News

Tradiții și obiceiuri de Rusalii. Ce este bine să faci în aceste zile de sărbătoare

15.06.2019 | 14:12
Tradiții și obiceiuri de Rusalii

Românii urmează tradiții și obiceiuri de Rusalii venite din negura timpului! Rusaliile sunt prăznuite în fiecare an la 50 de zile de la sărbătoarea Sfintelor Paşti. Anul acesta, Rusaliile vor fi sărbătorite de creştini ortodoxi duminică şi luni, pe 16 şi 17 iunie.

Tradiții și obiceiuri de Rusalii

Sărbătoarea de Rusalii este cunoscută şi sub denumirea de Pogorârea Sfântului Duh când se face prilej pentru aducerea aminte de “limbile ca de foc” care s-au pogorât peste Apostoli. Aceste “limbi” sunt închipuite astăzi de frunzele de nuc sau de tei, care sunt aduse de credincioşi la biserică, spre a fi sfinţite. După slujbă, frunzele se iau acasă şi se aşează la icoane şi la uşi.

În popor se crede că frunzele şi ramurile de tei feresc gospodăriile de fulgere, de grindină şi de duhurile cele rele. Această credinţă populară poate fi întemeiată pe sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, dacă se are în vedere sfinţirea frunzelor cu aghiazmă, ele devenind astfel purtătoare de har.

Tradiții și obiceiuri de Rusalii
Tradiții și obiceiuri de Rusalii

Rusaliile, zâne rele

Îndată după slujbă, în Duminica Pogorârii Duhului Sfânt, preotul şi credincioşii merg pe câmp şi săvârşesc Sfestania, adică sfinţirea mică a apei. Cu aghiazma aceea se stropesc semănăturile câmpului, atât de preot, cât şi de fiecare credincios în parte.

În popor, “Rusaliile” sunt nişte spirite rele, denumite iele, zâne. Se mai spune despre Rusalii că sunt fiicele lui “Rusalim împărat”, acesta din urmă fiiind o personificare a cetăţii Ierusalim. Ele stau pe pământ vreme de o lună. Nu pot fi văzute de oameni. Pe unde trec ele, apar tot felul de boli şi necazuri. Ele umblă îmbrăcate în alb, dansează în văzduh şi caută locuri neumblate. Locurile unde joacă rămân arse şi neroditoare. Pentru a fi feriţi de ele, oamenii pun în casă pelin şi usturoi. În aceste zile, frunze de pelin se pun în toate băuturile, cu excepţia apei.