Life

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihai și Gavriil. Ce nu ai voie să faci pe 8 noiembrie

06.11.2020 | 22:28
Traditii si obiceiuri de Sfintii Mihai si Gavriil Ce nu ai voie sa faci pe 8 noiembrie
Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihai și Gavriil. Ce trebuie să faci pe 8 noiembrie. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt cinstiți în fiecare an pe data de 8 noiembrie, fiind una dintre sărbătorile trecute cu cruce roșie în calendarul ortodox. Ca la fiecare mare prăznuire și la aceasta creștinii păstrează o serie de tradiții și obiceiuri. 

Biserica Ortodoxă Română le amintește credincioșilor că anul acesta praznicul va pica duminică și mai ales că este bine să dea ofrande morților care poartă numele de „Moșii de Arhangheli”. O altă tradiție spune că nu se spală, nu se coase și nu se fac treburi în gospodărie.

ADVERTISEMENT

Cunoscuți ca păzitorii și ocrotitorii oamenilor încă de la naștere, Sfinții Mihail și Gavriil sunt pomeniți de o lume întreagă, peste 1,3 milioane de români purtând numele acestora. Așadar, este un motiv de petrecere pentru cei care au în buletin aceste prenume sfinte.

Sfinții Mihail și Gavriil. Tradiții și obiceiuri păstrate de credincioși

Conducătorii cetelor de îngeri și călăuze ale sufletelor spre Rai, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, sunt cunoscuți în folclorul românesc ca niște persoane extrem de venerate. Mihail este conducătorul oștilor cerești-îngerești, în timp ce Gavriil a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i dea vestea că îl va naște pe Mântuitorul Iisus.

ADVERTISEMENT

Sfântul Gavriil este și cel care a dus drepților Ioachim și Ana vestea zămislirii Maicii Domnului, acești doi Arhangheli asistând împreună și la Judecata de apoi. Tot ei sunt cei care duc la îndeplinire porunca milei și a dreptății lui Dumnezeu.

Sfântul Arhanghel Mihail este reprezentat în iconografie în haine de ostaș, în timp ce ține o sabie de foc în mână. Potrivit Tradiției, la judecata de la sfârșitul chipului acestei lumi, morții vor învia la glasul trâmbiței sale.

ADVERTISEMENT

Cât despre Sfântul Gavriil, acesta apare în icoane în veșminte sacerdotale, purtând în mână un crin, semnul veștii celei bune. De asemenea, el mai este ilustrat în iconografie cu o sferă care are însemnele lui Hristos, arătând că el este mesagerul mântuirii umanității.

Zece tradiții și obiceiuri păstrate din moși-strămoși de Sfinții Mihail și Gavriil:

  1. Credincioșii aprind o lumânare în ziua de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a fi călăuziți spre Rai în viața de Apoi
  2. În popor este cunoscut faptul că acești doi sfinți participă și la Judecata de Apoi
  3. Gospodinele din Transilvania și Bucovina coc „turta areților”, areții fiind în limbajul de la stâne berbecii despărțiți de oi. Această turtă se prepară din grâu sau porumb și se aruncă în staulul oilor și arată care va fi rodul în primăvara următoare
  4. Ciobanii amestecă în același staul berbecii cu oile cu scopul de a se împerechea
  5. Persoanele care trag să moară în ziua de Sfinții Mihail și Gavriil sunt vegheate de Arhanghelul Mihail care stă la capul lor, în partea dreaptă, pentru că partea stângă se crede că stă Diavolul. Mihail are menirea de a-l salva pe bolnav din ghearele morții retezându-i capul Necuratului. Dacă bolnavii supraviețuiesc acestei zile atunci Arhanghelul Mihail stă la picioarele lor
  6. Soborul Sfinților Mihail și Gavriil ține potrivit calendarului popular trei zile. Așadar pe 8 noiembrie se sărbătorește capul Arhanghelului, pe 9 noiembrie mijlocul Arhanghelului, iar pe 10 noiembrie coada Arhanghelului
  7. Această zi de 8 noiembrie mai este numită și Vara Arhanghelilor ceea ce înseamnă că între Arhangheli și Crăciun vor urma 3-4 zile călduroase care se vor numi popular „vara iernii”
  8. Sfinții Arhangheli ard păcatele acumulate de oameni și le purifică prin post
  9. Credincioșii se roagă în această zi pentru spor și sănătate
  10. Ziua de 8 noiembrie reprezintă hotarul dintre toamnă și iarnă.
ADVERTISEMENT