Life

Tradiții și superstiții de Ignat. Ce e interzis să faci pe 20 decembrie

Ignatul, numele dat zilei de 20 decembrie, aduce o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții. Tăierea porcului reprezintă o sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși.
20.12.2021 | 11:43
Traditii si superstitii de Ignat Ce e interzis sa faci pe 20 decembrie
ADVERTISEMENT

Inătoarea sau Ignatul porcilor, așa cum poartă sărbătoarea denumirea populară, este ziua în care gospodarii sacrifică porcii pentru a pregăti bucatele alese pentru masa de Crăciun și de Anul Nou.

Practică din vremuri foarte vechi, ziua de 20 decembrie aduce foarte multe datini românilor, precum și obiceiuri și tradiții. Multe dintre ele au legătură cu balanța dintre moarte și reînviere.

ADVERTISEMENT

Ignat, 20 decembrie. Tradiții și obiceiuri păstrate de români

Obiceiurile spun că este bine să dai de pomană o strachină de făină și o mână de sare pentru porcii rămași în viață. Așa ei vor fi feriți de boli, iar rodul casei va fi spornic și anul următor.

Ignatul sau tăierea porcilor reprezintă o sărbătoare veche cu multiple obiceiuri, datini și superstiții pe care noi românii le respectăm în fiecare an.

ADVERTISEMENT

Se spune că femeile trebuie să piseze grâu ca să aibă de împărțit la Crăciun. În plus, ele pregătesc „Cârpele Domnului”, un preparat realizat din miere și nuci care se mânâncă în Ajun.

În unele zone ale țării se obișnuiește să se pună un țol pe porc, iar cei mici să se urce pe el, să se veselească. În felul acesta porcul va fi mâncat cu poftă.

ADVERTISEMENT

Bășica porcului este una dintre actracțiile copiilor. Se pun în ea câteva grăunțe și se lasă la uscat, mai târziu fiind folosită pe post de minge.

Deși Ignatul pică în Postul Crăciunului oamenii nu se feresc să pună mâna pe carne și mai ales să se bucure de pomana porcului. În general, se întinde o masă în curte alături de toți ai casei. După tăiere se bea țuică fiartă și vin.

ADVERTISEMENT

O altă tradiție populară ne amintește că ziua aceasta începe încă de la primele ore, totul fiind desfășurat pe lumină. După 20 decembrie se spune că ziua începe să crească.

În credința populară, diferite organe sau părți din carnea porcului sunt utilizate ca remedii în tratarea unor boli ale oamenilor și animalelor. Spre exemplu, untura de la porcul negru e bună pentru sănătatea oilor.

De asemenea, o bucată din untura de porc negru trebuie dusă la biserică în ziua de Bobotează, pe 7 ianuarie, pentru a fi sfințită și folosită drept leac pentru durerile de picioare și junghiuri.

Sângele porcului, amestecat cu mei și lăsat să se usuce era folosit în vechi timpuri pentru a-i afuma pe copiii care se speriau sau aveau guturai. Părul de porc era utilizat pentru deochi.

Ce nu ai voie să faci în ziua de Ignat, pe 20 decembrie

În ziua de Ignat nu se lucrează. Dacă cineva lucrează pe 20 decembrie se spune că va cădea bolnav și va avea convulsii, la fel ca porcul când este tăiat.

Gospodinele nu spală, nu cos și nu taie cu foarfeca, în caz contrar porcii vor ajunge să râme în bătătură sau să rupă rufele spălate peste an. Tăierea porcului este singura activitate permisă.

Persoanele miloase sau femeile nu trebuie să asiste la tăierea porcului pentru că în felul acesta animalul se va zbate și va muri mult mai greu. În plus, carnea nu va mai fi la fel de bună.

Superstiții de care țin cont credincioșii de Ignat

Una dintre superstițiile de care țin cont românii în ziua de Ignat are legătură cu animalele din gospodărie, în special porcii. Se spune că cel care nu e tăiat nu se mai îngrașă pentru că în fiecare noapte își visează cuțitul.

Cine nu are niciun porc de tăiat pe 20 decembrie este bine totuși să sacrifice un animal, chiar și o pasăre. E bine să vezi sânge pentru a fi ferit de boli.

O altă tradiție ne amintește că cei mici trebuie mânjiți cu sânge de porc pe frunte pentru a fi rumeni și sănătoși tot anul. Cine nu taie porcul de Ignat atunci poate să-l găsească mâncat de lup în cocină.

Calendarul creștin ortodox ne arată că pe 20 decembrie este prăznuit Sfântul Mucenic Ignatie Teoforu, urmaș al apostolilor. El este patriarh al Bisericii Antiohiei și ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan.

ADVERTISEMENT