News

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului. Ce este bine să faci cu precădere azi

05.06.2019 | 23:00
Traditii si obiceiuri de Inaltarea Domnului Ce este bine sa faci cu precadere azi
Cele mai importante tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului. Sursa foto: deon.pl

Pe 6 iunie, românii respectă o serie de tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului. Este cea mai importantă sărbătoare după Paște, zi din care creștinii ortodocși spun ”Hristos s-a înălțat”, până la Rusalii, înlocuind sintagma ”Hristos a înviat”. Este o zi de rugăciune, o zi sfântă pentru toți cei care respectă cu strictețe sărbătorile religioase.

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului: Ce să faci pe 6 iunie

Aceasta este ultima zi din an în care se mai pot înroși ouă, iar acest obicei este văzut cu ochi buni în multe comunități rurale. Se spune că cine vopsește ouă în această zi, dimineața, înainte de slujbă, va avea parte de sănătate, iar familia va fi ferită și ea de boli. Este bine să mănânci un ou roșu împreună cu prescura luată de la biserică.

Este bine să porți flori din nuc la brâu sau pe cap, în formă de coroniță, dacă vrei să ai parte de lucruri bune în viitor. Și Iisus Hristos purta astfel de flori și se spune că cine urmează acest gest va avea partea de binecuvântarea cerească și va fi ferit de primejdii.

Slujba de Înălțare în Banat
Va fi forfotă mare la biserici de Înălțarea Domnului. Sursa foto: Mitropolia Banatului

Ce se dă de pomană pe 6 iunie

Este bine să atingi vitele și porcii cu leuștean ca acestea să se îngrașe și să fie bune de tăiat când le vine vremea. Obiceiul este respectat în special la țară, iar oamenii care au multe animale în grajduri le ung și cu căței de usturoi, pe lângă leuștean.

Tot pentru belșug este bine să tai puțin păr din cozile vitelor și să le pui într-un furnicar. Apoi, femeile trebuie să împartă azimă caldă și ceai (n.r.: azimea este o pâine nedospită suficient) pentru iertarea păcatelor celor trecuți în neființă. Ele se dau de pomană la cimitir sau pe ulițele satelor, pe la vecini.

Motivul pentru care multe țărănci dau astfel de pomeni vine dintr-o credință veche. Se spune că sufletele celor adormiți se înalță la Ceruri dacă muierile urmează această datină în Ziua Sfintei Înălțări a lui Iisus Hristos, cel Înviat, la Ceruri.

Pe lângă pâine, se mai pot împărți lapte dulce fiert cu păsat și mături din nuiele, pentru ca oamenii să își facă ordine și curățenie în suflete ca să se poată bucura de mântuire și de viața veșnică de-a dreapta Tatălui.

Este bine ca în ziua Înălțării Domnului să te împaci cu persoanele cu care te-ai certat de la Paște încoace, să îți ceri iertare și să le oferi mici cadouri. Se recomandă să le dai de-ale gurii sau cruciulițe ori iconițe și Dumnezeu tare mult se va bucura să vadă înțelegere între semeni.