Moșii de iarnă nu au o dată fixă în calendar, însă vorbim totuși despre o sărbătoare încărcată de tradiții și obiceiuri. Anul acesta Moșii de iarnă pică pe 22 februarie. Ziua în care se face prăznuirea este hotărâtă în funcție de perioada în care este Săptămâna Mare în anul respectiv.
Sâmbătă, pe 22 februarie, credincioșii trebuie să îi pomenească pe cei adormiți. Aceștia trebuie să meargă la biserică, la slujba de dimineață, iar ulterior trebuie să participe la slujba parastasului oficiată de către preot.
Ulterior, conform tradiției, credincioșii trebuie să dea preotului un pomelnic. Pe acesta trebuie notate numele celor adormiți, astfel ca aceștia să fie pomeniți la slujba oficializată pentru sufletele celor trecuți la cele veșnice.
Ce tradiții și obiceiuri sunt respectate de Moșii de iarnă? În funcție de zonă, acestea pot fi variate. În esență însă, unele sunt similare. Spre exemplu, se spune că în această zi e bine să fie făcute fapte bune în memoria celor adormiți.
Totodată, de Moșii de iarnă se dau alimente de pomană. În coșul oferit e bine să fie prezente coliva, colacii, dar și piftie, carne, ori sarmale. De asemenea, nu trebuie să lipsească nici fructele, ori alte produse, alese de credincioși.
Alte tradiții și obiceiuri de Moșii de iarnă sunt aprinderea lumânărilor pentru sufletele celor adormiți. În același timp, o tradiție din popor spune că “femeile care aleg să lucreze de Moşii de Iarnă ajung să tremure ca piftia, pentru că li se întoarce pomana”.
Cu alte cuvinte, se spune că persoanele care lucrează în această zi sfântă riscă să înnebunească sau să tremure. Tot de Moșii de iarnă, circulația pe timpul nopții nu este recomandată, spune tradiția.
Se pare că sufletele celor adormiți colindă neîncetat în acea seară. Gospodinele la rândul lor nu trebuie să dea cu mătura prin casă pe parcursul zilei, pentru că ajung să ridice praful în ochii răposaților.
Nici gunoiul nu e bine să fie dus în această zi de sărbătoare. Conform tradiției, gunoiul nu trebuie să ajungă în mâncarea morților. Mai există și alte superstiții de Moșii de iarnă, care pot însă să varieze de la o zonă la alta.