Sărbătoarea, trecută în calendarul ortodox cu cruce roșie, este una dintre cele mai importante din Biserica Ortodoxă, motiv pentru care credincioșii o tratează ca atare.
Din moși-strămoși se păstrează câteva tradiții, obiceiuri și superstiții, una dintre acestea fiind faptul că ni se cere să postim ca într-o zi de vineri. Așadar, se ține post negru în duminica de 29 august.
Motivul pentru care se păstrează acest obicei străvechi are foarte mare legătură cu ospățul fără măsură la care a luat parte Irod când i-a cerut lui Salomeea să-i danseze pentru a-i oferi capul Sfântului Ioan Botezătorul.
Revenind la ziua ajunului, credincioșii au mare grijă să-și limiteze activitățile zilnice pentru a avea timpul necesar pentru a se pregăti de sărbătoarea din data de 29 august.
În acest sens credincioșii nu mai dau cu mătura după ce se înserează și nici nu mai consumă fructe cu formă rotundă sau de cruce. Așadar, nu se consumă mere, pere, nuci, usturoi sau pepene.
În plus, nimic nu se mai taie cu cuțitul, totul se rupe cu mâna. Nu se lucrează cu niciun fel de obiect ascuțit, ceea ce înseamnă că oamenii nu trebuie să mânuiască joagăre, topoare, securi, barde sau fierăstraie.
Un alt obicei care se păstrează la orice mare sărbătoare are legătură cu pachetele pe care oamenii le împart. Ele se pregătesc din timp pentru a fi duse la Biserică a doua zi. Se împart celor nevoiași.
Totodată, în această zi nu se mănâncă varză, căci se spune că lui Ioan Botezătorul i s-a tăiat capul pe varză de 7 ori și a înviat.
În popor se vorbește despre începerea unui post numit „de la cruce până la cruce”, un post care ține până pe 14 septembrie, când cinstim Înălțarea Sfintei Cruci.
Se spune că acest post, care nu este trecut în calendarul creștin, are rolul de a-i curăți pe cei care au săvârșit omoruri sau alte păcate grave.
De asemenea, nu se bea vin roșu și nu se mănâncă legume de culoare roșie, care amintesc de culoarea sângelui. Nu se taie nimic din gospodărie fiind pericol de îmbolnăvire de friguri pentru cel care o face.
Sfântul Ioan Botezătorul a venit pe lume în familia preotului Zaharia din cetatea Orini, mama sa, Elisabeta fiind descendentă a seminției lui Aaron. Nașterea proorocului s-a petrecut cu numai 6 luni înainte de nașterea lui Isus Hristos.
După cum ne învață scrierile bisericești, venirea pe lume a lui Ioan a fost vestită de îngerul Gavriil lui Zaharia, chiar în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că nu a crezut în vorbele îngerului a rămas mut până la punerea numelui fiului său.