Life

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Florii. Ce trebuie să faci ca să scapi de necazuri

23.04.2021 | 23:48
Traditii obiceiuri si superstitii de Florii Ce trebuie sa faci ca sa scapi de necazuri
ADVERTISEMENT

Ca în fiecare an, cu o săptămână înaintea sărbătorilor pascale, creștin-ortodocșii celebrează Duminica Floriilor (n.r. Intrarea Domnului în Ierusalim) și respectă cu sfințenie o mulțime de tradiții, obiceiuri și superstiții.

Spre exemplu, fetele care își doresc să întâlnească sufletul pereche trebuie să fiarbă busuioc în apă la miezul nopţii, să se spele pe cap cu ea și să o toarne la rădăcina unui copac înflorit, înainte de răsăritul soarelui.

ADVERTISEMENT

De asemenea, se spune că în Duminica Patimilor este bine să se aerisească hainele și să se primenească obiectele din casă, în vreme ce țăranii își leagă sălciile sfințite în jurul taliei pentru a putea duce la bun sfârșit muncile câmpului.

Duminica Floriilor 2021. Tradiții, obiceiuri și superstiții

Duminica Floriilor marchează, an de an, intrarea Domnului în Ierusalim, pe un asin, întâmpinat cu flori, cu ramuri de măslin şi de finic, în timp ce era aclamat de mii de credincioși ca un adevărat împărat.

ADVERTISEMENT

Osana! Binecuvântat este cel ce vine în Numele Domnului! Binecuvântată este Împărăţia care vine, Împărăţia părintelui nostru David! Osana în cerurile prea înalte”, strigau aceștia, în timpul ce Mântuitorul își făcea apariția în Cetatea Sfântă.

În această zi, se ţine o Liturghie diferită de cea care se oficiază în celelalte duminici, credincioșii merg la biserică cu crenguțe de salcie, pentru a fi binecuvântate de sfinții părinți ținut înaintea slujbei.

ADVERTISEMENT

În timp ce unii le așază la icoane alţii obișnuiesc să le prindă cu grijă la uşa de la intrare, convinși fiind că toate necazurile le vor ocoli astfel locuința. În anumite zone ale țării, ramurile de salcie sunt duse la cimitir și așezate pe mormintele celor dragi, pentru a le aminti că se apropie Paștele.

În Duminica Floriilor este dezlegare la pește

Se spune că în Duminica Floriilor ai mari șanse să ți se împlinească toate dorințele, dacă te împărtășești. În plus, chiar dacă postul Paștelui nu a ajuns încă la final, poți să mănânci pește.

ADVERTISEMENT

În Banat și Transilvania, fetele pun o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit și le folosesc după răsăritul soarelui în descântece de dragoste sau de sănătate. Cât despre gospodine, acestea coc plăcinte și le împart de pomană săracilor.

ADVERTISEMENT