News

Tradiţii şi obiceiuri în Săptămâna Mare. Ce trebuie să faci în Joia Mare ca să ai noroc şi să fii ferit de rele

15.04.2020 | 22:29
Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare Ce trebuie sa faci in Joia Mare ca sa ai noroc si sa fii ferit de rele
ADVERTISEMENT

Sunt mai multe tradiţii şi obiceiuri în Săptămâna Mare și multe dintre ele se petrec chiar în Sfânta şi Marea Joi. Trebuie să știți că în cea de-a patra zi din Săptămâna Patimilor se rememorează Cina cea de Taină. Atunci, Mântuitorul le-a spălat picioarele ucenicilor.

Tradiţii şi obiceiuri în Săptămâna Mare

De asemenea, în Joia Mare, avut loc și rugăciunea din Grădina Ghetsimani, dar și prinderea lui Iisus. De altfel, în această zi, are loc slujba cunoscută sub numele de Denia celor 12 Evanghelii.

ADVERTISEMENT

Un detaliu interesant este acela că prin unele mânăstiri, la sfârşitul Sfintei Liturghii, există obiceiul ca stareţul să spele picioarele a 12 dintre călugări, în amintirea gestului făcut de Mântuitor la Cina cea de Taină.

Ce trebuie să faci în Joia Mare ca să ai noroc şi să fii ferit de rele

Atenție! În Joia Mare se înroşesc și ouăle, urmând ca în Sâmbata Mare, gospodinele să coacă pasca şi cozonacul care vor fi duse la biserică în noaptea de Înviere pentru a fi sfinţite

ADVERTISEMENT

În tradiţia populară Joia Mare este considerată binefăcătoare pentru morţi. În acestă zi se face ultima pomenire a morţilor din Postul Mare. Tradiţia spune că în noaptea dinainte de Joia Mare, se deschid mormintele, iar sufletele morţilor se întorc la vechile lor locuinţe, unde rămân până în sâmbăta dinainte de Rusalii.

Uneori, se obişnuieşte să se dea de pomană apă, fie se aruncă pe mormânt o găleată de apă, fie se duce apă la femeile mai bătrâne. Se spune că nu e bine să speli rufe în această în Joia Mare, pentru că la morţi, în loc să ajungă pomana, se duce apa murdară de la spălat.

ADVERTISEMENT

În Oltenia se fac şi acum, în zori, în curti şi / sau la morminte, focuri pentru morţi din boz sau nuiele. Se crede ca ele închipuiesc focul pe care l-au făcut slujitorii lui Caiafa în curtea arhierească, să se încălzească la el, atunci când Iuda l-a vândut pe Hristos, sau focul unde a fost oprit Sfântul Petru, cand s-a lepădat de Iisus Hristos.

În Zona Clujului, de Joia Mare se striga peste sat. Însă strigarea o făcea Voevoda Ţiganilor – un flăcău căruia i se comunicau abaterile fetelor şi feciorilor din Postul Mare.

ADVERTISEMENT

În Joia Mare, nu se fac sub nicio formă parastase și un alt amănunt important este că începând din această zi și până în ziua de Paşti, nu se mai trag clopotele la biserici, ci doar se bate toaca.

ADVERTISEMENT