ADVERTISEMENT
Life

Tradiții și obiceiuri de Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ce nu ai voie să faci pe 21 noiembrie

Autor: Raluca Ilie | 20.11.2020 | 22:56
Tradiții și obiceiuri de Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ce nu ai voie să faci pe 21 noiembrie
Tradiții și obiceiuri de Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Care este mai puternică rugăciune către Maica Domnului

Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Vovidenia este sărbătorită de credincioși sâmbătă, 21 noiembrie și este prima sărbătoare cu cruce roșie a Postului Crăciunului.

ADVERTISEMENT

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este prima zi din postul Crăciunului, zi în care este dezlegare la pește, credincioșii merg la biserică și se roagă. Următoarea zi este pe 23 noiembrie. Aceasta este considerată o sărbătoare a Luminii, aducătoare de noroc și bucurie.

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este sărbătorită în fiecare an, pe data de 21 noiembrie, când credincioșii țin cont de multe tradiții care atrag norocul și sănătatea celor care se roagă și postesc.

Tradiții și obiceiuri de Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ce nu ai voie să faci pe 21 noiembrie

Conform tradiției, de Intrarea Maicii Domnului în Biserică, la fel ca de Crăciun, cerurile se deschid, iar oamenii pot înțelege graiul animalelor. De asemenea, este momentul în care credincioșii se roagă pentru împlinirea celei mai mari dorințe din viața lor.

ADVERTISEMENT

Pe data de 21 noiembrie 2020 nu se prelucrează lâna și nici pieile de animale, pentru că vitele riscă să fie atacate și ucise de animale sălbatice, iar femeile nu au voie să spele rufe întreaga zi.

În zonele rurale, fetele care vor să-și afle ursitul merg la fântână cu o lumânare albă. Când cântă cocoșul, fiecare fată aprinde lumânarea aşezată pe marginea fântânii şi priveşte în fântână. Fata care împlineşte corect ritualul are șansa să vadă chipul ursitului ei.

Credincioșii mănâncă doar bucate de post și preparate din peşte, care sunt sfințite la biserică și sunt împărţite copiilor şi săracilor. La biserică se fac pomeniri pentru cei care au decedat în condiţii suspecte, înecaţi sau fără lumânare. Se împart pachete cu peşte, cu fructe şi lumânări.

ADVERTISEMENT

În nordul ţării, pentru cei care au încetat din viață fără lumină, se dau de pomană plăcinte cu dovleac şi câte o lumânare albă pentru că lumânarea albă nu se stinge niciodată, conform tradiției.

De asemenea, credincioșii rostesc Rugăciunea de Vovidenie care le împlinește orice dorință.

ADVERTISEMENT

“Valuri de patimi mă împresoară; mare necaz şi strâmtorare îmi umplu sufletul o, întru-tot Sfântă Maică, linişteşte sufletul meu cu pacea Fiului tău şi alungă deznădejdea şi întristarea sufletului meu cu harul Său. Potoleşte furtuna păcatelor mele care mă frig precum un vierme în foc şi stinge-i flăcările. Umple-mi inima de bucurie, Preacurată Maică şi împrăştie ceaţa nelegiuirilor mele de la faţa mea, căci acestea mă împresoară şi mă tulbură. Luminează-mă cu lumina Fiului tău.

Sufletul meu se simte sfârşit; totul îmi este greu, chiar şi rugăciunea. Iată-mă, rece ca piatra. Buzele mele şoptesc o rugăciune, dar inima mea nu tresaltă. Necazurile m-au împresurat de pretutindenea. Topeşte gheaţa din jurul sufletului meu şi încălzeşte-mi inima cu dragostea ta. Nu-mi pun nici o încredere în apărarea venită de la oameni, ci îngenunchez dinaintea ta, o, Prea Sfântă Maică şi Fecioară. Nu mă alunga de la faţa ta, ci primeşte rugăciunea robului tău. Tristeţea m-a cuprins.

ADVERTISEMENT

Nu mai pot răbda năvălirile diavolilor. Nu am nici o apărare, nici nu aflu loc de refugiu, om nenorocit ce sunt. Sunt pururea biruit în lupta aceasta şi nu am altă mângâiere decât în tine, Preasfântă Maică. O, nădejde şi apărarea tututror credincioşilor, nu trece cu vederea rugăciunea mea!”, este cea mai puternică rugăciune către Maica Domnului.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!