Life

Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Luminată. Ce este complet interzis să faci

03.05.2021 | 13:01
Traditii si obiceiuri in Saptamana Luminata Ce este complet interzis sa faci
Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Luminată. Ce este complet interzis să faci. Sursa foto: descopera.ro
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecți în Săptămâna Luminată și ce este complet interzis să faci în această perioadă. Această săptămână este foarte importantă, fiind imediat după Învierea Domnului. 

Nu doar în Săptămâna Patimilor trebuie să respecți anumite tradiții și obiceiuri importante, ci și acum, în săptămâna de după Paște. Este important să ții cont de ele și să nu faci ceva interzis, dacă vrei să-ți meargă bine tot anul.

ADVERTISEMENT

Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină la 50 de zile de la Paște, atunci când are loc o altă sărbătoare importantă, Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile, așa cum este cunoscută.

Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Luminată. De unde vine această denumire

În vremurile străvechi, Botezul era săvârșit în noaptea de Paște, iar cei care erau botezați se numeau „luminați”, informează Antena 3. Aceștia purtau haine albe toată săptămâna, de aici venind și denumirea de „Săptămâna Luminată”. De Sfintele Paști, Biserica vestește următoarele: „Acum toate s-au umplut de lumină, cerul şi pământul şi cele de sub pământ.”

ADVERTISEMENT

Prima slujbă din această săptămână începe cu îndemnul „Veniţi de luaţi lumină”. Începând cu noaptea Învierii și până la Înălțarea Domnului, în biserică se cântă Luminează-te, luminează-te noule Ierusalime, că slava Domnului peste tine a răsărit”, fiind vorba despre Ierualimul cel veșnic.

Slujbele din această săptămână se țin cu Ușile Împărătești larg deschise, iar privirea către Altar nu mai este împiedicată de nimic, simbolizând ușa deschisă de la mormântul Mântuitorului, dar și catapetesmei Templului din Ierusalim în momentul morţii Lui.

ADVERTISEMENT

Toate cântările și citirile din această săptămână fac trimitere directă la Învierea Domnului, inclusiv cele de înmormântare, unde se cântă „Hristos a Înviat” în loc de „Veșnică pomenire”. Slujba Înmormântării din Săptămâna Luminată este înlocuită cu slujba Învierii. În plus, porțile Raiului se deschid și pentru cei păcătoși.

Alte tradiții și obiceiuri referitoare la această săptămână sunt legate de zilele de miercuri și vineri, zile cu „harți”. În aceste zile, cuprinse în perioada Învierii Domnului și prima duminică după Rusalii (Duminica Tuturor Sfinților), este dezlegare la pește. În același interval nu se fac metanii, ci doar închinăciuni.

ADVERTISEMENT

Săptămâna Luminată: ce este complet interzis să faci

De asemenea, în perioada cuprinsă între Sfintele Paști și Înălțarea Domnului, la Liturghie se cântă Axionul Paștilor, „Îngerul a strigat”, iar credincioșii trebuie să se salute cu „Hristos a Înviat/ Adevărat a Înviat”. În această săptămână nu se citește Psaltirea și nu se fac parastase pentru cei care nu mai sunt printre noi. Slujbele vor fi reluate după Duminica Tomii.

Marți, în Săptămâna Luminată, are loc uscarea și sfărâmarea Sfântului Agneț, care a fost sfințit în cadrul  Liturghiei Sfântului Vasile din Sfânta și Marea Joi, în Săptămâna Patimilor. După ce este sfărâmat al doilea Agneț, acesta se așază într-un chivot pe Sfânta Masă din Altar. Acesta va fi folosit pe tot parcursul anului pentru a-i împărtăși pe cei bolnavi sau pe cei care nu au posibilitatea de a merge la biserică.

Această zi este cunoscută drept Marțea Albă și este o zi nelucrătoare, așa că treburile casnice sunt complet interzise. Gospodinele nu au voie să spele, să calce sau să facă curat. În anumite zone ale țării, femeile dau de pomană pască rămasă de la Paște și vin roșu.

Miercurea din această săptămână poartă denumirea de Sfanta Mercurie, iar bărbații merg să muncească la câmp, în timp ce femeile nu au voie să muncească. Conform tradiției, munca de „nunta șoarecilor” înseamnă rozătoare în casă și lipsa bucatelor pe masă tot anul.

În Joia Verde se cinstesc holdele, grădinile și granele, iar cine muncește în această zi aduce ghinion în casă, seceta și dăunătorii în livezi. Această zi se mai numește și Joia Rea, în care este cerut un ritual al morților. O persoană trebuie să care 44 de găleți cu apă, două lumânări se aprind la toate cele patru capete, iar apa se varsă apoi în fântâna din curte.

Vinerea Săptămânii Luminate se mai numește și Vinerea Scumpă sau Fântânită pentru că, după slujba de seară, Biserica sfințește din nou fântânile. Totodată. este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Conform legendei, Maica Domnului a construit o fântănă care avea apă doar în Vinerea Scumpă, întrucât apa era dătătoare de viață.

ADVERTISEMENT