Life

Tradiții și obiceiuri de Mărțișor. Ce să faci de 1 Martie ca să-ți meargă bine tot anul

Tradiții și obiceiuri de Mărțișor. Află ce trebuie să faci în ziua de 1 Martie ca să-ți meargă bine pe tot parcursul anului. Ce simbolizează mărțișorul?
28.02.2022 | 11:18
Traditii si obiceiuri de Martisor Ce sa faci de 1 Martie ca sati mearga bine tot anul
Tradiții și obiceiuri de Mărțișor. Sursa foto: pixabay.com
ADVERTISEMENT

Ziua de 1 Martie sau Mărțișor reprezintă începutul primăverii calendaristice și vine cu câteva tradiții și obiceiuri din cultura populară românească.

Cea mai cunoscută tradiție este cea a dăruirii mărțișoarelor, care anunță sfârșitul iernii și începutul primăverii. Culorile alb și roșu, din care este confecționat mărțișorul, au o semnificație aparte.

ADVERTISEMENT

Mărțișorul este oferit în fiecare an, în prima zi a lunii martie. Femeile îl poartă timp de două săptămânii sau toată luna.

Tradiții și obiceiuri de 1 Martie sau Mărțișor

De 1 Martie, toate doamnele și domnișoarele, dar și copiii, inclusiv băieții, trebuie să primească poarte mărțișor pentru a fi sănătoși, frumoși și puternici.

ADVERTISEMENT

Se spune că brățările împletite din fire roșii și albe de mătase se înnoadă la mână pentru a ține cu tine. Nodul nu se taie, ci se deznoadă, iar firele se pun într-un pom înflorit. Mărțișorul nu se aruncă după ce se termină perioada în care îl porți, altfel se spune că îți aduce ghinion.

Mărțișorul se leagă într-un singur nod și te apără de ghinioane în perioada în care îl porți.

ADVERTISEMENT

Mărțișorul trebuie purtat timp de două săptămâni sau până când se termină zilele Babelor, între 1 și 9 martie. Se agață apoi în primul pom înflorit pe care îl vezi în cale.

În Moldova sau Bucovina, fetele fac singure mărțișoare, pe care le dăruiesc apoi băieților pe care îi îndrăgesc. Băieții, la rândul lor, le dăruiesc fetelor flori și mărțișoare de 8 martie.

ADVERTISEMENT

În Dobrogea, mărțișorul se poartă până când vezi primul cârd de cocori, iar atunci trebuie aruncat în aer, gestul semnificând bucurie și speranță.

În Transilvania, șnururi mari de mărțișoare se pun la uși, la ferestre, la porți și chiar la coarnele animalelor din ogradă pentru a proteja gospodăria de rele. În Banat, fetele se spală cu zăpadă de 1 Martie pentru a fi mereu iubite.

Mai există și obiceiul ca de 1 Martie să ne alegem baba, adică o zi cuprinsă în intervalul 1 – 9 martie, pentru a afla norocul. Dacă baba aleasă va fi una senină și însorită, atunci anul va fi norocos. În schimb, dacă baba va fi noroasă și ploioasă, atunci anul va fi plin de griji.

În unele zone există tradiția potrivit căreia Baba Dochia va trimite gerul înapoi dacă gospodinele muncesc de 1 martie. Femeile nu trebuie să spele și să facă curat în această zi.

Ce simbolizează mărțișorul

Astăzi, mărțișorul tradițional este alcătuit din șnurul din mătase albă și roșie. Albul reprezintă iarna, zăpada, dar și liniștea, puritatea și prospețimea. Roșul reprezintă căldura și tinerețea.

Șnurul de mărțișor se ține la vedere până când se aude cucul cântând sau până vezi primul copac înflorit. Este bine să agăți șnurul de crengile copacului ca să ai parte tot anul de sănătate și noroc.

De 1 Martie, românii obișnuiesc să ofere diverse mărțișoare, iar unele dintre acestea au semnificații aparte. Bănuțul de argint înseamnă prosperitate și sănătate. Potcoava semnifică noroc, bucurie și prosperitate.

Și trifoiul cu patru foi este un simbol des întâlnit atunci când sunt oferite mărțișoare. Cele patru frunze ale trifoiului reprezintă dragostea, speranța, credința și norocul.

ADVERTISEMENT