Life

Tradiții, obiceiuri și superstiții în luna iunie. Ce nu e bine să faci în luna lui Cireșar

31.05.2020 | 12:45
Traditii obiceiuri si superstitii in luna iunie Ce nu e bine sa faci in luna lui Ciresar
Tradiții, obiceiuri și superstiții în luna iunie. Ce nu e bine să faci în luna lui Cireșar
ADVERTISEMENT

Conform tradiției populare românești, luna iunie mai este denumită și “Cireșar” sau “luna cireșelor”, care vine cu tradiții, obiceiuri și superstiții ce trebuie respectate. Este o perioadă favorabilă nunților.

Tradiții și superstiții în luna iunie

Luna iunie provine și de la zeița “Iuno”, care este protectoarea femeilor căsătorite. De aceea, se spune că luna lui Cireșar este favorabilă nunților, pentru că în această perioadă se vor lega cele mai trainice căsnicii.

ADVERTISEMENT

Aceste patru săptămâni sunt înconjurate de o serie de superstiții despre vreme și productivitatea anului agricol. Astfel, dacă tună și fulgeră mult în luna iunie, atunci vara va fi noroasă.

Dacă în iunie va fi ploios, atunci, la iarnă, ne vom bucura de belșug. Dacă vântul de la miazănoapte va bate în luna lui iunie, atunci grâul va avea roade bogate.

ADVERTISEMENT

Obiceiuri din moș-strămoș

Pe lângă superstiții, luna iunie este înconjurată și de multe obiceiuri, cele mai multe în data de 24 și 29 ale lunii, când se sărbătorește Drăgaica, respectiv Sânpetrul de Vară.

Din bătrâni se spune că la Sânpetru de Vară (Sfântul Petru) apar licuricii. Aceştia reprezintă scântei care se formează pentru că sfântul plesneşte din bici. Se spune că acei licurici sunt trimişi de Sfântul Petru pentru a-i ghida pe oamenii rătăciţi în pădure.

ADVERTISEMENT

În a doua jumătate a lunii, credincioșii creștini țin Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, și pomenesc și Sfinții Recoltelor. Vara începe de ziua lui Onofrei, pe 12 ale lunii, adică ziua Sfântului Onufrie.

Sfinții Mărunți sau ai Recoltelor sunt Vartolomeu, Onufrie, Eliseu și Iuda, pomeniți pe 11, 12, 14 și 19 ale lunii. Toate au legătură cu sporul grânelor, așa că obiceiurile sunt legate de lipsa muncii la câmp, de pomeni pentru cei adormiți.

ADVERTISEMENT