Life

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Înălțarea Domnului. Românii respectă cu sfințenie asta

27.05.2020 | 11:11
Traditii obiceiuri si superstitii de Inaltarea Domnului Romanii respecta cu sfintenie asta
Cele mai importante tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului. Sursa foto: deon.pl
ADVERTISEMENT

Înălțarea Domnului se sărbătorește la 40 de zile după Paște și vine cu tradiții, obiceiuri și superstiții pe care românii le respectă cu sfințenie. Din această zi și până la Rusalii, se salută cu “Hristos s-a înălțat!” și se răspunde cu “Adevarat s-a înălțat!”.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Înălțarea Domnului

Creştinii ortodocşi sărbătoresc joi, 28 mai 2020, Înălţarea Domnului. Praznicul Înălţării sau Ispasul, cum i se mai spune în popor, are loc întotdeauna în a şasea joi după Paşte, adică la 40 de zile după Înviere, şi cu 10 zile înainte de Rusalii.

ADVERTISEMENT

Înălțarea Domnului se mai numește și Paștele Cailor, pentru ca atunci când Maica Domnului era gata să îl nască pe Mântuitorul Iisus, caii nu i-au respectat liniștea. Fecioara i-ar fi blestemat să nu se sature decât odată-n an și-atunci doar un ceas.

Gospodinele trebuie să facă curăţenie, să gătească şi, în ajun, să anine leuştean la porţi şi ferestre, ca să apere gospodăria de strigoi. De asemenea, gospodinele pregătesc bucate pe care le dau de pomană pentru sufletele celor morți, care au nevoie de hrană, pentru a nu se întoarce din cale şi să devină strigoi.

ADVERTISEMENT

Se poartă frunze de nuc la brâu, precum Hristos când s-a înălțat la ceruri. Se spune că cine moare de la Paște până la Ispas ajunge în Rai. De Ispas se bat vitele cu leuștean, ca să se îngrașe și să fie ferite de boli.

Se taie păr din vârful cozilor de la vite și se îngroapă într-un furnicar, spunându-se: “să ne dea Dumnezeu atația miei și viței câte furnici sunt în furnicar!”. În ziua de Înălțare, nu se dă foc și sare din casă.

ADVERTISEMENT

Înălțarea Domnului este și Ziua Eroilor

Prin hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, din anii 1999 si 2001, sarbatoarea Înălțării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor.

De aceea, în aceast zi, în toate bisericile din țară și străinătate, se face pomenirea tuturor eroilor români cazuți la datorie, de-a lungul veacurilor, pe câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

ADVERTISEMENT