multe dintre ele s-au păstrat mai bine, dar oricine, oriunde este îndemnat de bătrâni să le respecte.

Ce tradiții și obiceiuri există pentru Ajunul Crăciunului

E sărbătorit pe 25 decembrie, dar în casele românilor, Crăciunul începe să se simtă mult mai devreme. Startul este dat de Ignat, atunci când pe la sate, gospodarii taie porcul și în jur începe să miroasă a sarmale, afumătură și cozonaci.

ADVERTISEMENT

Suntem un popor bogat din punctul de vedere al tradițiilor și obiceiurilor, iar în această perioadă, ne bucurăm de unele dintre cele mai frumoase.

Unul dintre cele mai răspândite obiceiuri este cel al colindatului. În noaptea de Ajun, îmbrăcați în straie tradiționale, „înarmați” cu instrumente, haine groase, răbdare și voce, colindătorii pornesc din casă și bucură gazdele cu cântece care de care mai frumoase.

ADVERTISEMENT

E bine ca acestea să-i răsplătească cu covrigi, nuci mereu sau, în anumite zone ale țării, pițărăi- niște colăcei din făină, frământați și copți chiar în acea noapte.

Tot atunci, în pragul casei se așază un vas grâu, peste care să treacă colindătorii, cu care a doua zi sunt hrănite animalele, pentru a avea spor.

ADVERTISEMENT

Ce se face în Ajunul Crăciunului

O tradiție care se păstrează din străbuni este cea a împodobitului bradului, când toată familia se adună în jurul pomului cu ramuri verzi, ascultă sau cântă colinde și se bucure de atmosfera caldă. Chiar și unele vedete mai țin cont de acest obicei, iar una dintre ele este Romanița Iovan.

Mai multe datini garantează și bunăstare în anul care vine. Pentru ca pomii să fie roditori, femeile care au frământat aluatul pentru cozonaci, covrigi sau alte astfel de bucate, ies în livadă și ating fiecare copac, rostind cuvintele: „Cum sunt mâinile mele pline cu aluat, așa să fie pomii încărcați cu rod la anul”. Tot pentru o recoltă bogată, hornurile se curăță cu grijă, iar cenușa se aruncă în vie sau în grădina cu legume.

ADVERTISEMENT

Aceia care vor să se asigure că nu vor avea pagube și nici lipsurile să nu-i atingă, își strâng toate lucrurile de pe unde le-au împrumutat.

Ce nu se face în ziua Nașterii Domnului

Dacă ne-am lămurit ce este bine să faci în Ajun, odată cu ziua Nașterii Domnului apar noi tradiții, superstiții și obiceiuri.

E bine ca totul anul să fim mai buni, dar mai ales de Crăciun învățăturile din străbuni ne spun că nu este de bun augur să fim certați sau supărați pe cineva. Mai mult, dacă se întâmplă ca o ceartă să degenereze și să se lase cu bătaie, atunci cel ce a lovit va avea parte de tot ce e mai rău în viitor.

Perioada de dinainte este pentru pregătiri, dar pe 25 decembrie toată lumea trebuie să se odihnească. În casă nu se spală, nu se mătură și nu se șterge praful.

În jurul meselor îmbelșugate se strâng mulți oaspeți și este imperios necesar ca aceștia să rămână în casă, căci o tradiție transmisă din moși strămoși, în anumite zone ale țării, presupune că dacă musafirii pleacă, vor lua cu ei tot sporul din locuință.

ADVERTISEMENT