News

Tradiții și obiceiuri de Mărțișor 2021. Ce este bine să faci pe 1 martie ca să ai noroc

01.03.2021 | 07:33
Traditii si obiceiuri de Martisor 2021 Ce este bine sa faci pe 1 martie ca sa ai noroc
ADVERTISEMENT

Tradiții și obiceiuri de Mărțișor 2021. Luna Martie este una dintre cele mai frumoase luni ale anului. Simbolistic, frigul și zăpada încep să dispară, totul se trezește la viață, iar la tot pasul vezi o grămadă de mărțișoare vesele și colorate menite să aducă noroc.

În prima zi a lunii apare micul simbol al primăverii, legat cu fir împletit roșu și alb, purtat în piept sau la mână de către fete și femei. Mărțișorul are o istorie veche pe aceste tărâmuri și este menit să facă trecerea dinspre iarnă spre primăvară.

ADVERTISEMENT

De-a lungul anilor, mărțișorul a fost văzut mereu ca un talisman menit să poarte noroc. Potrivit tradițiilor din vechime, acesta trebuie legat la răsăritul soarelui, în prima zi a lunii martie. Gestul de a dărui Mărţişorul este încărcat şi el de sacralitate şi semnificații.

Tradiții și obiceiuri de Mărțișor 2021

Pentru români, prima a zi a lunii martie aduce cu sine o serie întreagă de obiceiuri și tradiții de Mărțișor, o sărbătoare închinată înnoirii timpului în pragul primăverii. La baza acesteia stă o gamă întreagă de simboluri referitoare la tranziția anotimpurilor și la ritualurile de atragere a norocului pentru anul în curs.

ADVERTISEMENT

Încă de demult, oamenii obișnuiau ca pe 1 Martie să dăruiască mărțișorul. Acesta se oferea înainte de răsăritul soarelui, copiilor și tinerilor: fete și băieți deopotrivă.

În calendarul vechi, 1 Martie marca începutul unui Nou An. O podoabă de mici dimensiuni cu șnur alb-roșu, mărțișorul a fost creat cu rol de talisman menit să poarte noroc și să însoțească urările de dragoste, sănătate, bucurie și bunăstare. Încă de pe timpul romanilor, venirea primăverii era un prilej de cinstire a zeului Marte, stăpânul forțelor naturii și al agriculturii.

ADVERTISEMENT

Unele tradiții spune că firul mărțișorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba Dochia in timp ce urcă cu oile la munte. Asemănător Ursitoarelor care torc firul vieții copilului la naștere, Dochia toarce firul anului.

Din țara noastră, obiceiul mărțișorului a fost preluat și de alte popoare din centrul și sud-estul Europei. Fetele și uneori femeile tinere purtau mărțișoare de 1 martie pentru sărbătoarea venirii primăverii, dar și pentru caracterul lor de talisman solar.

ADVERTISEMENT

Ce este bine să faci pe 1 martie ca să ai noroc

În România, tradițiile și obiceiurile de 1 martie sunt diferite în fiecare provincie. Din cele mai vechi timpuri, ele erau considerate amulete aducătoare de sănătate, prosperitate, frumusețe sau fertilitate.

Astfel, în Moldova, Muntenia, Dobrogea şi unele părţi ale Bucovinei exista obiceiul ca părinţii să lege, la 1 martie, copiilor lor o monedă de argint sau de aur la gât sau la mână.

Această moneda, legată cu un şnur roşu format din două fire răsucite din mătase roşie sau albă sau mai multe fire de argint şi aur se numeşte mărţişor, mărţiguş sau marţ. În zona Ardealului, tradiția spune că mărțișoarele alungă spiritele rele. Ele sunt agățate la uși, ferestre și chiar în coarnele animalelor.

Mărţişorul era pus la mâinile sau la gâtul copiilor pentru a le purta noroc în cursul anului, pentru a fi sănătoși şi curaţi ca argintul la venirea primăverii.

În alte zone, copiii purtau mărţişorul 12 zile la gât, iar apoi îl legau de ramura unui pom tânăr. Dacă în acel an pomului îi mergea bine, însemna că şi copilului îi va merge bine în viaţă. În alte cazuri, mărţişorul era pus pe ramurile de porumbar sau păducel în momentul înfloririi lor, copilul urmând să fie alb şi curat ca florile acestor arbuşti.

Dacă prinzi şnurul la încheietura mâinii, ai grijă să îl închei într-un nod. Nodul este înzestrat cu funcţie protectoare şi, în perioada în care porţi firul de mărţişor, are puterea de a ţine răul departe de ţine. La rândul lor, împletiturile te feresc şi ele de ghinion şi împrejurări nefavorabile.

Gestul de a dărui Mărţişorul este încărcat şi el de sacralitate şi semnificaţii. A dărui un mărţişor cu inima curată unei persoane la care ţii cu adevărat înseamnă, cum se știe din bătrâni, să îndupleci soarele să-ţi dea sănătate, frumuseţe, veselie, poftă de viaţă, iubire. În acelaşi timp, gestul bărbaţilor de a înmâna mărţişoare femeilor este de fapt un îndemn la armonie, uniune şi bună înţelegere.

ADVERTISEMENT