News

Tradiții din Noaptea de Înviere. Ce trebuie să faci imediat după ce vii de la biserică

27.04.2019 | 16:48
Traditii din Noaptea de Inviere Ce trebuie sa faci imediat dupa ce vii de la biserica
Tradiții din Noaptea de Înviere
ADVERTISEMENT

Învierea Domnului, ritual pentru credința creștină-ortodoxă, catolică și protestantă și fundament doctrinar, este temelia a ceea ce numim astăzi biserică. De atunci este lăsat în lume să se aducă în fiecare casă lumină, în ziua sfântă.

Tradiții din Noaptea de Înviere

Slujba de Înviere începe la ora 23:45, iar, potrivit practicilor religioase, toate luminile se sting, iar preotul iese prin sfintele uși cu o lumânare aprinsă și ia candela de la Sfânta Cruce, apoi spune de trei ori: „Veniți de primiți lumină!” La îndemn, enoriașii iau lumină de la preot, ies în fața bisericii și cântă: „Slavă Sfintei și celei de o ființă și de viață făcătoarei și nedespărțitei Treimi, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor”, iar preotul spune, de trei ori: „Hristos a înviat din morți, cu moartea pre moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le”.

ADVERTISEMENT

Pe lângă merindele pe care le poți aduce la biserică, neapărată este existența lumănării. Fiecare își pregătește de acasă o lumânare, care poate fi și o candelă, după preferințe, pe care o va aprinde din lumina adusă de preot de pe masa Sfântului Altar. O tradiție mai spune și că cei care ciocnesc ouă în noaptea sfântă, se vor întâlni pe lumea cealaltă.

Tradiții din Noaptea de Înviere. Ce trebuie să faci imediat după ce vii de la biserică
În cazul în care descoperi un ou cu două gălbenușuri, este semn de căsătorie

Ce nu trebuie să faci imediat după ce vii de la biserică

Totodată, se spune și că oul crăpat trebuie să îl dai celui care ți l-a spart, astfel îl vei mânca stricat în viața de apoi. În cazul în care descoperi un ou cu două gălbenușuri, este semn de căsătorie. În vremurile îndepărtate, oul era oferit drept dat, fiind considerat un simbol al echilibrului și al renașterii naturii.

ADVERTISEMENT

De asemenea, din bătrâni este lăsat ca atunci când mergi la biserică să duci cu tine apă sfințită, pe care o vei păstra după noaptea Învierii, căci aduce noroc. Apa păstrată de la slujba de Paște capără proprități vindecătoare.