Life

Tradiții și obiceiuri de Bobotează 2021. Ce rugăciune puternică trebuie să rostești de Botezul Domnului

05.01.2021 | 16:05
Traditii si obiceiuri de Boboteaza 2021 Ce rugaciune puternica trebuie sa rostesti de Botezul Domnului
ADVERTISEMENT

Luna ianuarie vine cu câteva sărbători religioase importante, printre care și Boboteaza sau Botezul Domnului, pe 6 ianuarie, în care creștinii sunt îndemnați să rostească o rugăciune puternică. 

Această sărbătoare reprezintă botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul și aduce o serie de obiceiuri și tradiții care trebuie respectate de credincioși.

ADVERTISEMENT

Boboteaza, împreună cu Sfântul Ion, marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă și purificarea naturii, Sărbătoarea mai este cunoscută și ca „Epifanie”, „Teofanie”, „Arătarea Domnului” sau „Descoperirea cuvântului Întrupat”.

Ce rugăciune puternică trebuie să rostești de Botezul Domnului

Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători ale calendarului creștin-ortodox și aduce câteva tradiții și obiceiuri pe care credincioșii trebuie să le urmeze, dacă vor să le meargă bine tot anul.

ADVERTISEMENT

În ajun și în ziua de Bobotează au loc, în fiecare biserică ortodoxă, cu puterea Duhului Sfânt, rugăciunile arhiereilor și preoților, iar agheasma cea mare trebuie sfințită.

Credincioșii trebuie să rostească o rugăciune puternică de Bobotează, „ Acatistul Botezului Domnului”, pentru a se feri de boli și de necazuri. Acatistul se citește în picioare sau în genunchi, dar numai după rostirea rugăciunilor începătoare.

ADVERTISEMENT

„Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al lui Dumnezeu, Unule Născut din Tatăl mai înainte de toți vecii, Lumină din Lumină, Care luminezi toate, Care nestricat Te-ai întrupat din Preasfânta Fecioară Maria și ai venit în lumea aceasta pentru mântuirea noastră. Tu însă nu ai răbdat să vezi neamul omenesc muncit de diavolul și pentru aceasta în luminata zi a dumnezeieștii Tale Arătări ai venit la Iordan, la păcătoși și la vameși, ca să Te botezi de la Ioan, fără de păcat fiind, ca să împlinești toată dreptatea și să speli în apele Iordanului păcatele întregii lumi, ca un Miel al lui Dumnezeu, să le iei asupra Ta și să ne mântuiești cu Cinstit Sângele Tău. Pentru aceasta Te-ai afundat în apele Iordanului, ai deschis cerul cel închis de Adam și Duhul Sfânt a venit peste Tine ca un porumbel. Tu ai luminat și ai îndumnezeit firea noastră și dumnezeiescul Tău Părinte Ți-a vestit bunăvoirea Sa, pentru că ai împlinit voia Lui și ca un om ai primit păcatele și prin junghiere Te-ai gătit, după cum Tu Însuți ai grăit: „Pentru aceasta Mă iubește Tatăl, pentru că Eu Îmi pun sufletul, ca iarăși să-l primesc”, și, astfel, în această prealuminată zi, Tu, Doamne, ai pus începutul mântuirii noastre. Pentru aceasta toate puterile cerești se bucură și toată făptura se veselește, așteptând slobozire din stricăciune, zicând: „A venit luminarea, s-a arătat harul și izbăvirea, lumea se luminează și oamenii se umplu de bucurie. Să se veselească acum cerul, pământul și toată lumea să se bucure, râurile să salte, izvoarele, lacurile, adâncurile și mările să dănțuiască, că prin Dumnezeiescul Botez astăzi s-a sfințit firea lor. Să se bucure astăzi și adunarea oamenilor, că firea lor capătă astăzi starea cea dintâi, și toți să cânte cu bucurie: Este timpul Arătării lui Dumnezeu. Veniți cu mintea la Iordan să vedem priveliște mare: Hristos vine spre Botez, Hristos vine la Iordan, Hristos îngroapă în apă păcatele noastre, Hristos merge să caute oaia cea rătăcită și o găsește și o duce în rai”. Această taină dumnezeiască păzind, iubitorule de oameni, Doamne, învrednicește-ne pe noi, cei ce însetăm după glasul Tău, să venim la Tine, Izvorul cel pururea dătător de viață, să scoatem apa harului Tău și iertarea păcatelor și să trăim în veacul de acum în curăție și feciorie, în dreptate și cucernicie, așteptând nădejdea cea fericită și arătarea slavei Tale, a Marelui Dumnezeu și Mântuitorului nostru, pentru că nu ne mântuiești numai după faptele noastre, ci cu marea Ta milostivire și cu înnoirea Sfântului Tău Duh, în baia nașterii din nou, ca îndreptați cu harul Tău să fim moștenitori ai vieții veșnice în Împărăția Ta, unde ne învrednicește să slăvim, împreună cu toți sfinții, Preasfântul Tău Nume cu Părintele Tău fără de început și cu Preasfântul și Bunul și de Viață Făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

În ajunul zilei de Bobotează, preoții merg cu Iordanul și sfințesc casele credincioșilor și pe locuitorii acestora. Se spune că scârțâitul zăpezii sub picioarele preotului este un semn bun și că anul va fi bogat.

ADVERTISEMENT

Alte tradiții și obiceiuri de Bobotează

Obiceiurile și tradițiile de Bobotează au ca rol alungarea spiritelor rele care circulă libere de la Crăciun, dar și atragerea prosperității pentru tot anul. Oamenii folosesc agheasma mare pentru a-și stropi casele și vitele, iar restul apei o vor păstra pentru vindecarea de boli.

În orașele sau satele de la mal sau traversate de râuri, preoții au obiceiul de a arunca crucea în apa înghețată, iarn tinerii care au curaj să se aventureze trebuie să o scoată la mal. Cel care scoate crucea va avea parte numai de bucurii tot anul, iar bolile îl vor ocoli.

Creștinii trebuie să mănânce grâu fiert și să bea vin roșu, însă numai după ce au ținut post negru și după ce preotul le-a sfințit casa. Scopul este de a alunga răul din casă.

În ziua de Bobotează, tinerii merg să colinde animalele de la casele oamenilor pentru ca acestea să fie ferite de boli și pericole.

Superstiții de Botezul Domnului

Se spune că animalele din grajd vorbesc despre locurile în care sunt ascunse comori, la miezul nopții de Bobotează. Tot în noaptea din ajunul Bobotezei, cerurile se deschid, iar Dumnezeu îi va împlini toate dorințele celui care vede acest lucru.

Se spune că atunci când preotul înmoaie crucea în apă, toți dracii ies din ape și se rătăcesc până se termină sfințirea acestora. Nimeni nu-i vede, în afară de lupi, care îi urmăresc și îi sfâșie. Nu ai voie să lași rufe pe sârmă pentru că dracii se pot ascunde printre ele.

Se spune că dacă pomii sunt încărcați de chiciură, vor avea un rod bogat pe tot parcursul anului. Tot în această zi, nu ai voie să te cerți cu nimeni, să dai cu împrumut, să speli sau să faci curat. Femeile nu au voie să spele rufe timp de opt zile pentru a nu spurca apele sfințite.

Femeile necăsătorite care alunecă pe gheață în ziua de Bobotează se vor căsători anul acesta. Totodată, tinerele necăsătorite își vor visa ursitul dacă își leagă de inelar un fir roșu de mătase și pun o rămurică de busuioc sub pernă.

ADVERTISEMENT