Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe. 5 lucruri pe care trebuie să nu le faci azi

Silviu Ghering    Ana Chivu   
în HotNews
23/04/2019, 09:45
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe. 5 lucruri pe care trebuie să nu le faci azi GALERIE FOTO
Tradiții și obiceiuri în ziua de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

Azi, în ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, trebuie să respecți tradițiile și obiceiurile pentru a-ți merge bine tot anul. Iată ce spun strămoșii despre lucrurile specifice zilei de 23 aprilie. Ce ai voie și ce nu ai voie să faci în ziua sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe?  “Ca un izbăvitor al celor robiţi şi celor săraci folositor, neputiincioşilor doctor, conducătorilor ajutător, Purtătorule de biruinţă, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre!”

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe: Ce nu este bine să faci

1. Nimeni nu are voie să doarmă în ziua aceasta pentru că va fi somnoros tot anul.  Capul familiei nu doarme pentru că trebuie să așeze la stâlpii porților și ai caselor ramuri verzi. Această tradiție aduce protejarea tuturor de forțele malefice.

2. Nu ai voie să uiți să îți faci coroniță din plante uscate. În ajun de Sfântul Gheorghe, fetele de măritat își puteau vedea ursitul dacă priveau noaptea dintr-o cofă plină cu apă. Dimineața puneau în mijlocul drumului brazde verzi, dacă flăcăii le călcau în picioare coronița, înseamna că nu le voiau de soții. Coronițele păstrate peste un an erau pentru farmece de dragoste sau puteau fi folosite ca remediu pentru ameliorarea diverselor boli.

3. Nu ai voie să speli sau să calci pentru că este păcat. Pregătește-ți hainele cu o zi înainte pentru că altfel vor sta obosite.  Dimineața de 23 aprilie surprindea fetele pe furiș, în pădure, pentru a culege mătrăgună. Planta era pusă sub streașină pentru a le aduce pețitori bogați.

4. Nu trebuie să uiți să semeni usturoi pentru bogăție. De asemenea, femeile căsătorite mergeau în pădure pentru a culege mulgătoare și untul vacii, plante pe care le dădeau hrană animalelor pentru a aduce lapte mai mult.

5. Nu ai voie ca azi să nu mănânci lactate. De asemenea trebuie să dai de pomană ce poți.

Tradiții și obiceiuri pentru ziua Sfântul Gheorghe
Tradiții și obiceiuri pentru ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe

Cântarea 1, grasul 1: Ziua Învierii…

Stih: Sfinte Mare Mucenice Gheorghe, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Mai presus decât soarele a strălucit pomenirea ta acum, mucenice înarmat al lui Hristos. Căci ca nişte raze prealuminoase, strălucirile minunilor în tot pământul strălucit le-ai vărsat, de lumină purtătorule, Sfinte Mare Mucenice Gheorghe.

Stih: Sfinte Mare Mucenice Gheorghe, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Însuţi oştitorule, mult biruitorule, luptătorule al lui Hristos, dă-mi mie ca să laud luptele şi vitejiile tale, pe care le-ai suferit bărbăteşte, aprins de dorul lui Hristos, înţelepte, Căruia şi viezi, bucurându-te.

Stih: Sfinte Mare Mucenice Gheorghe, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ca un nou David viteaz te-ai arătat în războaie, îndemânatic cu mâna. Că precum acela pe Goliat, aşa şi tu pe protivnic l-ai biruit, surpându-l cu săgeţile cuvintelor tale, Încununate Gheorghe.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Cât este de înfricoşătoare, de negrăit şi minunată naşterea ta cea frumoasă, Fecioară. Căci ca pe un Prunc pe Dumnezeu Cel cu totul Desăvârşit L-ai alăptat la sân trupeşte; uimitoare auzire: Hrănitoarea de Prunc, Maică fără de bărbat.

Închide ×